Top 5 parhaat leipäkoneet

12264
0
leipäkone reseptit

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Leipäkoneet olivat aikoinaan todella suosittuja laitteita suomalaisissa kodeissa. Sittemmin niiden käyttö on taas alkanut kiinnostaa ihmisiä ja markkinoille on tullut uusia laitteita. Nykyään ihmiset ovat taas kiinnostuneita tekemään ruokansa itse. Ei niinkään taloudellista syistä, vaan monasti taustalla on ajatuksena tehdä mahdollisimman puhdasta ja aitoa ruokaa. Siksi monella on kiinnostutusta myös oman leivän valmistamiseen. Kaupan leivät ovat usein täynnä lisäaineita ja kaikkea ylimääräistä, joten oman leivän leipominen terveyssyistä on houkuttelevaa.

Taikinan tekeminen leipäkoneella on helppoa ja näin saat varmasti aikaan hyvää leipää. Käsin vaivaaminen on vaivalloista, ja leipäkone tekee kaiken työn sinun puolestasi. Jos haluat tehdä aitoa kotitekoista leipää, joka on kuitenkin vähintään yhtä kuohkeaa kuin kaupan vastaavat, kannattaa harkita leipäkoneen hankkimista.

Monessa suomalaisessa keittiössä saattaa edelleen olla keittiökaapin nurkassa vanha leipäkone. Voi kuitenkin olla aika päivittää vanha kone uuteen ja ryhtyä uudelleen leivän tekoon. Markkinoilla on nykyään paljon kätevämpiä ja moderneja laitteita, joilla leipätaikinan teko on todella helppoa. Vanha kone on saattanut olla käyttämättä jopa vuosia, eikä sen toimimisesta ole enää mitään takeita. Moni on myös hankkiutunut eroon vanhasta leipäkoneesta.

Paras leipäkone on helppo ja yksinkertainen käyttää, ja sillä taikina on hetkessä valmista. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, kuinka helppo laitetta on käyttää. Lisäksi hyvä leipäkone on helppo puhdista ja pitää kunnossa. Monesti laiskuus iskee viimeistään siinä vaiheessa, kun pitäisi alkaa siivoamaan. Helppokäyttöisen leipäkoneen irrotettavat osat saa kuitenkin tarvittaessa astianpesukoneeseen, mikä auttaa laitteen puhdistamisessa huomattavasti. Omat lempi leipäkone reseptit löytyvät lopulta kokeilemalla, mutta periaatteessa asia on hyvin yksinkertainen: lisäät koneeseen vain jauhoja, vettä, hiivaa, rasvaa ja suolaa. Voit lisäksi laittaa muita ainesosia joukkoon oman makusi mukaan. Leipäkoneleipä leipä saattaa yllättää herkullisuudellaan. Älä siis jätä kokeilematta, miten hyvää leipää voit saada aikaan nopeasti ja helposti leipäkoneen avulla.

Mikä leipäkone

leipäkone reseptitLeipäkone on yleensä neliönmallinen laite, jonka sisällä on vuoka. Leipä tehdään siis tässä vuoassa. Vuokaan laitetaan kaikki tarvittavat aineet ohjeiden mukaisesti. Laite hoitaa yleensä loput. Useimmissa laitteissa on mukana digitaaliset näytöt, joista on helppo valita haluttu ohjelma, sekä asettaa mahdollinen ajastus leivän valmistumista varten.

Mukana on aina käyttöohjeet, joiden tarkkuus saattaa hieman vaihdella laitteesta toiseen. Jos mahdollista käyttöohjeisiin voidaan tutustua jopa etukäteen. Tällöin nähdään ovatko laitteen ohjeet riittävät siten, että leipäkoneen käytöstä voidaan saada paras mahdollinen hyöty irti. Lisäksi mukana saattaa olla muutama resepti, joilla päästään hyvin alkuun. Mukana voi olla myös mittakuppi ja muita pieniä apuvälineitä. Joissakin laitteissa on mukana myös varsinainen leipävuoka leivän paistoa varten.

Leipäkone on joka tapauksessa laatikkomainen kodinkone, jonka uumenissa leipä valmistetaan. Leipäkone alustaa ensin taikinan, minkä jälkeen alkaa varsinainen leivän paistaminen. Paistoasteita ja ohjelmia on yleensä tarjolla runsaasti, joten leivästä saa juuri niin rapeaa kuin itse haluaa. Kannattaa rohkeasti kokeilla leipäkoneen eri toimintoja, parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Leipää ei välttämättä ole pakko tehdä laitteella alusta loppuun saakka, vaan taikina voidaan vain alustaa laitteella ja halutessaan leivän voi paistaa myös uunissa. Myös pizza- ja pulla taikinan voi vaivata tällä laitteella. Periaatteessa minkä tahansa taikinan, joka tulee vaivata, voi valmistaa tällä leipäkoneella. Parhaimmillaan kyseessä on siis monipuolinen kodinkone, joka auttaa valmistamaan parhaat taikinat leivonnassa. Käsin vaivaaminen on yleensä se työläin homma, joten miksi et antaisi leipäkoneen tehdä sitä puolestasi? Vaivaamiseen menee hetken aikaa koneellakin, mutta sinun ei tarvitse muuta, kun laittaa aineet koneeseen. Sitten voit jättää laitteen vaivaamaan taikinan ja keskittyä itse aivan muihin juttuihin. Koneen voi myös ajastaa, ja se kertoo, kun taikina on valmista. Ei siis mikään ihme, että leipäkone on suosittu kapistus etenkin niissä keittiöissä, joissa leivotaan paljon.

Miten leipäkonetta käytetään? Vinkkejä leipäkoneen valintaan

Leipäkoneissa on jonkin verran eroja sen suhteen, miten niitä oikeastaan käytetään. Uusimmissa koneissa on mukana valaistut näytöt, jotka helpottavat leivän tekemistä huomattavasti. Hyvässä leipäkoneessa on paitsi selkeät ohjeet niin myös selkeä näyttö, josta eri ohjelmat saadaan laitettua päälle. Leipäkoneella voi valmistaa kunnon leipää tai tehdä leivästä vaikka helpon pikaversion. Periaatteessa tuoretta leipää voidaan syödä vaikka joka päivä. Silti moni valmistaa vähän isompia satseja kerrallaan. Parhaimmillaan leipäkoneella saa leivän nopeastikin valmiiksi.

Tärkeintä leivän teossa lienee ainesosien annostelu. Ole siis tarkkana niiden kanssa. Monen ainesosan kohdalla ei kannata soveltaa, vaan varsinkin alussa voi olla hyvä seurata reseptin ohjeita. Leipäkoneen käytössä on se hyvä puoli, että se huolehtii taikinan tasaisuudesta puolestasi, eikä sen vaivaamisesta tarvitse ollenkaan huolehtia. Perusleivän teossa leivän laadun ei pitäisi ihmeemmin heilahtaa puoleen eikä toiseen. Vasta vaativammassa käytössä leipäkoneilla alkaa olla enemmän eroja. Kaikilla laitteilla on siis mahdollista vaivata taikinaa, ja periaatteessa siitä voi paistaa juuri sen mallisia leipiä kuin haluat. Joidenkin leipäkoneiden mukana tulee kätevä leipävuoka, mikä tekee leivän valmistamisesta vieläkin helpompaa.

Leipäkoneella voidaan tehdä terveellistä ja lisäaineetonta leipää itse valituista raaka-aineista. Leivän lopullinen hinta riippuu lopulta raaka-aineista mutta halutessaan leipää voi valmistaa jopa todella edulliseen hintaan. Jos hankit kaupasta edullisia raaka-aineita ilman turhia hifistelyjä, tulee leivän hinnaksi jopa niinkin vähän kuin euron kilo. Tämä on todella vähän verrattuna kaupan laadukkaisiin leipiin. Oman leivän tekeminen on myös palkitsevaa puuhaa, kun päästään maistamaan uunituoretta leipää, joka on tehty alusta loppuun saakka itse.

Myös itse leipäkone hinta vaihtelee. Leipäkoneita on eri hintaluokassa. Periaatteessa voi olla kannattavaa hankkia laadukas laite heti alkuunsa mutta myös edullisemmalla versiolla pääsee alkuun. Kannattaa muistaa, että hyvä leipäkone kestää käytössä vuosia ja takaa sinulle tuoreet leivät vuosiksi eteenpäin. Reilulla viidellä kympillä saa jo yksinkertaisen laitteen. Laadukkaimmat laitteet maksavat muutaman satasen. Hyvää laitetta on helppo käyttää ja kalliimmissa leipäkoneissa on mukana valaistu näyttö, joka auttaa sinua valmistamaan parasta leipää.

Leipäkoneella tehty leipä eroaa usein selvästi käsin tehdystä leivästä. Leivän koostumus, ulkonäkö ja maku ovat usein toista luokkaa koneella tehtynä. Käsin leivän leipominen on yksinkertaisesti melko aikaa vievää puuhaa, eikä moni jaksa vaivata taikinaa tarpeeksi. Vaikka leivän teossa käytettäisiin täysin samoja ainesosia, voittaa leipäkoneella tehty leipä käsin tehdyn taikinan vastineen.

Mutta miten sitten valita hyvä leipäkone? Leipäkone kokemuksia voi olla vaikeaa verrata, jos ei ole itse ennen käyttänyt laadukasta leipäkonetta. Voi olla, että ainoa kokemus löytyy jostakin kultaiselta 90-luvulta. Sittemmin leipäkoneet ovat kuitenkin parantuneet huimasti, joten kannattaa käyttää hetki niiden tarkemaan tutkailuun.

Mihin siis kiinnittää huomiota leipäkonetta valitessa? Leipäkoneissa on usein erilaisia ohjelmia. Parhaimmillaan niitä saattaa olla yhdessä koneessa jopa yli kymmenen. Tällöin leipiä voidaan valmistaa monia erilaisia. Pääset valitsemaan myös paahtoasteen vaaleasta tummaan. Hyvässä leipäkoneessa on myös ajastin, joten sinun ei tarvitse koko ajan valvoa leipäkoneen vierellä.

Monelle leipäkoneen käytettävyys ratkaisee. Siksi kannattaa tarkastaa huolella, millaisia ominaisuuksia leipäkoneessa on mukana. Hyvässä laitteessa on myös selkeät ohjeet, joiden avulla saadaan myös parhaat lopputulokset. Ainekset mitataan usein tietyssä järjestyksessä vuokaan. Monessa koneessa taikinanestettä ei tarvitse erikseen lämmittää, vaan sen voi laittaa vuokaan kylmänä. Tällaiset seikat helpottavat huomattavasti leivän tekoa. Kun vuoka on asetettu laitteeseen, voit valita haluamasi ohjelman. Myös koko tulee huomata valita. Halutessasi voit myös ajastaa ohjelman, jos et halua heti alkaa valmistamaan leipää koneessa. Kun olet laittanut laitteen käyntiin, on laitteen näytöltä helppo seurata aikaa.

Kaiken kaikkiaan leipäkoneen käyttö ja käynnistys ovat helppoja juttuja. Leipään kuluvan aktiivisen valmistuksen aika ei usein ole kovin pitkä. Kun laite on saatu käyntiin, voi sen hyvin jättää itsekseen pyörimään. Jos leivän aikoisi leipoa käsin, kuluu leivän valmistamiseen aktiivisesti paljon aikaa. Siksi moni turvautuu leipäkoneeseen kiireisessä arjessa. Kun leipä on valmis, kannattaa se poistaa vuoasta huolella. Usein leipä on leikattava heti, jotta sen saa vuoasta helposti pois. Leivän tekemiseen menee tosiaan muutama tunti, mutta leipäkone hoitaa siitä suurimman osan. Tottuneella tekijällä valmisteluihin ei mene kuin muutama minuutti, joten aikaa vievää puuhaa leivät tekeminen leipäkoneen avulla ei ole. Lopuksi odottaa vielä puhdistus, mutta yleensä irrotettavat osat on helppo tiskata joko käsin tai koneessa.

Leipäkone helpottaa arkea

gluteeniton leipä leipäkoneellaLeipäkone sopii etenkin arkikäyttöön ja se nopeuttaa oman leivän valmistamista huomattavasti. Vaikka moni kotikokki vannookin käsin tehdyn leivän nimiin, vie leipäkone usein voiton sen helppouden vuoksia. Voit vaikka joka aamu syödä tuoretta leipää, ajastamalla leipäkoneen niin, että leipä on aamulla valmista. Voit ladata aineet laitteeseen illalla ja kone hoitaa loput. Leivän tekeminen ei voisi enää helpommaksi tulla. Laitetta on helppo käyttää, eikä sen puhdistamiseenkaan menen turhaa aikaa. Leivän hinta on myös huomattavasti edullisempi kuin marketista ostetun valmiin leivän hinta. Riippuen vähän siitä, millaisia raaka-aineita valitaan.

Leipäkone saattaa viedä kotona hieman tilaa, joten leipäkoneen kokoa kannattaa hieman miettiä, sitä hankittaessa. Turhaa kaappi tilaa ei ylimääräisiä laitteita kannata hankkia, joten leipäkoneen tulee todella palvella tarkoitustaan. Onneksi nykyään myydään myös varsin kompaktin kokoisia laitteita, jotka mahtuvat hyvin myös vähän pienempään keittiöön.

Leipäkone voi auttaa myös niitä, joilla on käytössään jokin erikoisruokavalio. Esimerkiksi gluteeniton leipä leipäkoneella onnistuu helposti, ja oma tekemä gluteeniton leipä on usein paljon parempaa kuin markettien vastaava. Myös ruisleipä leipäkoneella onnistuu, eikä sinun tarvitse huolehtia, että mukana on esimerkiksi vehnää, vaan tiedät tarkalleen, mitä olet taikinaan laittanut. Monet allergiset ja erikoisruokavaliolla olevat voivat joutua välttämään leipää, koska kauppojen leivissä on usein vaikka ja mitä. Leipäkoneella leivän tekeminen on kuitenkin niin helppoa, että omaa leipää voidaan syödä vaikka joka päivä, eikä sinun tarvitse huolehtia ainesosien suhteen. Oma tekemässä ruoassa on se hyvä puoli, että tiedät täsmälleen, mitä olet ruokaasi laittanut.

Leipäkoneen hintakaan ei välttämättä ole kovin kummoinen. Se maksaa periaatteessa itsensä takaisin ajan saatossa, kun kaupassa valmistettua leipää ei enää tarvitse ostaa. Satasella tai vähän yli saa jo kelpo laitteen, joka auttaa sinua valmistamaan puhdasta ja terveellistä ruokaa. Monet nettikaupat tarjoavat runsaasti eri vaihtoehtoja leipäkoneille. Suurimmat erot leipäkoneiden välillä tulevat ohjelmien määrästä tehosta sekä esimerkiksi valmistusmateriaaleista. Moni ympäristötietoinen saattaa kiinnittää erityistä huomiota valmistusmateriaaleihin. Näissäkin pitäisi löytyä jonkin verran valinnanvaraa. Uudet laitteet ovat joka tapauksessa ekologisempia kuin 90-luvun vastineet, joten uuden laitteen hankinta kannattaa aina.

Laitteet vievät energiaa eri verran ja myös niiden tehot vaihtelevat. Tämä kaikki riippuu niin mallista kuin valmistajasta. Leipäkoneen maksimi teho on noin 900 W luokkaa ja pienimmät ovat 450 W tienoilla. Näissäkin löytyy hieman heittoja. Kannattaa huomata, että myös ohjelman pituus vaikuttaa energiankulutukseen.

Joka tapauksessa monelle suomalaiselle perheelle, joka haluaa leipoa leipänsä itse, leipäkone voi olla varsinainen pelastus. Leipäkone säästää paljon aikaa ja vaivaa silloin, kun omalle perheelle halutaan tarjota vain parasta.

Yhteenveto

Leipäkone on monikäyttöinen kodinkone, jolla voi valmistaa monenlaisia leipiä. Koneeseen laitetaan haluamasi ainesosat, ja laite hoitaa loput. Kannattaa olla tarkkana ainesosien kanssa varsinkin ennen, kun leipäkoneen käytöstä löytyy enemmän kokemusta. Maistuvilla raaka-aineilla ja sopivalla ohjelmalla valmistuu herkullinen leipä. Monissa laitteissa leipä voidaan laittaa valmistumaan heti tai sitten voidaan valita ajastettu ohjelma, jolloin lievän voidaan ohjelmoida olevan valmis esimerkiksi aamulla. Näin tuoretta leipää voidaan nauttia vaikka joka päivä.

Leipäkoneen toimintaperiaatteet ovat yksinkertaiset: leipäkone nostattaa leivän, ja sen jälkeen kypsentää sen. Siksi leivän leipäkoneella kestää useamman tunnin. Onneksi vieressä ei kuitenkaan tarvitse odottaa ja vartioida, milloin leipä on valmista. Valmistusaika riippuu lopulta hieman leivän laadusta ja laitteesta. Useimmissa laitteissa on kuitenkin mukana useampi ohjelma. Leipäkonetta voi käyttää myös muuhun leivontaan. Sen avulla voi valmistaa vaikkapa pulla- tai pizzataikinan, jolloin laite voidaan ohjelmoida vain alustamaan taikina.

Leipäkoneet löivät itsensä alun perin läpi Suomen kodinkonemarkkinoilla 80-luvulla. 90-luvun laman aikaan niistä tuli erityisen suosittuja, kun ihmiset halusivat alkaa valmistaa ruokansa itse säästääkseen rahaa. Nykyisin kuitenkin esimerkiksi terveys ja ruoan alkuperä kiinnostaa ihmisiä. Siksi yhä useampi on kiinnostunut leipomaan leipänsä itse. Vaikka leipäkoneiden suosio ehtikin jossakin vaiheessa hiipua, ovat ne tehneet taas tuloaan suomalaisiin keittiöihin. Leivän tarjonta on kyllä erittäin kattava ruokakaupoissa, mutta usein leivässä saattaa olla mukana vaikka ja mitä. Siksi oman leivän valmistaminen on niin houkuttelevaa. Kun leipä valmistetaan alusta loppuun saakka itse, tiedetään varmasti, mitä leipä oikeastaan sisältää. Leipä kone sopii hyvin niin ruoanlaitosta ja terveydestä kiinnostuneille kuin esimerkiksi erityisruokavaliota noudattavalle. Mikään ei voita kunnon kotona leivottua leipää. Moni vannoo käsin leivotun leivän nimeen mutta leipäkone voi tarjota tähän vaihtoehdon. Varsinkin kiireisen arjen keskellä käsin leipominen vie hurjasti aikaa. Leipäkoneella leipäät tehdessä aktiiviset valmistelut vievät vain viisi minuuttia ja leipäkone hoitaa loput.

Kannattaa valita sellainen laite, jota on helppo käyttää. Lisäksi laitteessa on hyvä olla erilaisia ominaisuuksia ja valaistu näyttö helpottaa leivän valmistumisen seuraamista. Kannattaa joka tapauksessa päivittää oma leipäkone nykypäivän, vaikka sinulla sattuisikin olemaan kaapissa jokin vanha versio kyseisestä laitteesta.

Jaa: