Parhaat kapselikeittimet 2024

19643
0
kapselikahvinkeitin

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Oletko erikoiskahvien ystävä? Suomalaiset juovat edelleen asukasta kohden eniten kahvia maailmassa, mutta millaista kahvia me juomme? Kahvinkulutustilastojen mukaan makutottumuksemme ovat viime vuosina muuttuneet, hitaasti, mutta varmasti, ja kulutamme perinteisen vaalean suodatinkahvin sijasta aiempaa enemmän tummapaahtoista kahvia. Tumma kahvi on yleensä maultaan meille tuttua vaaleapaahtoista kahvia pehmeämpää, kun taas vaaleapaahtoisessa kahvissa on vielä jäljellä kahvin omaa hapokkuutta.

KAIKKEIN PARAS
Nespresso Citiz & Milk
Arvioimme
VIIMEINEN VAIHTOEHTOMME
Krups XN1101
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Samoin yhä useammin kahvikuppiimme – tai lasiin – löytää tiensä jonkinlainen erikoiskahviksi luokiteltava kahvi: latte, cappuccino tai pelkkä tiukka espresso. Eteläeurooppalaisten vaikutteiden lisäksi kahvissa maistuu nykyisin myös erilaiset eksoottiset maut, kuten vanilja, kaneli, karamelli tai kardemumma.

Maistuvia erikoiskahveja ei tarvitse hakea vain kahviloista, vaan niitä voi valmistaa myös kotona ilman makusiirappeja ja monimutkaisia valmistusvaiheita tai erikoisvälineitä. Kapselikeitin valmistaa maun mukaan monenlaisia herkullisia kahveja helposti ja nopeasti. Keittimien suosio onkin viime vuosina kasvanut huimasti, eikä loppua näy.

Mikä kapselikeitin on?

Kapselikahvinkeitin on kahvinkeitin, joka nimensä mukaisesti valmistaa kahvia kahvikapseleista. Keittimeen ei siis tarvitse mitata kahvia papuina tai puruina, vaan laitteeseen asetetaan kahvikapseli, jonka läpi kuuma vesi valutetaan kovalla paineella. Valmis kahvi valuu suoraan kuppiin.

Kapselikeittimen käyttäjän ei tarvitse huolehtia tarjolla olevien erilaisten kahvien viidakosta erilaisine paahtoineen ja jauhatusasteineen, vaan keitin valmistaa varmasti aina juuri halutunlaista kahvia valitun kapselin mukaisesti. Kahvin valmistaminen kapselikeittimellä on nopeaa ja siistiä, ja kapselikeitin sopiikin erinomaisesti esimerkiksi kiireisiin aamuihin tai henkilölle, joka haluaa usein vaihtelua – kapselivalikoimista nimittäin löytyy valtaisa valikoima eri kahvilaatuja, paahtoasteita, erikoiskahveja ja makukahveja.

Kapselikeitin ei ole vain kahvinjuojille, vaan sillä voi kätevästi valmistaa myös muita kuumia ja kylmiäkin juomia. Tarjolla on kapseleita esimerkiksi herkullisen kuuman kaakaon tai teen ystäville.

Miten kapselikeitin toimii?

kapselikahvinkeitinKapselikeittimissä voi olla joitakin mallikohtaisia eroja, mutta toimintaperiaate on yleensä sama. Keittimeen mitataan vesi, kahvikapseli asetetaan keittimeen ja painetaan kahvalla paikalleen, jolloin se rikkoutuu ja kuumennettu vesi pääsee kulkemaan paineella kapselissa olevan kahvin läpi. Näin syntynyt valmis kahvi valuu suoraan kuppiin.

Keittimellä voi valmistaa kerrallaan vain yhden kupillisen kahvia, mutta usein vesisäiliössä on tilaa suuremmallekin vesimäärälle, joten useamman peräkkäisen kupillisen valmistaminen onnistuu helposti ja sujuvasti vain asettamalla uusi kapseli kapselille varattuun tilaan. Näin ei suuremmassakaan seurueessa tarvitse tehdä kahvin suhteen kompromisseja, vaan jokainen voi saada juuri oman makunsa mukaista juomaa.

Joissakin keittimissä käytetty kapseli putoaa kahvaa nostettaessa automaattisesti keräysastiaan, joissakin toisissa käytetyt kapselit on poistettava käsin ennen uuden kapselin asettamista ja uuden juoman valmistamista. Kannattaa aina varmistaa, että kapseli on asetettu keittimeen oikein ennen kahvan painamista. Kahvaa ei saa painaa väkisin, jotta laite ei rikkoutuisi, ja mikäli kahva ei tunnu painuvan alas helposti, kannattaa se nostaa ylös ja tarkistaa kapselin asento.

Tyypillisesti kapselikeittimessä voi käyttää vain tietyntyyppisiä tai tietyn valmistajan valmistamia kahvikapseleita. Markkinoilla on myös ekologisempia paperisia kahvikapseleita tai kahvityynyjä, joita voi käyttää useamman valmistajan kapselikeittimissä. Kannattaa varmistaa oman laitteen käyttöohjeesta, millaisia kapseleita keittimessä voi käyttää. Missään tapauksessa ei kannata väkisin runnoa keittimeen erityyppisiä kapseleita, sillä näin toimittaessa voi laite rikkoutua.

Erilaisia kapselikeittimiä

Kapselikeittimet valmistavat yleensä vain yhden kupillisen kahvia kerrallaan, ja pienikokoisina ne sopivat hyvin pieneenkin keittiöön.

Muutoin kapselikeittimiä on markkinoilla moneen makuun. Tarjolla on eleganttia teräksistä ja räväkkää neonvihreää, pyöristettyjä muotoja ja tiukkaa kulmikkuutta. Laajasta valikoimasta löytyy varmasti hyvä kapselikeitin mihin tahansa keittiöön.

Erilaisten kahvien valmistuksessa käytetään usein eri määrä vettä. Kahvin voi toki koittaa mitata tarkoin keittimen vesisäiliöön itsekin, mutta usein keittimissä on erillinen vedentulon säätömahdollisuus. Esimerkiksi keitin käynnistetään painamalla oikean kokoisen kahvikupin kuvaa tai joissakin koneissa oikea vesimäärä valitaan säätämällä keittimen vedenotto kapselin mukaan. Automaattinen säätö takaa tasalaatuisen lopputuloksen – kahvi on aina laadukasta. Joihinkin laitteisiin voi jopa ohjelmoida juuri oman makunsa mukaisen kuppikoon.

Joissakin keittimissä taas vedentulo katkaistaan käsin, kun juoma on valmis. Tällöin kahvinjuoja voi kahvia valmistaessaan päättää, millaista kahvia haluaa. Tasaisen laadun aikaansaaminen edellyttää kuitenkin vakaata kättä ja laitteen tuntemusta, ja huonona puolena onkin, että kahvikupillisen valmistamiseen tulee näin helposti käytettyä aina eri määrä vettä, jolloin kahvi voi olla vuoroin liian vahvaa tai liian laihaa.

Uusimmissa ja hiukan arvokkaammissa kapselikeittimissä voi myös olla erityisistä espressokoneista tuttu maidonvaahdotin. Näissä koneissa maito vaahdotetaan höyrytysputkien avulla erillisessä maitosäiliössä, ja kaadetaan valmiin kahvin joukkoon. Edullisemmissa koneissa maitovaahto valmistetaan usein erillisten maitojauhetta sisältävien kapseleiden avulla.

Kapselikeittimet eivät ole pelkästään kahvin valmistamiseen, vaan niillä voi usein valmistaa myös muita kuumia ja kylmiäkin juomia, esimerkiksi erilaisia kaakaoita tai vaikka marjaisia juomia lapsille.

Millaisia juomia kapselikeittimellä voi valmistaa?

Kapselikahvinkeitin on tunnetuin juuri erilaisten kahvien ja kahvijuomien valmistuksessa. Erilaisia kapseleita on tarjolla lukuisia, ja kapselikeittimellä voikin valmistaa monenlaisia kahveja aina perinteisistä suomalaisista erikoiskahveihin ja eri tavoin maustettuihin kahveihin.

Käytettävissä oleva juomavalikoima riippuu valmistajasta. Jotkut kapselikahvin valmistajat tarjoavat vain muutamaa kahvia, kun taas toisille voi valikoimissa olla useita kymmeniä erilaisia vaihtoehtoja.

Valikoimista löytyy niin perinteisiä suomalaisten suosikkeja, kuten Juhla Mokka ja Presidentti, mutta myös runsaasti muita kahvilaatuja ja erilaisia paahtoasteita. Kapselikahvi voi tuoda kahvipöytään eksoottisia eteläamerikkalaisia tai hienostuneita pariisilaisia makuvivahteita, tai miksi et kokeilisi amerikkalaiseen tyyliin vaniljalla tai kardemummalla maustettua kahvia?

Kapselikoneella on helppo valmistaa myös erilaisia maitokahveja. Useimmat kahvinvalmistajat tarjoavat erillisiä maitojauhetta sisältäviä maitokapseleita, joista maitovaahto syntyy kätevästi ja nopeasti ilman erillisiä maidonvaahdottimia. Joissakin uusimmissa ja hinnakkaammissa koneissa voi olla höyrysuuttimet, joilla voi halutessaan vaahdottaa maidon itse.

Kahvin lisäksi kapselikeitin sopii myös vaikkapa kuuman kaakaon valmistamiseen. Markkinoilla on kapselikeittimiin sopivia kaakaokapseleita, joilla voi valmistaa herkullisia erilaisia kaakaojuomia hetkessä. Valitse rikas tummalla suklaalla maustettu kaakao tai suklainen kahvijuoma ja nauti. Kaakaot ovat luonnollisesti myös lasten suosikkeja.

Joidenkin kapselivalmistajien valikoimista löytyy myös maistuvia vaihtoehtoja teenjuojille. Ja vaikka kapselikahvikeitintä tuskin hankitaan pelkästään teenjuojatalouteen, on kapselikeitin monen mielestä varsin kätevä ja ennen kaikkea nopea tapa saada kupillinen kuumaa vettä teen valmistusta varten.

Kapselikeittimen hyviä ja huonoja puolia

Kapselikeittimellä voi valmistaa nopeasti kupillisen hyvää kahvia. Se sopiikin oivallisesti kiireisille, jotka eivät halua käyttää aikaa kahvinkeittimen lataamiseen ja kahvin valmistumisen odotteluun. Monet tavalliset keittimet sitä paitsi keittävät aina vähintään kaksi tai kolmekin kupillista, mikä voi olla suoranaista tuhlausta, jos kahvinjuojia on vain yksi tai heidän makunsa kahvin suhteen ovat erilaiset.

Kapseleissa kahvi myös säilyy tuoreena pidempään. Kahvi on oikeastaan tuoretuote, joka ei säily kovin pitkään avatussa pakkauksessa. Oikea paikka kahvin säilyttämiseen on tila, jossa lämpötila ei muutu, ja jossa kahvi on valolta ja ilmalta suojattuna. Jos kahvia säilytetään kauemmin kuin viikko, kannattaa se säilyttää jääkaapissa, tällöinkin tiiviisti pakattuna

Kapseleissa kahvi on pakattu tiiviiseen muoviseen tai metalliseen pakkaukseen, eikä se siis ole kosketuksissa valon tai ilman kanssa. Näin se säilyy perinteistä kahvipussisäilytystä kauemmin. Jos siis haluaa vaihtelua, saa kapselista aina tuoretta kahvia, eivätkä erilaiset erikois- ja makukahvit vanhene avattuihin pusseihin kaapissa. Kapselikeitin on myös monipuolinen, sillä kapseleiden avulla voi keittää seurueen kullekin kahvinjuojalle juuri sellaista kahvia, kuin tämä sillä hetkellä haluaa.

Vastaavasti kapselikeitinten käytön negatiivisena puolena on syntyvän kapselijätteen määrä, sillä kahvi pakataan kertakäyttöiseen muoviseen tai metalliseen kapseliin. Metalliset kapselit voi kuitenkin kierrättää metallikeräyksen mukana.

Kapselikeitinten huonoja puolia ovat myös merkkikohtaiset kahvikapselit. Yleensä kapselikeittimeen nimittäin käy vain tietynmalliset ja -merkkiset kapselit, eikä muiden valmistajien kahveja siis voi välttämättä keittää omalla keittimellä. Eräs kapselikeittimen tärkeimmistä valintakriteereistä onkin juuri keittimeen sopivan kahvin laatu ja sopivuus omaan makuun. Vaikka houkutus olisikin suuri, ei toisen valmistajan kapseleita kannata käyttää tai etenkään väkisin runnoa omaan keittimeen, sillä keitin voi rikkoutua.

Joitain paperisia kapseleita eli kahvityynyjä voi kuitenkin käyttää monenmallisissa koneissa. Paperikapselit ovat muovisia ja metallisia kapseleita ekologisempi vaihtoehto, sillä ne voi laittaa biojätteeseen, joten syntyvä jätteen määrä on selkeästi pienempi. Paperisissa kapseleissa tosin kahvi ei säily yhtä pitkään kuin tiiviissä metallisissa kapseleissa.

Kapselikeittimellä myös kahvikupillisen hinta voi myös nousta melko korkeaksi. Kahvin annoskohtainen pakkaaminen kapseleihin luonnollisesti nostaa kahvin hintaa, ja kupillisen hinta onkin selvästi perinteisellä kahvinkeittimellä keitettyä kahvikupillista korkeampi. Toisaalta kotona keitetty kapselikahvi on usein erikoiskahvia ja edelleen selkeästi edullisempaa kuin vastaava kahvi kahvilasta ostettuna.

Kapselikeittimellä voi myös olla verrattain hankalaa keittää useampi kuppi kahvia kerralla. Kone valmistaa kahvia vain yhden kupillisen kerrallaan, ja vaikka keittimessä voikin olla isompi vesisäiliö, jolloin vettä ei tarvitse aina mitata jokaista kupillista varten uudestaan, on itse kahvikapseli aina lisättävä ja ladattava laitteeseen joka kupillista kohti erikseen. Jos kahvia siis keitetään useampi kupillinen, on kahvinkeittäjä sidottu keittimeen ja kahvin valmistamiseen toisin kuin perinteistä kahvinkeitintä käytettäessä, jolloin kahvinkeittimeen ladataan riittävä määrä kahvia ja vettä, ja keitin napsautetaan päälle vain kerran.

Miten valita juuri oikea kapselikeitin?

paras kapselikeitinKapselikeitin sopii erinomaisesti kiireiselle kahvinjuojalle, sillä se valmistaa kupillisen hyvää kahvia hetkessä. On kuitenkin joitakin asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun haluaa varmistaa, että omaan kotiin päätyy juurikin se paras kapselikeitin.

Tärkeimpänä seikkana on huomioitava keittimeen sopivat kahvikapselit. Koska keittimissä voi yleensä käyttää vain yhden valmistajan kahvikapseleita, kannattaa ennen keittimen valintaa tutustua eri valmistajien kahveihin ja kahvivalikoimiin, ja varmistaa kahvin riittävän korkea laatu ja valikoiman monipuolisuus ja sopivuus omaan makuun. Hyvä ajatus on myös tarkistaa, mistä näitä kahvikapseleita voi ostaa, sillä kaikkia merkkejä ei välttämättä saa jokaisesta ruokakaupasta, vaan ne on ostettava erikoisliikkeestä tai tilattava netistä.

Hyvä vinkki on myös varmistaa, että kapselikeitin on helppo puhdistaa. Kahvinkeitin tulee puhdistaa päivittäin tai mielellään aina kahvinkeiton jälkeen, ja siksi onkin tärkeää, että keittimen purkaminen ja osien puhdistaminen on helppoa. Joissain koneissa on helppo laitteen sisäosien puhdistustoiminto, joka käynnistyy automaattisesti aina, kun laite käynnistetään.

Seuraavaksi kannattaa miettiä, haluaako kapselikeittimensä varustettuna maidonvaahdottimella vai ilman. Aiemmin maitovaahto valmistettiin käytännössä aina kahvin pinnalle maitojauheesta kapselien avulla, mutta nykyisin markkinoilla on myös keittimiä, joissa on höyrysuuttimet maidon vaahdottamista varten. Yleensä maidovaahdottimella varustetut keittimet ovat hinnaltaan arvokkaampia kuin ilman vaahdotinta olevat keittimet.

Jos kahvia aikoo valmistaa useita kupillisia päivässä, voi merkitystä olla myös sillä, miten helppo kahvikapseli on laitteeseen asettaa ja siitä poistaa. Joissakin keittimissä kapseli on poistettava käsin, toisissa taas voi olla käytetyille kapseleille erillinen säiliö, johon kapseli putoaa automaattisesti. Tyhjien kapseleiden keräyssäiliö kannattaa puhdistaa päivittäin, etenkin, jos keittimessä käyttää maitoa sisältäviä kapseleita.

Joitakin keitinten ominaisuuksia on helppo arvioida silmämääräisesti, mutta toisten osalta voi tietää varmasti vasta kokeilemalla. Netissä laitekuvausta lukiessa tai kaupassa keitintä katsellessa ei esimerkiksi voi arvioida, kuinka äänekäs laite on käytössä. Voikin olla hyvä kysellä kapselikeitinkokemuksia tuttavapiiristä tai etsiä niitä netistä ennen valinnan tekemistä. Muiden käyttäjien kokemukset ovat toki subjektiivisia, mutta kokemukseen perustuvista rehellisistä arvioista voi silti olla korvaamatonta apua keittimen valinnassa.

Kahvinkeitin on yleensä keittiössä jatkuvasti esillä, joten keittimen koko ja ulkonäkö ovat myös tärkeitä kriteerejä keitintä valittaessa. Vaikka kapselikeitin onkin vielä suodatinkeitintä harvinaisempi näky, on markkinoilla kuitenkin laaja valikoima erikokoisia, -muotoisia ja -värisiä kapselikeittimiä, joista löytyy varmasti jokaiselle sopiva malli. Markkinoilla on niin eleettömiä teräksisiä, tyylikkäitä mustia kuin myös värikkäämpään keittiöön sopivia malleja.

Juuri oikeaa keitintä etsittäessä kannattaa tietysti tutustua myös kapselikeitinvertailuihin, joita voi löytää vaikkapa netistä. Näissä testeissä on erilaisia keittimiä kokeilemassa usein niin ammattilaisia kuin tavallisiakin kahvinjuojia, joten keittimiä ja niiden ominaisuuksia arvioidaan usein monesta eri näkökulmasta. Toki kahvin maku on yleensä henkilökohtainen asia, mutta kapselikeitintesteissä voidaan arvioida keitinten toimintoja ja vaikkapa maidon vaahdotustoimintoa niin, että testituloksiin tutustuminen kannattaa.

Luonnollisesti valinnassa kannattaa huomioida myös kapselikeittimen ja myös laitteessa käytettävien kahvikapseleiden hinta. Kapselikeittimessä käytettävät kapselit ovat hinnaltaan perinteistä suodatinkahvia kalliimpia, ja kannattaakin miettiä, kuinka paljon on valmis kahviinsa sijoittamaan kuukausittain.

Paljonko kapselikeitin maksaa?

Kapselikeittimet ovat yhä yleisempi näky suomalaisissa keittiöissä, mutta vielä toistaiseksi ne ovat perinteisiä suodatinkahvinkeittimiä kalliimpia. Kapselikahvinkeitinten hinnat alkavat yleensä noin seitsemästäkymmenestä eurosta, ja kalliimmista koneista voi joutua maksamaan jopa muutaman sata euroa.

Kapselikeitinten osalta hinta on usein monipuolisemman toiminnallisuuden ja laadun tae. Esimerkiksi kalleimmissa malleissa voi olla höyrysuuttimet maitovaahdon valmistamiseksi, kun taas edullisemmissa malleissa maito syntyy kapseleista. Ostopaikkojen ja hintojen vertailu kuitenkin kannattaa, sillä aina voi tärpätä, ja hyvällä onnella voi löytää hyvän kapselikeitintarjouksen, jota ei yksinkertaisesti voi ohittaa.

Kapselikeitintä hankittaessa kannattaa myös verrata itse kahvikapselien hintoja. Koska keittimessä voi yleensä käyttää vain yhden valmistajan kapseleita, voivat halvan koneen käyttökustannukset nousta yllättävästi, jos laitteessa käytettävien kapselien hinta on korkea. Jos käyttää maitovaahdon valmistamiseen maitokapseleita, tulee siitäkin huomattava korotus kahvikupillisen hintaan.

Huolehdi kapselikeittimestäsi

Aivan kuten muutkin kodin apuvälineet, myös kapselikeitin kaipaa huolenpitoa. Kun olet valintasi tehnyt ja juuri sinun tarpeisiisi sopiva ja sinulle paras kapselikeitin (paras kapselikeitin) on löytänyt tiensä keittiöösi, tutustu ensimmäisenä huolellisesti pakkauksen mukana tuleviin käyttöohjeisiin. Näin varmistat, että osaat käyttää laitettasi oikein ja saat kaiken irti kaikista sen ominaisuuksista mahdollisimman pitkään.

Käytä vain kapselikeittimeesi sopivia kahvikapseleita. Yleensä kapselit, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi laitteessa, eivät edes sovi keittimen kapselilokeroon. Älä paina kapseleita väkisin laitteeseen. Jos tuntuu, että kahvan painamiseksi täytyy käyttää normaalia enemmän voimaa, nosta kahva ylös ja tarkista, että kapseli on sijoitettu oikein sille varattuun tilaan.

Tutustu tarkoin myös ohjeessa oleviin laitteen puhdistusohjeisiin. On tärkeää puhdistaa kahvinkeitin huolellisesti, sillä laitteeseen jäänyt kahvi voi paitsi vaikuttaa kahvin makuun myös muodostaa alustan bakteerikasvustolle. Etenkin maitokahvia valmistettaessa on tärkeää varmistaa, että keitin puhdistetaan hyvin. Yleensä kapselikeittimen osia ei saa pestä astianpesukoneessa, mutta huolellinen käsintiskaus riittää kyllä.

Jaa: