Top 5 parhaat tasapainolaudat

11766
0
tasapainolauta

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Tasapainolauta on lauta, joka kehittää tasapainoa ja koordinaatiokykyä. Tämä lauta on erittäin hyvä lihaskuntoharjoittelun tukena ja vammoja ehkäisevässä kuntoutuksessa. Tasapaino lauta auttaa myös palautumaan ja sitä käytetään apuna kuntoutuksessa niin personal trainerien kuin fysioterapeuttienkin toimesta.

Kaikkein paras
BLACC – Balance Platform
Arvioimme
Suosituin
Master – Balansplatta
Arvioimme
Useimmilla ominaisuuksilla varustettu
Abilica SoftStep
Arvioimme
Viimeinen vaihtoehtomme
Kallistettava Tasapainolauta
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Tasapainolautoja on monia erilaisia. Kokoja on erilaisia ja monissa laudoissa on säädettäviä korotuspaloja. Tasapainoa voi myös harjoitella esimerkiksi tasapainotyynyn avulla, jos tasapainolauta on liian vaikea. Lautoja on niin pyöreitä kuin pitkulaisiakin, ja niissä on säädettäviä vaikeusasteita.

Tasapainolaudalla voi hyvin harjoitella niin oman kodin mukavuudessa kuin kuntosalillakin. Tasapainolaudat ovat melko kevyitä, joten niitä voi tarvittaessa kantaa mukanakin. Lisäksi ne eivät vie paljon tilaa, joten sellainen mahtuu hyvin omaan kotiin vaikka sohvan taakse tai olohuoneen nurkkaan odottamaan seuraavaa käyttökertaa. Tasapainolaudalla voi tehdä monenlaisia erilaisia harjoituksia.

Tasapainolaudat sopivat ihan jokaiselle ihmiselle harjoitteluun huolimatta iästä tai fitnesstasosta. Tasapainolaudalla tai -tyynyllä voivat nimittäin harjoitella niin harrastelijat kuin urheilijatkin. Esimerkiksi lumilautailijat, luistelijat, tanssijat ja voimistelijat käyttävät tasapainolautaa apuna harjoituksissaan. Lauta auttaa paitsi kehittämään tasapainoa ja koordinaatiota, se myös parantaa lihaskuntoa ja ennaltaehkäisee vammoja. Vanhukset voivat käyttää tasapainolautaa parantamaan omaa tasapainoaan ja koordinaatiotaan. Kuntoutuksessa olevat voivat käyttää lautaa helposti parantamaan omaa lihaskuntoaan ja saamaan oman tasapainonsa ja koordinaatiokykynsä takaisin.

Tasapainolauta on edullinen urheilussa apuna käytettävä väline, joka voi auttaa ihan jokaista urheilijaa tai harrastajaa. Lauta on yksinkertaisuudestaan huolimatta hyvin hyödyllinen väline, ja sitä voi käyttää yksinään tai tasapainoharjoittelun voi yhdistää esimerkiksi painojen nostamiseen tai muuhun harjoitteluun.

Kuinka tasapainolaudat toimivat?

tasapainolautaHyvää tasapainoa tarvitaan ihan mihin tahansa arkipäivänä tehtävään asiaan. Tarvitset tasapainoa kävelemiseen, tuolista nousemiseen, kenkien sitomiseen ja portaiden nousemiseen. Vahvat lihakset auttavat sinua pitämään itsesi tasapainossa, ja tässä esimerkiksi Gymba tasapainolauta voi auttaa sinua.

Tasapainoharjoitteluun kuuluu harjoituksia, jotka vahvistavat niitä lihaksia, jotka auttavat sinua pysymään pystyssä, mukaan lukien jalat ja vatsalihakset. Tällaiset harjoitukset voivat parantaa vakautta ja auttaa estämään kaatuilemisia.

Tasapainoharjoitukset voivat olla intensiivisiä, kuten esimerkiksi hyvin haastavat joogassa tehtävät harjoitukset. Toiset harjoitukset voivat olla yksinkertaisia, kuten esimerkiksi yhdellä jalalla seisominen muutaman sekunnin ajan. Tai voit käyttää apunasi laitteita, jotka auttavat tasapainoharjoittelussa, kuten esimerkiksi tasapainolautaa, Bosua tai tasapainotyynyä.

Voit tehdä yksinkertaisia tasapainolauta harjoituksia tasapainolaudalla tai -tyynyllä niin kuntosalilla kuin vaikka ihan kotonakin. Voit esimerkiksi seistä laudalla kädet auki sivuilla ja nousta hitaasti varpaillesi. Voit myös lisätä vaikeusastetta sulkemalla silmäsi. Voit myös nostaa toisen jalkasi ylös varovasti ja seistä yhdellä jalalla. Mikäli tämä on liian helppoa, voit aina sulkea silmäsi tai pyörittää käsiäsi samalla, kun seisot yhdellä jalalla. Kolmas hyvä harjoitus on esimerkiksi tehdä varovasti kyykkyjä tasapainolaudalla tai -tyynyllä.

Jos haluat lisätä vaikeusastetta harjoituksiin, voit aina sulkea silmäsi, lisätä liikettä harjoituksiin tai tehdä harjoitusta pidemmän aikaa. Harjoitteleminen on yksinkertaista, mutta voit aina lisätä vaikeusastetta tekemällä erilaisia harjoituksia, joten tasapainolaudalla harjoitteleminen sopii ihan kaiken tasoisille ja kaiken ikäisille harjoittelijoille. Muutaman viikon harjoittelun jälkeen huomaat takuulla tasapainosi parantuneen jo huimasti.

Tasapainolaudan käyttö lisää voimaa ja vakautta vatsalihaksissasi mikä puolestaan parantaa asentoasi, koska pystyt paremmin säilyttämään oikean selkärangan aseman. Terveet urheilijat käyttävät tasapainolautaa harjoituksissaan niin, että he haastavat ja parantavat tasapainojärjestelmäänsä. Laudalla tai tyynyllä harjoitteleminen auttaa myös jalkojen vahvistamisessa. Pakarasi saattavat myös hyötyä tasapainoharjoittelusta, sillä pakarat ovat suuri osa tasapainon ylläpitämistä. Selkäsikään ei jää ilman huomiota tasapainoharjoituksissa, sillä tasapaino ja ryhti ylläpidetään myös selkälihasten avulla.

Tasapainoharjoittelu on hyväksi urheilijoille, vanhuksille ja harrastajille, jotka haluavat parantaa omaa tasapainoaan ja koordinaatiotaan. Tasapainolaudalla suoritettavat harjoitukset kehittävät asentoaistia, joka on alitajuinen kyky tuntea kehon asento ja liikkeet. Asentoaistijärjestelmä sisältää lukuisia reseptorihormoneja, jotka sijaitsevat lihaksissa, nivelsiteissa, jänteissä ja nivelissä, ja ne pystyvät tunnistamaan lihasjännityksen muutoksia. Aivot puolestaan vastaavat näihin muutoksiin lähettämällä signaaleja lihaksille. Korjaat jatkuvasti kehon asemaa oman asentoaistijärjestelmän kautta alitajuisesti.

Asentoaistijärjestelmä voi vaurioitua tai heikentyä iän myötä tai loukkaantumisen jälkeen. Esimerkiksi nilkka, joka oli aiemmin nyrjähtänyt ei ehkä pysty korjaamaan asentoaan yhtä tehokkaasti, mikä saattaa aiheuttaa tasapaino-ongelmia ja myöhemmin vammoja.

Mistä materiaalista tasapainolaudat on valmistettu?

Tasapainolautoja valmistettiin alun perin puisena, mutta nykyään on saatavilla myös muovisia tasapainolautoja. Joskus tasapainolauta on tehty molemmista materiaaleista. Tasapainolautoihin lisätään usein myös liukuesteitä, jotta siltä ei luiskahda alas liian helposti.

Polypropeeni ja laminoitu puu ovat suosituimpia ja yleisimpiä materiaaleja tasapainolaudan valmistuksessa. Tasapainotyynyjä sen sijaan valmistetaan vaahtomuovista ja kumista. Mikäli haluat itsellesi mahdollisimman ympäristöystävällisen vaihtoehdon, sinun kannattaa etsiä puusta valmistettua tasapainolautaa. Jos sen sijaan haluat mahdollisimman edullisen laudan, voi olla hyvä idea etsiä polypropeenista valmistettua, kevyttä lautaa.

Tasapainolaudan koot ja suunnittelu

Tasapainolautoja löytyy hyvin monessa eri koossa. Mitä pienempi tasapainolauta on, sen vaikeampi sen päällä on pysyä tasapainossa. Yleinen tasapainolaudan koko on noin 36-39 cm halkaisijaltaan, mutta tätäkin suurempia lautoja löytyy helposti.

Tasapainolaudan paino on yleensä alle puoli kiloa. Yleinen paino on noin 0,3 kg, mikä on melkoisen kevyt lauta. Tällaista lautaa voi helposti kantaa mukana kotoa salille ja vaikka Pilatestunnille. Hyvä tasapainolauta antaa myös mahdollisuuden säätää korkeutta, ja monissa laudoissa on mahdollisuus säätää lautaa kolmella eri asteella.

Tasapainolautojen suunnittelussa on todellakin käytetty mielikuvitusta. Voit löytää lautoja, joissa liukuesteenä on käytetty karheaa paperia, tai lautoja, joissa muovista on tehty yksinkertaisia liukuesteitä.

Värivaihtoehdoissa ei myöskään takuulla tule pulaa, sillä tarjolla on monia värejä aina punaisesta mustaan, puun väriseen, hopeaan ja moneen muuhun.

Tasapainolaudan toinen, helpompi vaihtoehto on vaahtomuovista tai kumista valmistettu tasapainotyyny. Tasapainotyynyjä löytyy pieninä 36 cm halkaisijaltaan, tai suurempina neliskanttisia, vaaleansinisinä tyynyinä. Tasapainotyyny sopii hyvin tasapainoharjoitusten aloittamiseen, tai jos tasapainolauta vaikuttaa sinusta liian vaikealta. Myös polvi-, nilkka- tai lantiovammaiset saattavat mieluummin haluta aloittaa harjoittelun tasapainotyynyllä ennen tasapainolautaan siirtymistä.

Missä tilanteessa tasapainolauta on kaikista hyödyllisin?

Tasapainolauta sopii kaikille iästä ja fitnesstasosta riippumatta. Olit sitten harrastaja, joka haluaa parantaa tasapainoaan, iäkkäämpi ihminen, ammattiurheilija, voimistelija, tanssija tai vaikka kuntoutuksessa oleva, tasapainolauta voi hyödyttää sinua monella tavalla. Tasapainolaudalla tehtäviä harjoituksia on hyvin monia, ja voit aloittaa helpoista harjoituksista ja siirtyä pikkuhiljaa vaikeampiin harjoituksiin.

Tasapainolauta parantaa ketteryyttäsi. Se parantaa myös nopeiden päätösten tekemistä. Tätä taitoa tarvitaan etenkin monissa urheilulajeissa. Paremman tasapainon saavuttaminen parantaa paitsi arkipäiväisen elämän laatua, se myös auttaa urheilijoita tulemaan paremmaksi omassa lajissaan. Tasapainolaudalla harjoitteleminen parantaa myös koordinaatiota, mikä on etenkin hyväksi urheilijoille, tanssijoille, voimistelijoille ja muille liikkujille.

Monet tavanomaiset vammat, jokapäiväisessä elämässä ja urheiluareenalla, ovat seurausta huonosta tasapainosta ja koordinaatiosta. Säännöllinen tasapainolautaharjoittelu auttaa sinua parantamaan koordinaatiotasi, joten voit automaattisesti korjata vartaloasi heti vaaratilanteiden sattuessa ja kehosi pystyy tehokkaammin käsittelemään tasapainoon liittyviä haasteita.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että tasapainolautaharjoittelu ehkäisee vammoja, kuten nilkan nyrjähtämistä. Tämä johtuu siitä, että harjoittelu parantaa nilkan vahvuutta, koordinaatiota ja tasapainoa.

Tämä harjoittelu voi parantaa myös aivojesi toimintaa. Kun parannat tasapainoasi ja asentoasi, kykysi keskittyä ja kiinnittää huomiota aiheeseen paranee. Lääkäri Jean Ayers, pioneeri vestibularisen käsittelyn parannuksen alalla, käytti tasapainolautaa aistien integrointiterapia-tunneillaan. Hän työskenteli aistien integraation häiriöiden kanssa. Lääkäri Ayersin tekemät kliiniset tutkimukset osoittivat, että tasapainoharjoittelu auttaa parantamaan silmiä, koordinointia, kielen kehitystä ja keskittymiskykyä.

Tasapainolaudalla harjoitteleminen parantaa kaikkia lihasryhmiä, ja voit tehdä monia erilaisia ja monipuolisia harjoituksia yhdellä pienellä tasapainolaudalla. Nämä harjoitukset eivät ole vain vanhuksille ja kuntoutuksessa oleville, vaan monet ammattiurheilijat, kuten luistelijat ja tanssijat, käyttävät tasapainolautaa hyväkseen omassa harjoittelussaan.

Tasapainolaudan hyötyjä ei pitäisi aliarvioida, nimittäin ne ovat myös sopivia lapsille. Tasapainolaudat auttavat kehittämään lapsen koordinaatiota ja tasapainoa, sekä kehittämään lihaksia oikein ja monipuolisesti ilman rasitusta. Lisäksi tasapainoharjoittelu laudalla on lapsille usein hyvin hauskaa ja miellyttävää. Ja tietenkin turvallista.

Kuinka valita tasapainolauta?

tasapainotyynyParas tasapainolauta sinulle on sellainen, joka sopii harjoituksiin, jotka hyödyttävät sinua. Jokaisella tasapainoharjoittelijalla on omat tavoitteensa, ja näihin tavoitteisiin perustuen sinun pitäisi valita itsellesi sopiva tasapainolauta. Toiset haluavat parantaa tasapainoaan yleisen terveyden takia ja toiset tullakseen paremmiksi urheilijoiksi.

Jos olet esimerkiksi hieman iäkkäämpi ihminen, ja haluat parantaa tasapainoasi ja käyttää tasapainoharjoituksia vammojen ehkäisemiseen ja kuntoutukseen, sinun kannattaa aloittaa tasapainotyynyn kanssa. Tasapainotyyny on paksu kumista tai vaahtomuovista valmistettu tyyny, jolla tehdään samanlaisia tasapainoharjoituksia kuin tasapainolaudallakin.

Hyvä puoli tasapainotyynyssä on se, että sillä voi alkaa helposti harjoittamaan omaa tasapainoa ilman suurta kaatumisen riskiä. Tasapainolaudalla harjoitteleminen voi olla melko hankalaa aluksi, joten aloita sen sijaan tasapainotyynyllä. Kun vaikeat harjoitukset sujuvat tasapainotyynyllä helposti, voit vaihtaa tasapainolautaan.

Tasapainotyynyn hinta vaihtelee merkistä ja ominaisuuksista riippuen, mutta yleensä edullisimman tasapainotyynyn voi saada alle parilla kymmenellä eurolla. Hinnat voivat nousta aina muutamaan kymppiin. Hinnoissa ei onneksi ole kovin suurta eroa, mutta jos haluat tyynyn mahdollisimman edullisesti, kannattaa etsiä erilaisia tarjouksia netistä. Netistä voit tilata tasapainotyynyn suoraan ovellesi, eikä sinun tarvitse lähteä etsimään tyynyä kaupasta.

Jos et kuitenkaan ole koskaan ennen kokeillut tasapainotyynyä, voi olla suositeltavaa käydä kokeilemassa sellaista esimerkiksi kuntosalilla tai urheiluvälineitä myyvässä liikkeessä. Näin saat kuvan siitä, millainen tasapainotyyny on sinulle kaikista paras vaihtoehto.

Tasapainolautoja on olemassa montaa erilaista. Niitä on olemassa niin pyöreitä kuin neliskanttisiakin. Paras tasapainolauta sinulle on sellainen, joka sopii omaan tasoosi. Jos olet esimerkiksi tanssija tai taitoluistelija, jolla tasapaino on jo suhteellisen hyvin hallinnassa, kannattaa sinun hankkia lauta, jossa on säädettävissä erilaisia tasoja. Monet laudat antavat mahdollisuuden säätää lautaa kolmella eri tasolla, mikä auttaa sinua käyttämään lautaa monipuolisesti eri harjoituksiin.

Se, valitsetko pyöreän vai neliskanttisen laudan, riippuu täysin sinusta ja siitä, mikä on kaikista mielekkäin vaihtoehto sinulle.

Tasapainonlaudan hinta vaihtelee melkoisen suurella skaalalla aina parista kympistä muutamaan sataseen. Tasapainolaudoissa on paljon eroja niin koon, suunnittelun, värien kuin materiaalienkin puolesta. Mitä laadukkaamman laudan haluat itsellesi, sen enemmän rahaa joudut sijoittamaan lautaan. Jos olet vain harrastaja, joka haluaa parantaa tasapainoaan, ei sinun tarvitse välttämättä sijoittaa montaa satasta hienoon tasapainolautaan, vaan pärjäät todennäköisesti oikein hyvin tavallisella peruslaudalla. Mikäli kuitenkin olet urheilija tai suunnittelet käyttäväsi tasapainolautaa jatkuvasti, kannattaa tarkastella hieman hintavampia lautoja, sillä niissä on yleensä parempia ominaisuuksia ja ne ovat todella laadukkaita.

Tasapainolaudan voi ostaa helposti urheiluvälineitä myyvästä liikkeestä. Jos et ole koskaan aikaisemmin kokeillut tasapainolautaa, voit hyvin käydä liikkeessä kokeilemassa sellaista, tai voit kokeilla lautaa kuntosalilla. Näin saat hyvän käsityksen siitä, millaisia vaikeusasteita tasapainolaudoissa on.

Voit hyvin ostaa tasapainolaudan itsellesi myös netistä. Netistä ostaessasi saatat saada laudan hieman edullisemmalla hinnalla kuin kaupasta ostettaessa.

Mikäli et tiedä, millainen lauta sopii sinulle parhaiten, kannattaa pyytää apua myyjältä urheiluliikkeessä, Pilates-ohjaajalta tai vaikka fysioterapeutilta. Liikunnan alan ammattilaiset voivat ohjata sinut oikeaan suuntaan. Vinkkejä tasapainolaudan käyttämiseen

Tasapainoharjoittelu kannattaa aloittaa varovasti. Voit aloittaa harjoittelun helposti ihan itse ilman ammattilaisen apua katsomalla esimerkiksi Youtubesta videoita alkuun. Vaihtoehtoisesti voit esimerkiksi aloittaa fysioterapeutin kanssa.

Ensimmäinen vinkki tasapainolaudalla harjoitteluun on se, että aloittelijoiden ei kannata koskaan harjoitella ilman tukea. Voit esimerkiksi laittaa laudan seinän viereen niin, että saat tarvittaessa otettua seinästä tukea, jos sinusta tuntuu siltä.

Kun seisot laudalla, levitä jalkasi olkapään leveydelle ja katso suoraan eteenpäin, ei alaspäin. Tämä auttaa sinua säilyttämään tasapainosi kunnolla. Sinun tulee pitää pääsi ja olkapääsi pystyssä saavuttaaksesi oikean tasapainon. Pidä selkärankasi neutraalina ja muista käyttää vatsalihaksiasi saavuttaaksesi tasapainon. Ota kaukaisuudesta piste, jota katsot herkeämättä, sillä tämä auttaa sinua kunnollisen tasapainon löytämisessä.

Seisoessasi laudalla, taivuta polviasi hieman. Mitä enemmän taivutat polviasi, sen helpompi on löytää tasapaino. Voit tehdä esimerkiksi hitaita kyykkyjä ylös alas. Tämä auttaa sinua löytämään tasapainon sekä vahvistamaan jalkojesi lihaksia. Kun sinulla on tasapaino hallussa ja haluat lisää vaikeutta harjoituksiisi, voit esimerkiksi nousta varovaisesti varpaillesi tasapainolaudalla. Tämä on edistyneempi harjoitus, joten älä tee sitä ennen kuin olet jo harjoitellut jonkin aikaa tasapainolaudan kanssa.

Löydä mukavuusalueesi laudalla harjoitellessasi. Jos olet harrastelijaharjoittelija, voit harjoitella laudalla niin paljain jaloin kuin kengät jalassa. Mutta jos harjoittelet esimerkiksi tiettyä urheilulajia varten, kannattaa miettiä, tarvitsetko kenkiä vai et. Jos olet esimerkiksi tanssija, tasapainolautaa kannattaa käyttää ilman kenkiä. Mikäli sen sijaan haluat tulla hyväksi lumilautailijaksi, kannattaa laittaa kengät jalkaan harjoitellessasi.

Kun olet jo harjoitellut laudalla jonkin aikaa, voit alkaa kallistella lautaa tietoisesti puolelta toiselle. Voit esimerkiksi yrittää rullata lautaa puolelta toiselle tai edes takaisin. Tämä harjoittaa koko alakroppasi lihaksia, vatsalihaksia sekä selkälihaksia. Lisäksi saat hieman lisää vaikeutta omaan harjoitteluusi.

Jos et ole koskaan aikaisemmin käyttänyt tasapainolautaa etkä tiedä niistä yhtään mitään, voi olla hyvä idea lukea niistä enemmän netissä ennen kuin ostat oman lautasi. Monilta sivuilta löytyy esimerkiksi arvosteluja laudoista. Eri merkkisissä laudoissa on paljon eroja, joten toisten käyttäjien kokemukset voivat auttaa sinua valitsemaan itsellesi oman sopivan tasapainolaudan tai -tyynyn.

Milloin tasapainolautaa käytetään?

Tasapainolautaa voidaan käyttää monessa tilanteessa. Lautoja voidaan nähdä esimerkiksi kuntosaleilla, Pilates tunneilla ja fysioterapeutin luona. Kuntosalilla voit harjoitella laudalla ihan itse omaan tahtiisi, tai voit joskus löytää ryhmäliikuntatunteja, joilla käytetään tasapainolautoja.

Pilates on laji, jossa keskitytään paljon oman tasapainon parantamiseen. Pilatesohjaajat saattavat siis käyttää tasapainolautaa harjoituksissaan hyvin usein. Tasapainotyyny on myös usein Pilateksessa apuna käytetty väline.

Fysioterapeutit käyttävät tasapainolautaa mielellään vammojen ehkäisyssä sekä kuntoutuksessa. Tasapainolaudan käyttäminen on etenkin hyödyllistä urheilijoille, sillä se voi ehkäistä nilkan nyrjähtämistä ja se vahvistaa lihaksia, jotka ympäröivät polviniveltä, näin ehkäisten mahdollisia polvivammoja.

Jaa: