Top 5 parhaat termospullot

11610
0
termospullo testi

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Monet muistavat lapsuuden hiihtoretket, jolloin kilometreiltä tuntuneen matkanteon jälkeen vihdoin pysähdyttiin ja kaivettiin repusta termarista höyryävän kuumat kaakaot. Niin hyvää!

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Termospullot eivät kuitenkaan kuulu vain niihin kaukaisiin lapsuuden muistoihin, vaan ne ovat aina ajankohtaisia ja käteviä niin maalla kuin kaupungissa, vapaalla kuin töissäkin. Isommat termarit ovat paikallaan perheen kesken retkeillessä, ja esimerkiksi kätevien termosmukien ansiosta aamukahvit voi nauttia mukavasti autossa tai junassa työmatkalla.

Myös termospulloista on tullut trendien mukana kehittyviä merkkituotteita, joihin panostetaan, ja tarjolla onkin useita eri käyttötarkoituksiin suunniteltuja vaihtoehtoja. Luonnollisesti myös kaikenikäisille lapsille löytyy aivan omat tuotteensa.

Miten termospullo toimii?

termospullo testiTermospullon tarkoitus on, kuten tietysti tiedämme, pitää pullon sisälle laitettu neste kuumana – tai kylmänä. Ensimmäisen termospullon valmisti skotlantilainen fyysikko ja kemisti James Dewar vuonna 1892, mutta koska Dewar ei patentoinut keksintöään, patentin nappasi keksinnön potentiaalin ymmärtänyt saksalainen Reinhold Burger vuonna 1903. Sana “termos” tulee kreikankielisestä sanasta “thermos”, joka tarkoittaa lämmintä.

Termarin toimintaan liittyvä tekniikka on pysynyt periaatteessa täysin muuttumattomana pullon keksimisestä lähtien. Pullolla pyritään säilyttämään pulloon laitetun nesteen lämpötila mahdollisimman pitkään samana, kuumana tai kylmänä. Jotta tämä saavutettaisiin mahdollisimman tehokkaasti, käytetään pullossa useampaakin menetelmää samanaikaisesti. Ensinnäkin termospullo ei ole vain yksi pullo, vaan kaksi pulloa sisäkkäin siten, että niiden välillä on tyhjä tila, vakuumi, joka minimoi lämmön siirtymisen johtumalla tai konvektion välityksellä. Nämä kaksi pulloa on kosketuksissa toistensa kanssa vain minimaalisen vähän, jolloin lämpöä ei siirry myöskään kosketuspintojen kautta. Kolmas käytettävä menetelmä estää lämmön siirtymisen lämpösäteilyn kautta: ulommaisen pullon sisäpinta on pinnoitettu kiiltävällä materiaalilla, kuten esimerkiksi alumiinilla, jolloin lämpösäteet heijastavat siitä takaisin kohti sisintä pulloa. Näiden eri keinojen ansiosta pullon seinämien kautta ei lämpöä juuri siirry, ja suurin lämmönhukka tapahtuukin pullon suuaukon kautta. Pullon suun kohdalla ei ole tyhjiötä, joten lämpö pääsee häviämään pullon tästä kohdasta. Luonnollisesti pulloa ei myöskään kannata availla turhan takia.

Ensimmäiset termospullot tehtiin lasista, mutta nykyisin pullojen valmistuksessa käytetään yleensä terästä. Tämän lisäksi pulloissa voidaan käyttää myös alumiinia, esimerkiksi aiemmin mainituissa pinnoitteissa, sekä muovia, muun muassa korkissa ja kierteissä. Mikäli muovi joutuu kosketuksiin säilytettävän juoman kanssa, on se BPA-vapaata, jolloin siitä ei irtoa juomaan haitallisia kemikaaleja. Toki saatavilla on myös täysin teräksisiä pulloja.

Vaikka termospullojen perusperiaate onkin pysynyt samana, tekevät pullojen valmistajat jatkuvasti tuotekehitystyötä, jotta pullojen lämmönsäilytyskyky paranisi ja pullossa säilytettävä juoma pysyisi lämpimänä pidempään. Eroja eri valmistajien termospullojen välillä onkin esimerkiksi käytetyn teräslaadun suhteen.

Materiaalien lisäksi toinen tuotekehityksen kohde on pullojen välisen vakuumin kehittäminen. Teoriassahan jo ohuen ohutkin tyhjiö riittäisi, mikäli se vain olisi täydellinen. Ohuempi vakuumitila merkitsisi luonnollisesti pullojen seinän ohentumista, pullon pienenemistä ja keventymistä. Yleinen tapa tehdä termospullon tyhjiö on käyttää tyhjiöpumppua, mutta jotkut valmistajat ovat kehittäneet tätä varten muita menetelmiä, kuten erittäin korkeaa yli 1000 asteen lämpötilaa käyttävän tyhjiöuunin.

Kehitystyön tuloksena markkinoilla olevissa laadukkaimmissa ja samalla myös hinnaltaan korkeimmissa pulloissa käytetään usein materiaalina erittäin hyvälaatuista, ohutta terästä, ja pullojen tyhjiö on tehty uunia käyttäen. Näissä pulloissa juoma voikin säilyttää lämpötilansa jopa yli vuorokauden ajan. Kehitystyö jatkuu tietystikin koko ajan. Tuloksia odotellessa on hyvä muistaa, että tavallisempikin pullo pitää kahvin kuumana noin 10 tuntia, mikä riittää hyvinkin päiväretkelle.

Erilaisia termareita

Termospullo on luonnollisesti erittäin kätevä erilaisilla retkillä ja vaelluksilla. Keitä vain kahvit valmiiksi kotona ja kaada termariin. Näin voit retkipäivänä pysähtyä mihin vain, muuallekin kuin kahvilaan, eikä taukopaikalla tarvitse heti ensimmäisenä ryhtyä hankaliin kahvinkeittopuuhiin. Joskus tulenteko ei edes onnistu tai ole sallittua, esimerkiksi kuivana kesänä metsäpalovaaran vuoksi, ja tällöin termari todella osoittautuu hintansa arvoiseksi hankinnaksi. Mutta vaikka termarista ensimmäisenä tuleekin mieleen retkipäivät ja kuumat kaakaot, on nykyisin tarjolla monenlaisia termospulloja eri tarkoituksiin.

Jos olet järjestämässä juhlia, voi isokokoinen kahvitermos olla kätevä apu. Voit valmistaa siihen valmiiksi kahvia, kuumaa vettä tai vaikkapa glögiä isommankin määrän, ja vieraat voivat käydä ottamassa juotavaa omaan tahtiinsa. Näin vapaudut itse tarjoilusta ja saat enemmän aikaa vieraiden kanssa seurusteluun. Isompia termareita on markkinoilla niin pumpulla kuin hanallakin varustettuna, tai vaihtoehtoisesti voit halutessasi valita kaatonokkaisen mallin. Ammattimaisemmille juhlien ja tilaisuuksien järjestäjille on tarjolla jopa 12 litran vetoisia, hanalla varustettuja termossäiliöitä. Kotioloissa tällaiselle tuskin tulee käyttöä kovin usein, joten kannattaa ehkä pysyä hiukan pienemmissä malleissa. Noin kahden tai kolmenkin litran pumpputermoksesta riittää mukavasti juotavaa isommallekin porukalle.

Perinteisiä retkitermospulloja on niitäkin markkinoilla todella monen kokoisia ja näköisiä. Kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön termospullo tulee, ja valita oikean kokoinen sen mukaan. Älä turhaan osta liian isoa termaria, sillä mikäli pullo ei ole täynnä, juoma jäähtyy pullon sisällä nopeammin. Liian iso termospullo voi myös olla painava kantaa ja vie turhaan tilaa laukussa. Usein retkitermospullon kantta voi myös käyttää juomamukina, jolloin erillistä kahvimukia ei tarvitse pakata mukaan.

Jos et kerta kaikkiaan käynnisty ilman aamukahvia, mutta aika on aamuisin kortilla, voi termosmuki olla todellinen arjen pelastus. Kaadat vain kahvit tai teet aamulla mukiin, ja nautit juomasi kaikessa rauhassa autossa tai junassa työmatkalla. Avonaisen juoma-aukon vuoksi tavallinen termosmuki ei säilytä juomaasi lämpimänä tuntikausia, mutta lämmönsäilytyskyky yleensä riittää hyvin kotoa töihin saakka. Vaihtoehtoisesti voit myös harkita pienen termospullon hankkimista, toki sen käyttö ei ehkä omalla autolla kulkiessa ole suositeltavaa.

Kun korvaat päivittäisen kahvilasta ostamasi take-away -kahvin kotona itse keittämälläsi ja termosmukista nauttimallasi kahvilla, voit ajan myötä säästää mukavankin summan. Kestomuki on myös luontoystävällisempi valinta, kuin jokapäiväiset kertakäyttömukit muovikansineen.

Termospullot eivät ole vain kahvia tai muita kuumia juomia varten, eivätkä todellakaan vain aikuisille. Lämpimänä kesäpäivänä voit pitää lasten mehun viileänä tuntien ajan erityisesti lapsille suunnitellussa termospullossa tai mukissa. Lasten termospulloja löytyy kaupoista monenkokoisena ja -värisenä, ja tietysti myös iloisesti lapsia ilahduttavilla hahmoilla kuvitettuina. Markkinoilla on termosmukeja myös aivan pienille lapsille, jopa vauvoille, jolloin niissä voi olla erityinen tuttiosa, tai hiukan vanhemmille pienokaisille, jolloin pullossa on nokka helpottamaan juomista, sekä kahvat, joista pienetkin kädet saavat kunnon otteen. Iloinen lapsen lempimuki houkuttelee pientä juomaan ihan itse, jolloin vanhemmatkin voivat nauttia omista retkieväistään.

Termospulloja on saatavilla moneen makuun värien puolesta myös aikuisille. Jos siis yksinkertaisen tyylikäs terästermospullo ei ole sinun makuusi, ei kannata lannistua, sillä erittäin laajasta valikoimasta löytyy värillisten ja värikkäidenkin pullojen lisäksi myös monenlaisia kuvioita ja muotoja kukista eläinhahmoihin ja geometrisiin kuvioihin.

Ei myöskään kannata arkailla olla ronkeli termospullon ulkonäön suhteen, sillä ulkonäöllä on paljon merkitystä. Jos ostat tuotteen, mutta et lopulta pidäkään sen ulkonäöstä, et todennäköisesti käytä sitä niin paljon, kuin käyttäisit, jos sen väritys ja ulkomuoto miellyttäisivät sinua. Elegantti termospullo on mukava laskea työpöydälle samoin kuin iloisen värikäs kukkakuosi voi ilahduttaa suuresti kesäisellä picnicillä vapaa-ajalla. Tylsä termari unohtuu kaappiin, ja siihen sijoitetut rahat menevät näin täysin hukkaan.

Miten löytää paras termospullo?

termospullon puhdistusMiten sitten löytää se juuri oikea eli omaan käyttöösi parhaiten sopiva termospullo? Paras termospullo täyttää sinun sille asettamasi vaatimukset ja odotukset. Kuulostaako helpolta? Vaikka vaihtoehtoja markkinoilla onkin runsain määrin, ei termospullonkaan valintaa kannata tehdä liian monimutkaiseksi. Aivan kylmiltään ei ostoksille kuitenkaan kannata lähteä.

Aloita termospullon valinta miettimällä ensimmäiseksi, millaisissa tilanteissa termospulloa aiot käyttää. Jos käyt usein pidemmillä retkillä tai vaelluksilla, arvostat varmasti pitkää lämmönsäilytyskykyä, kun taas pelkkää työmatkakahvin nauttimista varten yksinkertainen ja kätevä termosmuki voi olla täysin riittävä ratkaisu.

Mieti myös, kuinka paljon juomaa pullossasi useimmiten mukanasi kulkee. Täyttöönsä nähden liian suurikokoinen termospullo ei pidä sisältämäänsä juomaa lämpimänä yhtä kauan, kuin täyteen kaadettu pullo. Suurikokoinen pullo vie myös tilaa ja voi tuntua turhan painavalta kantaa. Jos siis retkeilet perheen kanssa, voi esimerkiksi vetoisuudeltaan litran kokoinen termospullo olla hyvä valinta, mutta jälleen – työmatkoja varten parin litran tai noin puolen litran kokoinen termosmuki tai -pullo on parempi vaihtoehto.

On hyvä myös verrata erilaisten mallien korkkeja ja niiden mekanismeja. Perinteinen kierrettävä korkki voi tuntua turvalliselta valinnalta, mutta tarjolla on myös malleja, joissa korkkimekanismi avautuu helpomminkin, esimerkiksi nappia painamalla. Hiihtoreissaaja tietystikin ilahtuu, kun korkkia avatessa ei tarvitse ottaa käsineitä pois kädestä, mutta tällainen pikakorkki myös auttaa pitämään juoman kuumana myös ensimmäisen tauon jälkeen, kun koko korkkia ei tarvitse avata. Puhumattakaan katastrofista eli pullon kaatumisesta – pikakorkin ansiosta koko pullon sisältö ei kaadu hetkessä maahan, ja kahvitauko on pelastettu.

Huomioi korkin toiminta etenkin silloin, kun ostat termospulloa lapselle. Kokeile ja annan lapsen kokeilla erilaisia mekanismeja jo kaupassa ennen ostopäätöstä, ja varmista, että lapsi osaa itse avata ja sulkea korkin helposti.

Jos pelkäät irtokorkin puolesta tai olet tunnettu kyvystäsi hävittää pieniä esineitä, on hyvä varmistaa, että valitsemaasi pulloon voi myöhemmin ostaa uuden korkin tai muita tarvittavia varaosia.

Ostopäätöstä pohtiessa kannattaa ehkä myös tutustua erilaisiin termospullotesteihin ja niiden tuloksiin. Etenkin erilaiset eränkävijöiden ja luonnossaliikkujien yritykset ja yhteisöt vertailevat enemmän tai vähemmän säännöllisin väliajoin markkinoilla saatavilla olevia termospulloja keskenään eri olosuhteissa, kuten hiihtoretkillä tai erävaelluksilla. Termospullojen testivoittaja onkin varmasti turvallinen valinta, ja muutenkin voit näistä testeistä saada hyviä vinkkejä hyvän termospullon valintaan. Pidä silti mielessä omat termospullolle asettamasi kriteerit, ja valitse malli, joka parhaiten vastaa odotuksiisi, niin et ehkä turhaan maksa ominaisuuksista, joita et tosiasiassa tarvitse.

Äläkä unohda termospullosi ulkomuotoa. Kauniin ulkonäön lisäksi termospullon ulkopinnalla voi olla myös käytännöllisiä vaikutuksia. Esimerkiksi tyylikäs ja sileä teräspinta voi olla etenkin märillä käsillä käsiteltäessä liukas, jolloin etenkin suuremmista ja painavammista pulloista voi olla vaikea saada kunnon otetta.

Termospullojen hinta voi vaihdella suurestikin merkistä ja ostopaikasta riippuen. Perustermarin voit saada jo noin kympillä, vaativampaan makuun sopivien termospullojen hinta voi olla nousta useaankin kymmeneen tai noin sataan euroon. On täysin itsestäsi kiinni, kuinka paljon termospulloon haluat ja sinun kannattaa sijoittaa, mutta usein termospulloissakin korkeampi hinta tarkoittaa korkeampaa laatua.

Miten pitää huolta termospullosta?

Nykyiset teräksiset termospullot kestävät kovassakin käytössä, eivätkä edes pienet kolhut vaikuta niiden lämmönsäilytyskykyyn. Hyvästä termospullosta kannattaa kuitenkin pitää huolta. Tärkeintä termospullon oikeassa hoidossa onkin huolehtia sen kunnollisesta puhdistamisesta joka käytön jälkeen. Pesu on tärkeää tietysti mahdollisen mikrobikasvuston kasvamisen estämiseksi ja muutoinkin hygieenisyyden vuoksi, mutta myös käyttömukavuuden, sillä esimerkiksi kahvin tai teen tuoksu jää helposti kiinni termospulloon pitkäksi ajaksi. Pese siis termospullo mahdollisimman nopeasti käytön jälkeen, äläkä anna kahvin, teen tai muide juomien seistä termarissa pitkiä aikoja.

Termospulloja ei yleensä saa pestä tiskikoneessa, vaan ne on pestävä käsin. Jos termospullon saa pestä koneessa, kannattaa varmistaa, että se todella tulee puhtaaksi, sillä pieni suuaukko voi estää tehokkaan konepesun pullon sisältä. Varmin tapa kaikille termospulloille onkin siis käsinpesu tiskiharjalla, tai mikäli se ei mahdu pullon sisälle, kapealla pulloharjalla.

Isomman termospullon puhdistus voi olla hankalaa, jos tiskiharja ei ylety pullon pohjaan asti. Avuksi voi tällöin ottaa konetiskiaineen. Laita konetiskiainetabletti pulloon ja täytä pullo kiehuvalla vedellä. Anna vaikuttaa muutaman tunnin ajan. Tämän jälkeen kaada osa vedestä pois. Sulje pullon korkki tiiviisti ja ravista pulloa. Kaada vesi pois ja huuhtele huolellisesti muutamaan kertaan, jotta tiskiaineen haju (ja maku) häviää. Konetiskiaineen sijasta voit käyttää myös ruokasoodaa.

Pese myös termospullon korkki huolellisesti. Perinteinen kierrekorkki lienee helpoin pestävä, sillä siinä juoma ei pääse korkin sisälle, ja korkki ja kierteet saa hyvin puhtaaksi tiskiharjalla. Jos pullossasi taas on esimerkiksi nappimekanismi tai muutoin tekninen pikakorkki, irrota kaikki korkin osat toisistaan, ja pese jokainen osa erikseen huolellisesti astianpesuaineella ja tiskiharjalla. Aseta osat kuivumaan erillään ja kokoa yhteen vasta, kun kaikki osat ovat varmasti kuivia. Mikrobit viihtyvät erinomaisesti kosteissa olosuhteissa korkin osien välissä.

Pumpputermospullon pumppu avataan ja huuhdellaan huolellisesti. Pumpun sisäosat puhdistetaan laskemalla vettä pumpun läpi. Jos tämä ei tunnu riittävän, voi pumpun pestä vesi-etikkaseoksella.

Noudata valmistajan ohjeita pullon käytössä ja puhdistuksessa. Yleensä termospulloja ei suositella käytettäväksi maitotuotteiden säilytykseen, sillä maito saattaa hapantua helposti tai jopa alkaa tuottaa kaasuja ja muodostaa termospullosta jonkinmoisen pommin. Samoin voi käydä hiilihappopitoisia juomia säilytettäessä. Jos maitokaakao kuitenkin juodaan melko nopeasti pulloon kaatamisen jälkeen, ei ongelmaa pitäisi käytännössä olla. Älä kuitenkaan unohda maitotuotteita termospulloon pidemmäksi ajaksi!

Näin saat enemmän irti termospullostasi

Pidennä termospullon lämmönsäilytyskykyä esilämmittämällä tai viilentämällä se ennen kuin kaadat juoman pulloon. Esilämmitä pullo kaatamalla se täyteen kiehuvaa vettä, ja anna pullon lämmetä muutaman minuutin ajan. Kaada vesi pois ja täytä heti haluamallasi lämpimällä juomalla. Jos taas aiot säilyttää pullossa kylmää juomaa, laita pullo jääkaappiin viilenemään vaikka jo edellisenä iltana.

Haluaisitko lämpimän lounaan, mutta retkellä ei ole keittomahdollisuutta? Varaa termospulloosi kiehuvan kuumaa vettä, ja kaada sitä lounasaikaan nuudeleiden päälle mielellään kannelliseen astiaan. Laita kansi päälle ja odota muutama minuutti, ja vastakeitetyt nuudelit ovat valmiita nautittaviksi. Samalla tavoin valmistuu kätevästi myös vaikkapa kuppikeitto tai pikapuuro – tai pidemmällä vaelluksella muutkin ateriat kätevien kuivamuonapakkausten ansiosta.

Jos olet sosekeittojen ystävä, termospullo on oiva väline niiden säilytykseen ja pitämiseen lämpimänä lounasaikaan asti. Mitään kovin paksua keittoa termospulloon ei tosin kannata laittaa sen pienen suuaukon vuoksi. Lounaita varten voi myös hankkia nimenomaan ruoan lämpimänä säilyttämistä silmällä pitäen suunnitellun termosastian.

Termospullo ei ole vain kuumille juomille. Lämpimänä kesäpäivänä vesi tai mehu – tai vaikka viini – pysyy raikkaan viileänä termospullossa myös rantaolosuhteissa. Suuriaukkoisen termarin voi myös vaikka jäähdyttää pakastimessa ja täyttää jäätelöllä! Kun picnicin päätteeksi nostat esiin jäätelöllä täytetyn termosastian, on suosio taattu.

Jaa: