Top 5 parhaat ruokatermos

15007
0
ruokatermos testi

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Kaikki varmasti tietävät perinteiset termospullot, joissa kahvi säilyy kuumana tunnista ja kilometristä toiseen, mutta tiesitkö, että termospulloja on myös erityisesti ruoan lämpimänä säilyttämiseen? Ruokatermospullo on kätevä retkillä ja esimerkiksi liikkuvassa työssä, jossa lounastauon voi joutua viettämään yllättävässä paikassa ilman ruoan lämmittämismahdollisuutta. Lue tästä vinkit, miten löydät juuri sinulle sopivan ruokatermoksen.

Kaikkein paras
Zyle HomeMade
Arvioimme
Useimmilla ominaisuuksilla varustettu
KAMILLE 2096
Arvioimme
Viimeinen vaihtoehtomme
Thermos Stainless King
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Miten ruokatermos toimii?

Termospullojen tarkoitushan on pitää sisälle laitettu neste tai ruoka sen alkuperäisessä lämpötilassaan – kylmänä tai kuumana – pitkään. Tähän pyritään termoksissa käyttäen useampaakin keinoa samanaikaisesti. Ensinnäkin termoksissa on kaksi sisäkkäistä pulloa ja niiden välissä tyhjä, vakuumi tila, jonka läpi lämpöä siirtyy vain vähän ja sekin hitaasti. Ulompi ja sisempi pullo ovat kosketuksissa toistensa kanssa vain minimaalisen vähän, jolloin lämpöä ei siirry sisältä ulospäin tai päinvastoin johtumalla kosketuspintojen kautta. Lisäksi johtumisen estämiseksi termoksien valmistuksessa käytetään mahdollisimman ohutta ja hyvälaatuista terästä. Lämpösäteilyn aiheuttama jäähtyminen on minimoitu pinnoittamalla ulomman pullon sisäpinta lämpöä heijastavalla materiaalilla, kuten esimerkiksi alumiinilla. Näin sisemmästä pullosta säteilevä lämpö heijastuu ulomman pullon seinästä takaisin kohti keskustaa. Suurin osa lämmöstä “karkaakin” korkin tai suuaukon kautta. Vältä siis termarin avaamista turhaan. Kierrekorkki on paras ja tiivein korkkivaihtoehto.

Termospullojen perusperiaate on pysynyt käytännössä samana jo pitkään, ja on sama merkistä riippumatta. Aikojen saatossa on toki tapahtunut tuotekehitystä ja erojakin löytyy muun muassa valmistuksessa käytettyjen materiaalien tai vakuumin tekotavan sekä korkkimekanismin suhteen. Yleensä nykyaikaiset termokset pitävät kuitenkin ruoan ja juoman lämpimänä erittäin tehokkaasti ja pitkiäkin aikoja, parhaimmat tuotteet jopa 24 tuntia, yleisimmin kuitenkin noin 10 tuntia.

Aiemmin termoksissa käytettiin materiaalina myös lasia, mutta nykyisin ruokatermokset valmistetaan yleensä teräksestä. Kuten mainittu, teräksen lisäksi ruokatermoksessa voidaan käyttää myös esimerkiksi alumiinia pinnoitteena ja lisäksi muovia esimerkiksi korkissa ja korkin kierteissä. Ruoan kanssa kosketuksiin joutuvan muovin tulee olla BPA-vapaata, mutta jos et pidä muovista, on tarjolla myös termoksia, joissa muovia ei käytetä tai se ei ole kosketuksissa ruoan kanssa.

Ruokatermoksen muotoilu ja kokovaihtoehdot

ruokatermos testiMarkkinoilta löytyy monenlaisia ja -kokoisia ruokatermoksia. Usein ruokatermokset on teknisistä syistä valmistettu teräksestä ja rakenteensa vuoksi ne voivat olla suhteellisen kookkaita tilavuuteensa nähden, ja voivat tuntua painavilta kevyeen muovipulloon tottuneeseen käteen. Metalli on muovia painavampi materiaali, mutta se ja muovipulloa paksummat seinät – onhan termarissa kaksi pulloa sisäkkäin ja tyhjiö välissä – varmistavat, että ruoka pysyy termarissa lämpimänä pitkään.

Ruokatermokset muistuttavat tyypillisesti ulkonäöltään termospulloa, sillä pyöreä muoto on tehokkain lämmön säilyttämisen kannalta. Ruokatermarit ovat kuitenkin usein juomien säilytykseen tarkoitettuja termoksia matalampia ja leveämpiä, ja niissä on leveämpi suuaukko, jolloin ruoka on kätevämpi saada sisälle termokseen ja sieltä pois. Samoin ruokatermos on helpompi puhdistaa, kun tiskiharja mahtuu sisällä leveästä suuaukosta. Ruokatermokset tulee pestä käsin, ei tiskikoneessa.

Tyypillisesti ruokatermokset ovat ulkoasultaan elegantin teräksisiä, mutta toki saatavilla on myös iloisempia värivaihtoehtoja melkeinpä joka makuun. Erilaisia vaihtoehtoja löytyy myös lapsille aina eläinkuvioista lähtien. Pienikokoinen lasten ruokatermos mahtuu hyvin vauvan hoitolaukkuun tai lapsen omaan reppuun, ja ruokatermos onkin kätevä ottaa mukaan vaikkapa kerhon retkipäivinä. Näin lapsi voi nauttia lämpimän aterian myös matkalla.

Vaikka termarin toimintaperiaate onkin pysynyt samana jo yli sata vuotta, tapahtuu tälläkin alalla jatkuvasti tuotekehitystä. Teoriassahan pullojen välillä oleva tyhjiö, jos se olisi täydellinen, estäisi lämmön siirtymisen vaikka se olisi vain minimaalisen ohut. Ja ohuempi tyhjiö tarkoittaisi luonnollisesti myös pienempää pullon kokoa suhteessa tilavuuteen.

Ruokatermoksia on saatavilla moneen tarpeeseen ja eri kokovaihtoehtoja on useita. Pienimmät lapsille suunnatut ruokatermokset ovat tilavuudeltaan parin desilitran luokkaa, ja isommat vaihtoehdot ovat yleensä noin 1,5 litraa.

Milloin ruokatermos?

Ruokatermos on kätevä apuri melkeinpä missä vain, kun käytettävissä ei ole jääkaappia tai ruoan lämmittämismahdollisuutta, sillä se pitää ruoan kylmänä tai kuumana valintasi mukaan jopa useiden tuntien ajan. Hyvä ominaisuus on myös, että se on täysin tiivis, jolloin vältytään kansien raoista laukkuun valuvilta sotkuilta.

Ruokatermokset ovat omimmillaan esimerkiksi retkillä ja vaelluksilla. Pitkällä vaelluksella on tavallista optimoida selkärepun paino mahdollisimman kevyeksi, mutta vaikka ruokatermos voikin olla pientä retkikeitintä jonkin verran painavampi, on se monissa tapauksissa huomattavasti kätevämpi. Termoksen avulla ei tauolla tarvitse heti ryhtyä tulentekoon, vaan ruoka on heti valmista nautittavaksi. Joskus tulenteko ei edes ole mahdollista tai sallittua, esimerkiksi sateen kasteltua polttopuut tai kuivina kesinä metsäpalovaaran vuoksi. Tällöin retkitermos onkin oikea pelastus nälkäiselle vaeltajalle.

Ruokatermos on eräretkeilyn lisäksi kätevä myös kaupunkiympäristössä. Esimerkiksi liikkuva työ voi tarkoittaa, että joudut viettämään lounastaukosi pois toimistolta ilman jääkaappia tai ruoan lämmitysmahdollisuutta. Ota tällöin lounas mukaan ruokatermoksessa, niin voit nauttia lämpimän lounaan missä ja milloin vain, eikä sinun tarvitse mennä kalliille lounaalle ravintolaan tai tyytyä valmisvoileipiin.

Pienten lasten kanssa ruokatermos voi olla todellinen arjen pelastaja! Lämmitä vauvan soseet lämpimiksi kotona aamulla, laita ruoka ruokatermokseen ja pakkaa termari vauvan hoitolaukkuun. Näin ei päivän aikana tarvitse etsiä ruoan lämmityspaikkoja tai tyytyä pelkkiin kylmiin eväisiin, ja voit retkeillä vauvan kanssa huoleti kauempanakin luonnossa tai viettää aikaa puistossa. Ja ruoka silti on tarjolla hetkessä ennen suurempia hermostumisia.

Huomaa, että ruokatermos sopii myös kylmien ruokien pitämiseen viileinä. Esimerkiksi hedelmäsalaatti pysyy raikkaana ruokatermoksessa tuntien ajan.

Miten valita oikea ruokatermos?

Jos olet ostamassa itsellesi uutta ruokatermosta, on joitakin asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen ostopäätöksen tekoa. Kannattaa luonnollisesti myös tutustua tuotteiden arviointeihin ja esimerkiksi retkiolosuhteissa tehtyihin vertailevien ruokatermostestien tuloksiin, sillä esimerkiksi retkitermosten lämmönsäilytyskyvyssä voi olla jonkin verran merkkikohtaisia eroja.

Termospullo ja ruokatermos ovat periaatteessa aivan toisiaan vastaavia tuotteita, ja voit aivan hyvin kuljettaa esimerkiksi sosekeittoa myös ensisijaisesti juomille tarkoitetussa termospullossa. Huomaa kuitenkin, että pullon puhdistaminen voi olla hankalampaa. Samoin jos koitat laittaa termospulloon jotain hiukankin kiinteämpää ruokaa, alat todennäköisesti varsin pian kaivata helpompaa vaihtoehtoa.

Ruokatermosta valitessa kannattaa siis varmistaa, että termarin suuaukko on riittävän suuri, jotta termoksen käsittely on helppoa. Kun aukko on riittävän suuri, on ruoan kaataminen sisään ja ulos kätevää ja termarin puhdistus sujuu helposti. Ruokatermoksia ei saa pestä astianpesukoneessa, vaan pesu on tehtävä käsin. Helppo puhdistettavuus onkin tärkeää, ettei termokseen pääse kertymään mikrobikasvustoja.

Kannattaa myös miettiä tarkoin, mikä kokoisen retkiruokatermoksen tarvitset. Toisaalta haluat riittävän suuren, jotta siihen mahtuu esimerkiksi keittolounas kahdelle, mutta toisaalta et varmaankaan halua liian suurta termaria viemään tilaa repusta ja tuomaan lisäpainoa kantamuksiin. Ruoka myös pysyy paremmin lämpimänä, jos se on pakattu oikean kokoiseen termariin niin, ettei termarissa ole liikaa tyhjää tilaa. Markkinoilla on onneksi monenkokoisia ruokatermoksia 0,5 l:sta reiluun 1,5 l:n vetoisiin vaihtoehtoihin.

ruokatermariRetkellä tai liikkuvassa työssä voi myös olla kätevää, jos voit syödä ruoan suoraan termoksesta tai termoksen kantta voi käyttää lautasena. Näin vältyt erillisten astioiden pakkaamiselta mukaan. Joidenkin termareiden mukana tulee myös ruokailuvälineet, jotka voi myös ehkä kiinnittää termarin kylkeen tai kannen alle, jolloin ne kulkevat kätevästi mukana.

Omaa silmää miellyttävää tuotetta on mukava käyttää, eikä ruokatermoksenkaan ulkonäköä valintakriteerinä pidä vähätellä. Vaikka termos olisi kuinka hyvä, mutta väri ei miellytä, ei sitä todennäköisesti tule käytettyä, ja siihen sijoitetut rahat olisi aivan hyvin voinut heittää suoraan kaivoon. Ruokatermoksien vertailu myös ulkonäön perusteella on siis aivan perusteltua. Markkinoilta löytyy onneksi monia elegantteja ja iloisia värivaihtoehtoja, mikäli harmaa teräs ei ole sinun makuusi.

Kiinnitä huomiota myös termospullon avaamis- ja sulkemismekanismiin, etenkin, jos olet ostamassa termaria lapselle. On tärkeää, että retkipäivänä pienetkin kädet osaavat itsenäisesti avata ja sulkea termarin tiiviisti. Joissakin malleissa on kätevä nappi, jota painamalla ylimääräinen pullossa oleva paine vapautuu ja korkin avaaminen on näin helpompaa. Hankittaessa ruokatermosta lapselle kannattaa erilaisia tuotteita testata jo kaupassa ja käyttöä harjoitella kotona etukäteen ennen varsinaista käyttöhetkeä. Aikuinenkin arvostaa helppoa avattavuutta ja korkin käsittelyn sujuvuutta myös käsineet kädessä. Termarin käsittelyä voi myös helpottaa, mikäli siinä on kantokahva.

Mieti siis etukäteen, mitä ominaisuuksia arvostat ja miten tuotetta aiot käyttää, niin löydät varmasti sinulle parhaan ruokatermoksen. Vertaile myös hintoja ja ostopaikkoja, niin voit säästää huomattaviakin summia. Hyvän ruokatermoksen hinta vaihtelee parista kympistä useampaan kymmeneen euroon merkistä ja ostopaikasta riippuen.

Vinkkejä ruokatermoksen käyttöön

Hyvästä ruokatermoksesta kannattaa huolehtia oikein. Kuten aiemmin mainittu, on ruokatermos pestävä käsin, ei astianpesukoneessa. Pulloharja on hyvä apu, jos tiskiharja ei mahdu kunnolla termarin sisälle. Pese myös korkki huolellisesti ja valmistajan ohjeiden mukaisesti. Irrota korkin osat ja pese ne erillään astianpesuaineella ja harjalla. Anna osien kuivua erillään täysin kuiviksi ennen kokoamista.

Ruokatermosta ei suositella säilytettäväksi korkki kiinni. Älä myöskään koskaan laita ruokatermosta uuniin tai mikroaaltouuniin. Lue aina valmistajan käyttöohjeet ja -suositukset ja noudata niitä, jotta termoksesi kestää käytössä hyvänä pitkään.

Perinteinen ruoan ja juoman säilyttäminen kuumana tai kylmänä onnistuu termoksessa pitkienkin aikojen ajan. Jos tiedät, että edessä on pitkä retki, voi olla järkevää esilämmittää tai viilentää ruokatermos ennen käyttöä. Laita termos jääkaappiin viilenemään hyvissä ajoin etukäteen tai lämmitä sitä kuumalla vedellä muutaman minuutin ajan ennen täyttöä ruoalla.

Valitse mukaan oikean kokoinen ruokatermos. Jos käytät kovin suurta termaria vain pienen ruokamäärän kuljettamiseen, ruoka jäähtyy nopeammin, kuin se jäähtyisi pienemmässä termarissa.

Retkellä ruokatermosta voi joskus käyttää myös ruoan valmistamiseen. Jos olet vaikkapa nuudelien ystävä, ei ehkä tuntikausia vedessä lilluneet nuudelit kuulosta kovin houkuttelevalta. Tähänkin on ratkaisu. Laita nuudelit ruokatermokseen, kaada päälle termospullossa mukaan ottamaasi kuumaa vettä, sulje ruokatermos ja anna nuudelien kypsyä muutama minuutti. Vastakeitettyjä nuudeleita, ole hyvä!

Jos et ehtinyt valmistaa nakkikeittoa ennen retkelle lähtöä, ei hätää, sekin valmistuu kuin itsestään ruokatermoksessa vaelluksen aikana. Kaada termariin keittovihanneksia, mausteita, pilkottuja nakkeja ja kiehuvaa vettä. Sulje termari ja pakkaa laukkuun. Kun noin reilun tunnin kuluttua koittaa tauon paikka, on keitto jo valmista. Vastaavalla tavalla voit valmistaa termarissa vaikkapa kaurapuuron.

Kannattaa huomata, että maitotuotteita ei kannata säilyttää ruokatermoksessa kovin pitkiä aikoja, sillä niiden säilyvyys ei ole kovin hyvä. Maito alkaa ensin hapantua, ja sen jälkeen tuotteessa käynnistyy maitohappokäyminen. Tämä puolestaan aiheuttaa painetta astian sisään, jolloin termarista voi muodostua “pommi”. Samoin hiilihappopitoiset limpparit tai muut juomat lisäävät termarin painetta, joten myöskään niitä ei pidä säilyttää termosastiassa.

Jaa: