Top 5 parhaat lihamyllyt

19425
0
lihamylly testi

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Vielä muutama vuosikymmen sitten, lihamyllyt olivat tuttu näky suomalaisissa keittiössä. Vanhaan kunnon aikaan jauheliha tehtiin itse manuaalisella myllyllä, jolloin liha oli aina jauhettu tuoreesta lihasta. Kuitenkin myös tänä päivänä yhä useampi kotikokki on kiinnostunut jauhamaan lihan itse kotona omalla lihamyllyllä. Hyvä lihamylly hoitaa hommansa kädenkäänteessä, ja mikään takaa parempia pihvejä kuin itse jauhetusta jauhelihasta tehdyt jauhelihapihvit. Jauhelihaa voi tehdä kerralla vaikka isommankin satsin ja laittaa pakkaseen odottamaan. Ihan pienen määrän takia ei välttämättä kannata edes vaivautua, koska itse laitteen kokoaminen sekä jälkien siivoaminen vie aikaa. Kannattaa tarkastaa paras lihamylly testi, ja näet, mitkä lihamyllyt ovat viime aikojen parhaita laitteita.

Kaikkein paras
Bosch MFW68660
Arvioimme
Suosituin
Zyle ZY198MG
Arvioimme
Paras hinta
Forme FMG-2083
Arvioimme
Useimmilla ominaisuuksilla varustettu
Tefal NE108831
Arvioimme
Viimeinen vaihtoehtomme
Scarlett SC-MG45M13
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Itse jauhetusta jauhelihasta voi tehdä monenlaisia liharuokia. Moni on kiinnostunut myös omien makkaroiden tekemisestä, jolloin myös tarvitaan hyvä lihamylly. Omista makkaroista tulee juuri sellaisia, kun halutaan, ja monella oma lempireseptinsä maukkaiden makkaroiden tekemiseen. Oma tekemästä tulee aina paljon laadukkaampaa kuin kauppojen halvoista versioista. Nykyään monella riittää kiinnostusta omien makkaroiden tekemiseen. Kauppojen perusmakkarat saattavat olla laadultaan melko huonoja ja hyvälaatuiset makkarat ovat kalliita. Omien makkaroiden tekeminen on hauskaa sekä palkitsevaa, ja raaka-aineet saa valita ihan itse.

lihamylly testiParas lihamylly on monikäyttöinen kapistus ja se kestää käytössä vuosia. Lihamyllyjä löytyy monesta eri hintaluokasta, manuaalisista laitteista aina sähköisiin lihamyllyihin. Sähköllä toimivat lihamyllyt ovat aina hieman kalliimpia, mutta myös todella monikäyttöisiä, sillä kone tekee käytännössä kaiken työn puolestasi. Lihamyllyissä on mukana myös erilaisia ominaisuuksia. Mukana saattaa olla esimerkiksi erilaisia teriä, jolloin lopputulos aina hieman erilainen. Paras lihamylly on sellainen, jossa on kaiken päälle mukana makkaranvalmistusta varten tarkoitettuja toimintoja. Jos hankit lihamyllyn nyt, voit ensi kesänä päästä maistamaan elämäsi parhaita makkaroita. Moni innostuu lihamyllyn käyttämisestä niin paljon, että sitä aletaan käyttää keittiössä säännöllisesti.

Netistä kannattaa etsiä hyvä lihamylly testi, joka kertoo sinulle markkinoilla olevien lihamyllyjen olennaiset erot. Monelle riittää kuitenkin ihan peruslaite, eikä tavallisen kotikokoin välttämättä kannata lähteä laittamaan laitteeseen monta sataa euroa. Hyvän laitteen saa siis kohtuu hintaan. Tosin kunnianhimoisimmat kotikokit saattavat ostaa kunnon hifistely laitteen, jolloin puhutaan jo melkein ammattilaiskoneesta. Tällaiset laitteet ovat laadultaan aivan huippu laatua, etkä varmasti tule pettymään lopputulokseen. Peruslaitteessa on kuitenkin mukana kaikki tarvittava omatekoisen jauhelihan tekemiseksi. Laitteiden tehoissa on kuitenkin eroja, joten jos aiot valmistaa jauhelihaa usein tai kerralla isompia satseja, kannattaa varmistaa, että laitteen tehot riittävät siihen.

Jopa vuosikymmenten ajan lihamylly oli olennainen osa suomalaisia keittiöitä. Nykyään valmiiksi jauhettuliha pakkauksissa on kuitenkin suurilta osin syrjäyttänyt omien lihamyllyjen käytön. Lihamylly saattaa kuitenkin kokea uuden tulemisen, sillä moni suomalainen on nykyään kiinnostunut puhtaan ruoan valmistuksesta. Lihamylly saattaa lopulta säästää myös rahaa, koska lihaa voidaan ostaa hyvään hintaan, ja tehdä kerralla iso määrä laadukasta jauhelihaa pakkaseen. Lihaa voi jauhaa periaatteessa, mistä lihasta vaan, monet jauhavat jauhelihaa jopa kalasta. Hyvä ruoanlaittaja haluaa tehdä ruokansa alusta loppuun saakka itse. Tällöin hyvä lihamylly on todella tarpeen. Lihamyllyt vertailussa kannattaa muistaa ottaa huomioon omat tarpeet laitteen suhteen, ja pitää silmällä niitä ominaisuuksia, jotka ovat itselle tärkeitä.

Varaudu tähän: lihamyllyjen ominaisuuksia

Yleensä hyvät lihamyllyt ovat metallirunkoisia laitteita. Hyvä laite saattaa siis painaa melko paljon. Paino on kuitenkin merkki laadusta, eli ei välttämättä kannata lähteä hankkimaan kevyttä lihamyllyä. Laitteen on nimittäin tarkoitus pysyä paikoillaan jauhelihaa valmistettaessa tai vaikkapa makkaran valmistuksessa. Kannattaa aina aluksi lukea ohjeet kunnolla ennen, kun lähdet oman jauhelihan valmistukseen. Hyvässä laitteessa on aina selkeät ja helpot ohjeet, ja mukana saattaa tulla myös pari reseptiä. Yksinkertaisimmillaan kyse on todella simppelistä laitteesta, jolla jauheliha veivataan käsin. Moni turvautuu kuitenkin sähköiseen laitteeseen, koska se tekee jauhelihan valmistamisesta helppoa ja nopeaa. Etenkin isoissa kotitalouksissa sähkökäyttöiset kodinkoneet ovat kaiken a ja o.

Lihan jauhamiseen saa varsinkin aluksi varata hieman aikaa. Jo itse lihamyllyn kasaamiseen saattaa aluksi vierähtää hyvä tovi. Sähköinen kone on kuitenkin usein parempi valinta kuin käsikäyttöinen lihamylly, koska ainakaan omaa lihasvoimaa ei tarvitse käyttää. Vaivan korvaa kuitenkin se, että hyvässä lihamyllyssä on kattava ja monipuolinen varustelu, jolla voidaan tehdä paljon erilaisia juttuja. Lihaa voi jauhaa eri karkeuteen vaihtamalla reikälevystä toiseen. Lisäksi omaa makkaraa voi valmistaa makkaran pursottimella, joita saattaa olla mukana jopa useampi. Hieman harjoittelua tämä saattaa kuitenkin vaatia. Etenkin makkaran valmistus vaatii taitoa, joten kannattaa valmistautua muutamaan harjoituserään.

Laadukkaalla myllyllä voidaan jauhaa jopa useampi kilo lihaa vain yhdessä minuutissa. Ero sähkö ja käsikäyttöisen laitteen välillä on siis selkeä. Yleensä perusjauhelihan tekee koneella todella näppärästi. Lihan tekemisessä kannattaa olla varovainen ja katsoa esimerkiksi, ettei työnnä omia sormiaan koneeseen. Hävikin voi minimoida siten, että antaa lihamyllyn rauhassa jauhaa itsensä tyhjäksi. Perus jutut hoituvat siis helposti mutta esimerkiksi makkaroiden teko saattaa siis vaatia hieman harjoitusta, jos makkaroiden valmistamisesta ei ole aikaisempaa kokemusta. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin, ja ajan saatossa lihamyllyn ominaisuuksia on mahdollista hyödyntää monipuolisesti.

Laitteesta saattaa tosiaan löytyä lisävarusteena eri paksuisia makkarasuppiloita. Laitteella voi siis tehdä halutessaan monenlaisia makkaroita tai vaikkapa nakkeja. Mukana pitäisi olla myös hyvä ohjekirja, jotka auttavat eri lisäosien hyödyntämiseen. Kannattaa tutustua rauhassa laitteen käyttömahdollisuuksiin ja lueskella erilaisia reseptejä.

Mitä kannattaa ottaa huomioon lihamyllyä hankittaessa?

Kannattaa hankkia lihamylly ensisijaisesti omien tarpeiden mukaan. Jos tiedät, että pelkkä jauhelihan teko riittää, voit pysyä yksinkertaisimmassa mallissa. Moni pidättäytyy jopa manuaalisessa koneessa, jossa jauheliha vaivataan käytännössä käsin. Tämä saattaa kuitenkin osoittautua ajan saatossa melko työlääksi, joten kannattaa tarkkaan harkita, mitä tekee. Sähköinen laite saattaa kuulostaa meluisalta vaihtoehdolta mutta se hoitaa kaiken työn puolestasi ja parhaimmillaan voit ostaa itsellesi todella monipuolisen laitteen. Kummassakin tapauksessa laite joudutaan puhdistamaan, mutta sähkökäyttöisellä koneella voidaan välttyä suurimmalta osalta lihastyötä. Jauhelihan veivaaminen käsin saattaa olla raskasta, eikä näissä laitteissa usein ole erilaisia ominaisuuksia yhtä monipuolisesti kuin sähköisissä versioissa.

Kannattaa kiinnittää huomiota laitteen käyttöominaisuuksiin, sillä esimerkiksi laitteen puhdistus saattaa osoittautua työlääksi, jos mukana on hankalia osia. Jonkin verran sotkua lihan jauhamisesta syntyy, mutta jos osat on helppo irrottaa ja pestä, helpottaa se huomattavasti asiaa. Mylly tulee aina puhdistaa asianmukaisella tavalla. Rasva on hyvä poistaa joka kerta, jotta laite pysyy puhtaana ja kunnossa. Joitakin laitteita kannattaa myös öljytä. Siksi on usein kannattavaa tehdä suurempi satsi kerralla, koska niin laitteen kokoaminen kuin puhdistus vie aikaa. Älä siis turhaan osta liian monimutkaista laitetta, jos et koe sellaista tarvitsevasi. Osat saa joissakin laitteissa laitettua helposti astianpesukoneeseen. Kaikkien laitteiden osat eivät kuitenkaan kestä astianpesukonetta, joten kannattaa ottaa myös tämä huomioon laitetta hankittaessa. Jos haluat mahdollisimman helppohoitoisen laitteen, kannattaa valita sellainen lihamylly, jonka kaikki irrotettavat osat voi laittaa suoraan astianpesukoneeseen käytön jälkeen.

Loppu peleissä lihamyllyn käytön mielekkyys riippuu omasta innosta tehdä laaturuokaa ja jauhaa omat lihat tai tehdä omat makkarat. Tiskiä varmasti tulee mutta nykyään on saatavilla lihamyllyjä monipuolisilla ominaisuuksilla näppärässä koossa. Kaiken kaikkiaan kyseessä voi siis olla todella monipuolinen keittiökone.

Yksinkertaisen lihanmyllyn saa vain muutamalla kympillä, ja sillä jauhaa perheen burgereiden jauhelihat käden käänteessä. Markkinoilla on joka tapauksessa useita valmistajia, jotka tekevät laadukkaita ja monikäyttöisiä lihamyllyjä. Laadukkaasta lihamyllystä voi joutua maksamaan jopa muutaman satasen, mutta jo vähemmällä voi saada itselleen kelpolaitteen, joka vastaa täysin sen käyttötarkoituksia.

Mihin muuhun lihamyllyä voi käyttää?

Pääasiassa lihamylly on laite, jolla valmistetaan jauhelihaa hienontamalla lihaa. Lihaa ei kuitenkaan kirjaimellisesti jauheta, vaan lihan rakenne itseasiassa rikotaan niin sanotulla matalapaine-ekstruusiolla. Pelkkään lihan hienontamisen ei laitteella kuitenkaan tarvitse tyytyä. Myös muita ruoka-aineita on mahdollista hienontaa. Esimerkiksi leipää ja pähkinöitä ollaan hienonnettu lihamyllyllä.

Lihamyllyyn ei siis tarvitse tyytyä laittamaan vain lihaa, vaan mukaan voi laittaa myös kasviksia. Myös kalaa menee myllyyn ja samaan taikinaan voi tosiaan laittaa vaikka niitä kasviksia kaveriksi. Jos sinulla on käytössäsi kestävä mylly niin periaatteessa vain mielikuvitus on rajana. Älä siis pelkää tehdä kokeiluja omalla lihamyllyllä.

Moni saattaa unohtaa, että lihamylly on tosiaan mylly, eikä ole mitään esteitä, miksi laitteella ei voisi jauhaa myös muita ruoka-aineita. Ennen vanhaan lihamylly saattoi olla käytössä omassa keittiössä vaikka joka päivä. Ruokaa ei tosiaankaan heitetty pois kuten nykyään, vaan kaikki yritettiin hyödyntää mahdollisimman tarkasti. Siksi lihamylly oli kätevä kapistus – sen avulla ruoantähteet voitiin hyödyntää ja vaikkapa kalan ja vihannesten jäämistä voitiin tehdä herkullinen jauheliha, josta voitiin paistaa vaikka kalapullia. Laitetta voidaan siis halutessaan käyttää todella monipuolisesti. Kun kerran maistaa itse jauhettua lihaa, voi olla, että paluuta kaupan jauhelihaan ei enää ole. Niin tavallinen pulliainen kuin ammattilainen huomaa eron lihanlaadussa. Lihamyllyssä voi jauhaa myös jo kypsän lihan. Moni päätyykin tutkailemaan vanhanajan reseptejä käyttääkseen omaa lihamyllyä mahdollisimman monipuolisesti.

Lihamylly käyttökokemuksia

lihamylly käsikäyttöinenVarsinkin ne, jotka ovat intohimoisia ruoanlaittajia, nauttivat lihamyllyn käyttämisestä. Hyvissä ravintoloissa liha jauhetaan aina itse. Ei kuitenkaan ole mitään syytä, miksi laadukkaasta jauhelihasta ei voitaisi nauttia myös kotona. Tuoreesta lihasta jauhettu jauheliha on parasta laatua, ja voit itse valita, mitä ja minkälaista lihaa haluat siihen käyttää.

Moni haluaa syödä laadukasta jauhelihaa aina, joten voi olla hyvä idea pakastaa itse jauhettua lihaa. Näin ei enää koskaan tarvitse turvautua kaupan jauhelihaan. Kaupan tiskiltäkin saa toki jauhelihaa, mutta se saattaa olla melko kallista. Moni kokee lihamyllyn käytön edesauttavan niin terveyttä kuin rahapussia, jotka ovat molemmat trendejä tällä hetkellä.

Seuraavaksi katsotaan tarkemmin syitä, miksi lihamylly on niin loistava valinta:

Liha on tuoretta: tuoreus on oman jauhelihan valmistamisessa kaiken a ja o. Jauheliha ei silloin ole seissyt hyllyssä monta päivää, vaan parhaimmillaan ruokaa päästään valmistamaan täysin tuoreesta jauhelihasta. Siten itse tehty jauheliha maistuu paljon paremmalta kuin vakuumipakkauksessa istunut liha.

Liha on puhdasta: jos liha valitaan huolella, itse tehdyssä jauhelihassa ei ole ollenkaan haitallisia aineita. Liha on siis varmasti puhdasta, ja tiedät tasan tarkkaan, mitä ruhon osia olet siihen käyttänyt. Tiskillä olleet lihat keräävät bakteereja, ja nopeasti liha ei enää ole tuoretta. Vakuumi pakattujen lihojen maku taas kärsii prosessissa. Myös pakastaminen heikentää lihan laatua, mutta se pysyy kuitenkin mahdollisimman hyvänä silloin, kun se pakastetaan tuoreeltaan.

Valinnan vapaus: lihamyllyllä voit tehdä juuri sellaista jauhelijaa kuin haluat valitsemallasi lihalla ja ruhon osilla. Lisäksi voit maustaa lihan ja laittaa sekaan vaikka erilaisia kasviksia. Näitä et kaupasta löydä, ja monet tekevät jauhelihaa täysin omalla reseptillään.

Lihan rasvaprosentti: kaupassa löytyy jauhelihaa vain muutamalla eri rasvaprosentilla. Kun teet jauhelihan itse, voit itse päättää haluatko tehdä rasvaista vai vähärasvaista jauhelihaa. Moni haluaa saada jauhelihaan vain vähän rasvaa, samalla kun liha on mahdollisimman laadukasta. Tämä ei välttämättä ole mahdollista kaupasta ostettujen jauhelihojen kohdalla, vaan yleensä joudutaan tinkimään omista tarpeistaan jossakin kohtaa.

Omien makkaroiden valmistaminen: monelle omien makkaroiden valmistaminen on lihamyllyn parasta antia. Harjoittelu tekee mestarin, ja jos aloittaa hyvissä ajoin, voidaan ensi kesänä päästä syömään kaikkien aikojen parhaimpia ja maukkaimpia omatekoisia makkaroita. Omat makkarat voi tehdä laadukkaasta lihasta, eikä tarvitse tyytyä käyttämään vain sianlihaa. Makkaraa voi tehdä vaikka lampaanlihasta tai hirvestä.

Itsetehdyn jauhelihan tekeminen ja makkaroiden valmistus alkaa olla taas muodissa. Kuka olisi arvannut, että lihamyllyt ovat taas kovassa käytössä suomalaisissa keittiössä. Etenkin nuoret aikuiset ovat innokkaita kokeilijoita. Kannattaa lainata vaikka kaverin lihamyllyä, jos oman hankkiminen epäilyttää. Parhaimmillaan lihamyllyä aletaan käyttämään joka viikko oman jauhelihan valmistamiseksi.

Yhteenveto

Lihamyllyt ovat tosiaan tulleet takaisin suomalaisten keittiöihin. Parhaat lihamyllyt testissä ovat niitä laitteita, joita voi käyttää mahdollisimman monipuolisesti. Hyvässä lihamylly vertailussa otetaan huomioon laitteen kaikki toiminnot sekä myös se miten helppo laitetta on käyttää puhdistus mukaan lukien. Lihamylly käsikäyttöinen toiminta mukanaan voi olla vaivalloinen käytössä, koska kaikki työ joudutaan tekemään omilla käsivoimilla. Siksi sähkökäyttöiset laitteet vievät usein voitoin. Loppu riippuu omista tarpeista. Yksinkertaiseen lihanjauhamiseen riittää laite, jossa ei juurikaan lisäominaisuuksia ole. Jos halutaan kokeilla myös esimerkiksi makkaran tekoa, kannattaa hankkia laite, jossa on mukana monipuolisesti erilaisia osia. Usein näihin kuuluu juuri makkaran tekoa varten tarkoitetut suppilot.

Lihamyllyä voidaan siis käyttää muuhunkin. Sillä voidaan jauhaa vaikkapa pähkinöitä ja leipää, ja esimerkiksi kasviksia voi laittaa lihan sekaan. Ennen vanhaan myllyllä siis jauhettiin vaikka ja mitä. Kokeilunhalu on kuitenkin ajanut ihmiset takaisin lihamyllyjen pariin. Omassa keittiössä kotikokit haluavat valmistaa ruokansa alusta saakka itse. Esimerkiksi kaupan valmiiksi pakatuissa jauhelihoissa saattaa olla mukana vaikka ja mitä. Jos halutaan varmasti tietää, mitä syödään ja että ruoka on varmasti puhdasta, lienee ruoan valmistaminen alusta saakka itse ainoa vaihtoehto. Monelle ruonlaitto on intohimoinen harrastus ja tämä näkyy myös erilaisten kodinkoneiden kasvavana kysyntänä. Onneksi enää ei tarvitse tyytyä käsikäyttöiseen lihamyllyyn vaan markkinoilla on myös suhteellisen edullisia sähkökäyttöisiä lihamyllyjä, jotka valmistavat kilo kaupalla valmista jauhelihaa kuin hetkessä. Ennen laitteen valintaa kannattaa kuitenkin verrata eri lihamyllyjä keskenään ja valita niistä itselle se paras vaihtoehto. Verkkokaupoissa on nykyisin runsaasti tarjontaa ja netissä päästään helposti vertaamaan eri laitteita keskenään. Hyvä lihamylly testi, paljastaa tämä vuoden parhaat laitteet. Lihamylly ammattikäyttöön voi olla liikaa sinulle mutta kannattaa joka tapauksessa valmistaa laadukas laite.

Jaa: