Parhaat älykellot 2024

6751
0
paras älykello

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Monet rannekellot ovat nykyisin paljon enemmän, kuin päälle päin voisi kuvitella. Älykäs teknologia ei rajoitu enää puhelimiin, vaan on tuomassa meille monia tietokoneista ja puhelimista tuttuja toimintoja ja ominaisuuksia käytettäväksi kaikkialle, missä vain ja milloin vain. Älykellot ovat kasvattaneet suosiotaan viime aikoina hurjasti, eikä ihme. Sillä voit esimerkiksi tarkistaa viestit, vastata puheluihin tai soittaa lempimusiikkiasi, ja samalla se toimii myös urheiluvalmentajanasi seuraten reittiäsi, nopeuttasi ja sykettäsi, ja sihteerinäsi muistuttaen tärkeistä tapahtumista ja säilyttäen tärkeät muistilistat.

Useimmilla ominaisuuksilla varustettu
Fitbit Versa 2 Black
Arvioimme
Viimeinen vaihtoehtomme
Garmin vívoactive 3
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Mikä on älykello?

Älykello on älykäs rannekello, jossa on käytettävissä useita tietokoneista, sykemittareista, puhelimista ja muista älykkäistä laitteista tuttuja toimintoja, ominaisuuksia ja sovelluksia yhdessä pienessä laitteessa. Se yhdistää monia erilaisia aktiivisen elämän toimintoja kätevästi ranteessa mukana kulkevaan muotoon. Sillä voi esimerkiksi tarkistaa saapuvat viestit huomaamattomasti suoraan ranteesta kaivamatta esiin puhelinta tai vaikka lenkillä, siitä voi kuunnella parasta treenimusiikkia ilman erillistä soittolaitetta ja lisäksi se toimii myös omana henkilökohtaisena valmentajanasi seuraten liikuntasuoritustasi ja myös muita elintoimintojasi, esimerkiksi unta.

Kun puhelimen kaivaminen esiin voi joissakin tilanteissa olla hankalaa tai epäkohteliasta, voi älykellon avulla pysyä aina ajan tasalla viesteistä, puheluista ja jopa sosiaalisen median tapahtumista kätevästi ja huomaamattomasti.

Hyvä älykello voi myös korvata aktiivisuusrannekkeen tai sykemittarin treenikumppanina, ja mitata mielenkiintoista ja aktiivisessa liikuntaharrastuksessa tärkeää tietoa, kuten syke, matka, nopeus tai energiankulutus.

Miksi valita älykello?

paras älykelloÄlykellot ovat vielä suhteellisen tuore uutuus markkinoilla, mutta niiden suosio on selvästi hyvässä kasvussa. Syy tähän on selvä – miksi kantaa kädessään laitetta tai kaivaa sitä epätoivoisesti esiin laukusta vähän väliä, kun kaiken olennaisen voi tehdä vain yhdellä, pienellä laitteella, joka kaiken lisäksi kulkee mukana kätevästi ranteessa jättäen kädet vapaaksi?

Matkapuhelin on viime vuosina ottanut paikkansa niin puhelimena, kellona, kalenterina kuin musiikkilaitteenakin. Lisäksi matkapuhelimeen voi ladata erilaisia liikuntaharrastusta ja yleistä terveyttä ja hyvää oloa tukevia sovelluksia. Kun matkapuhelinten koko on kuitenkin viime vuosina kasvanut, monet kokevat sen kantamisen mukana esimerkiksi lenkillä hankalaksi. Ratkaisuksi on noussut älykello. Monet älykellot toimivat yhdessä älypuhelimen kanssa, mutta markkinoilla on myös älykelloja, jotka toimivat myös itsenäisesti, jolloin puhelinta ei tarvitse ottaa lenkille lainkaan mukaan.

Älykello ei kuitenkaan ole pelkästään liikunnanharrastajille. Koska sen avulla voi hallinnoida kalenteriaan tai päästä käsiksi muihinkin puhelimensa sovelluksiin, toimii se myös kätevänä aikataulujen hallitsijana ja sihteerinä. Muistilistan tai pienen palaverin asialistan tärkeimmät kohdat voi hahmotella vaikkapa puhelimen muistiinpano-ohjelmaan, ja tarkistaa sitten kaupassa tai keskustelussa kätevästi ranteesta.

Älykellojen toiminnallisuuksia

Puhelinten kehittymisen myötä monet luopuivat jossain vaiheessa erillisen kellon käyttämiseltä, mutta viimeistään älykellot ovat tuoneet rannekellot takaisin. Älykello on kello lisäksi kätevä tapa pysyä mukana digitaalisessa elämänmenossa myös silloin, kun puhelimen esiin kaivaminen ei onnistu tai olisi epäkohteliasta. Kello ilmoittaa äänimerkillä tai värinällä uusista viesteistä tai puheluista, ja voit pikaisella ranteen vilkaisulla tarkistaa, kuka soittaa, ja onko tarpeen kaivaa puhelin esiin heti, vai voitko palata asiaan sinulle paremmin sopivana ajankohtana.

Yleensä kellossa on sisäänrakennettu kaiutin ja mikrofoni, joten puheluihin voi vastata suoraan kellollakin. Myös viesteihin voi vastata, mutta koska kellot ovat kooltaan kompakteja, ovat niiden näppäimistöt rajallisia, ja vastaaminen rajoittuu yleensä erilaisten emojien käyttöön. Jos siis viesti vaatii vastaamista, on puhelin kaivettava edelleen esiin.

Älykellot ovat erityisen suosittuja aktiivisten liikunnanharrastajien keskuudessa. Älykelloissa onkin usein jo valmiina ominaisuuksia, joilla voi korvata vaikkapa aktiivisuusrannekkeen tai sykemittarin. Älykello voi mitata sykettä, nopeutta, matkaa ja energiankulutusta. Sen mittaamat tiedot voi siirtää kätevästi tietokoneelle tarkempaa analyysiä varten tai jakaa kavereiden kanssa sosiaalisessa mediassa.

Monien urheilusovellusten lisäksi paras älykello voi helpottaa elämää myös muulla tavoin. Esimerkiksi kellon navigaattorin avulla voit katsoa ajo-ohjeet uuteen paikkaan suoraan ranteesta, mikä luonnollisesti on ajoturvallisuuden kannalta parempi ratkaisu, kuin toistuva puhelimen näytön vilkuilu. Kellon avulla voi myös käyttää muitakin puhelimelle asennettuja sovelluksia, kuten vaikkapa Keep-muistiinpanoja. Kun teet ostoslistan kotona puhelimella Keepillä, voit kaupassa tarkistaa sen kätevästi älykellosta, jolloin molemmat kädet vapautuvat ostoskärryn ohjailuun, ostosten valintaan ja kaupasta innostuneiden lasten kaitsemiseen.

Älykello myös mahdollistaa aivan uusia toimintatapoja, kuten vaikkapa ostosten maksamisen tai tunnistautumisen tai jäsenyyden varmistamisen suoraan kellolla. Toistaiseksi nämä maksu- tai tunnistautumistavat eivät ole vielä levinneet laajaan käyttöön, sillä ominaisuuksia on vain harvassa kellossa, mutta lähitulevaisuudessa nämäkin varmasti yleistyvät.

Miten älykellot toimivat?

Älykellot toimivat yleensä yhdessä älypuhelimen kanssa. Tämän vuoksi on tärkeää valita kello, joka on esimerkiksi yhteensopiva älypuhelimen käyttöjärjestelmän kanssa. Esimerkiksi Applen älykellot toimivat vain iPhonen kanssa, kun taas Android-kellot toimivat sekä Android- että iOS-puhelinten kanssa. Yleensä on kuitenkin järkevää valita samat käyttöjärjestelmät molempiin laitteisiin, toisin sanoen älykello Android-järjestelmällä Android-puhelimen kanssa käytettäväksi ja Apple Watch iPhonen kanssa käytettäväksi. Näin yhteensopivuus on yleensä varminta ja laitteet toimivat kitkattomasti yhteen.

Älykello paritetaan älypuhelimen kanssa bluetooth-yhteydellä, jolloin kellolla voi käyttää puhelimella olevia sovelluksia langattomasti. Puhelinta ei siis yleensä voi täysin jättää kotiin, mutta sen voi huoleti jättää laukun tai taskun pohjalle, ja viestit voi tarkistaa tai puheluihin vastata pelkän kellon avulla. Joissakin kelloissa on oma sim-kortti, jolloin niitä voi käyttää myös itsenäisesti ilman, että puhelinta tarvitsee kuljettaa mukana.

Älykellot toimivat ladattavalla akulla, ja akun kestävyys riippuu luonnollisesti paitsi tuotteesta myös sen käyttötottumuksista. Älykello on tarkoitettu käytettäväksi jatkuvasti, joten sen pitää kestää normaalissa käytössä vähintään vuorokauden. Yleensä tämä ei olekaan ongelma, vaan akku voi kestää jopa viikon, mutta jos esimerkiksi GPS-paikannus ja sykemittaus on käytössä jatkuvasti, voi akun käyttöaika lyhentyä.

Sykemittareihin verrattuna älykellot mittaavat yleensä sykettä optisesti suoraan ranteesta, jolloin erillistä sykevyötä ei tarvita. Optisessa mittauksessa kellon led-anturi lähettää led-valon ranteen ihon läpi. Syke päätellään takaisin heijastuvan valon määrästä. Parhaat optiset sykemittarit ovat tarkkuudeltaan sykevyötä vastaavia, tosin rannemittarin on tällöin usein oltava melko tiukasti kiinni ranteessa. Parhaissa mittareissa onkin yleensä useampi kuin yksi mittausanturi.

Älykello asusteena

Älykellosta tulee ehkä ensimmäisenä mieleen urheilukellomainen mötikkä, mutta näin ei suinkaan ole aina asianlaita, ja markkinoilla onkin nykyisin myös sirompia ja elegantimpia malleja, joita ei edes niin helposti erota tavallisesta kellosta.

Kookas näyttö toki selkeyttää älykellon käyttöä, sillä hyvänkokoiselta näytöltä viestien ja liikuntatietojen tarkistaminen käy helposti ja nopeasti. Lisäksi urheilussa mukana kulkevan kellon pitää olla ainakin vesiroiskeiden kestävä ja muutenkin kestää kovaakin menoa. Kellossa on lisäksi oltava tilaa akulle, sykkeenmittausantureille ja mahdollisesti myös SIM-kortille. Yleensä mitä enemmän toiminnallisuutta älykellossa on, sen suurempi se on myös kooltaan.

Alkuaikojen digitaalisesta muotoilusta on kuitenkin siirrytty eteenpäin. Jälkikäteen ajateltuna monet vain muutama vuosi sitten ultramodernit digitaaliajan älykellot voivat vaikuttaa muotoilultaan jopa hiukan lapsellisilta, mutta nykyiset kellot eivät juurikaan poikkea ulkonäöltään eleganteista tavallisista rannekelloista, ja sopivat erinomaisesti kokoaikaiseen käyttöön melkeinpä tilaisuuteen kuin tilaisuuteen.

Älykellojen muotoilu on viime vuosina kehittynyt yhdessä älykellojen ominaisuuksien kanssa, ja samalla myös kohderyhmäajattelu on tarkentunut. Kellojen värimaailma on aiempaa laajempi, eikä ainut vaihtoehto todellakaan enää ole maskuliininen musta, vaan tarjolla on myös elegantteja ruusukultaisia tai vaikkapa räväkän pinkkejä älykelloja.

Oman älykellonsa ilmettä voi myös usein muokata tilanteeseen tai asukokonaisuuteen sopivaksi vaihdettavilla rannekkeilla. Metallinen ranneke ei ehkä ole paras lenkille eikä muovinen firman juhliin, mutta kun rannekkeen voi vaihtaa tilanteen mukaan, sopii sama kello käytettäväksi vaikka koko päivän.

Aikuisten älykellojen lisäksi markkinoilla on myös erityisesti lapsille suunnattuja, edullisempia älykelloja. Lasten älykello (lasten älykello) voi olla hyvä vaihtoehto puhelimelle nuorempien lasten kohdalla, sillä niiden puhelin- ja paikannustoiminnot lisäävät niin lasten kuin vanhempienkin turvallisuudentunnetta. Ranteeseen kiinnitettävä laite ei häviä niin helposti kuin irrallinen puhelin, ja ikäryhmälle suunnattu värimaailma ja muotokieli kannustavat lasta käyttämään rannekelloa.

Kenelle älykello sopii?

Monipuolinen valikoima erilaisia älykelloja on tehnyt kellosta kaikille sopivan laitteen. Erityisen hyvin älykello sopii luonnollisesti henkilölle, joka on tottunut pysymään jatkuvasti ajan tasalla ja jolle puhelin on suorastaan käden jatke. Älykello voi monissa tilanteissa korvata puhelimen, ja vapauttaa kantajansa muuhun.

Monet liikuntaan, terveyteen ja hyvään oloon liittyvät ominaisuudet ja sovellukset tekevät älykellosta erinomaisen sopivan aktiiviseen elämään tottuneelle käyttäjälle. Sillä on helppo korvata aktiivisuusranneke tai sykemittari liikuntasuoritusten seuraajana ja liikunnan motivaattorina.

Uudenlaisen muotoiluajattelun ansiosta älykello on myös naiselle aiempaa houkuttelevampi vaihtoehto. Tyylikkään muotoilun ansiosta nykyaikaisen naisen ei tarvitse tinkiä tyylistään, ja älykello sopii asusteeksi niin työhön kuin teatteriinkin. Markkinoilla on monipuolinen valikoima erilaisia älykelloja vaativaankin makuun.

Älykello voi myös kilpailla puhelimen kanssa mietittäessä lasten ensimmäisiä älykkäitä teknisiä laitehankintoja. Nykyisin lapsille ostetaan usein koulun alkamisen yhteydessä oma puhelin, jotta lapsi ja vanhemmat voivat olla tarvittaessa helposti yhteydessä päivän aikana. Puhelin voi kuitenkin olla kallis hankinta, ja irrallisena laitteena se voi myös kadota helposti. Älykello on lapselle hyvä vaihtoehto, sillä ranteeseen kiinnitettävänä se pysyy paremmin vilkkaankin lapsen tallessa. Markkinoilla on tarjolla monia erityisesti lapsille suunniteltuja malleja, jotka sopivat ikäryhmälle niin muotoilunsa kuin toiminnallisuutensakin puolesta. Kun lapsen ja aikuisen yhteydenpito on helppoa, voi lapsi elää aiempaa itsenäisempää elämää kavereidensa kanssa.

Paljonko älykello maksaa?

Älykellot ovat vielä toistaiseksi tuote, jossa korkeampi hinta yleensä tarkoittaa parempaa laatua ja monipuolisempaa toiminnallisuutta. Edullisimmat mallit ovat hinnaltaan jopa alle sata euroa, mutta kalleimpien tuotteiden hinnat liikkuvat useammassa sadassa eurossa, jopa lähellä tuhatta euroa.

Halpa älykello voi usein siis olla toiminnallisuudeltaan rajallinen. Se voi silti olla hyvä keino päästä kokeilemaan älykellojen maailmaa, mutta yleensä mitä enemmän älykelloltaan odottaa, sen enemmän siitä todennäköisesti joutuu maksamaan.

Edullisimmissakin kelloissa on tyypillisesti sykemittaus ja GPS-sijaintimittaus, joiden perusteella voidaan laskea monia perustietoja liikuntasuorituksista. Yhteys omaan puhelimeen mahdollistaa monen sovelluksen käytön. Kalleimmissa älykelloissa voi olla esiemerkiksi useampia sykettä mittaavia antureita, jolloin sykemittaus on tarkempaa. Niissä voi olla oma SIM-kortti, jolloin kelloa voi käyttää itsenäisesti ilman puhelinta. Niissä voi myös olla erilaisia räätälöitäviä ominaisuuksia, jolloin käyttäjä voi vaikkapa muokata kellon näyttöä paremmin omaan käyttöönsä sopivaksi.

Lasten kellojen toiminnallisuus on yleensä melko rajallista, ja lasten älykellojen hinnat ovatkin yleensä älykellojen edullisemmassa päässä.

Miten valita paras älykello?

älykello androidJos olet hankkimassa älykelloa, kannattaa ensimmäisenä tutustua erilaisiin markkinoilla oleviin vaihtoehtoihin, ja miettiä, mitä oikeastaan kellolta odotat. Hyvä tapa tutustua erilaisiin ominaisuuksiin on lukea paitsi valmistajien tuotekuvauksia myös etenkin erilaisia älykellovertailuja, joista selviää hyvinkin nopeasti, millaisia vaihtoehtoja markkinoilla oikeastaan on. Usein vertailuissa erilaisia älykelloja on testaamassa sekä asiantuntijoita, aktiiviliikkujia kuin myös tavallisiakin ihmisiä, joten vertailuista saa näppärästi käsityksen, kenelle ja millaiseen käyttöön mikäkin kello parhaiten sopii. Internetistä löytyy helposti useita vertailuja, joista on hyvä aloittaa kelloihin tutustuminen.

Lukemalla vertailuja ja käyttäjien älykellokokemuksia voi saada myös uusia näkökulmia älykellon hankintaan. Eri käyttäjillä on erilaisia odotuksia kellolle tai tapoja hyödyntää sen ominaisuuksia, ja näiden joukossa voi hyvinkin olla asioita, joita et ehkä olisi muuten tullut ajatelleeksi.

Ominaisuuksien lisäksi valinnan kriteerinä on usein tuotteen ulkonäkö ja myös hinta. Älykelloissa korkeampi hinta yleensä tarkoittaa korkeampaa laatua ja monipuolisempaa toiminnallisuutta, mutta edullinenkin älykello voi olla aivan hyvä hankinta käyttötarkoituksesta riippuen.

Lopulta itselle paras älykello on tuote, joka vastaa omaan tarpeeseen ja omiin odotuksiin riittävällä tarkkuudella. On siis tärkeää miettiä tarkoin, miksi älykelloa on hankkimassa ja mitä ominaisuuksia etenkin arvostaa. Hyvä vinkki on valita sitten kuitenkin lopulta hiukan nykytarpeita parempi kello, sillä usein tarpeet muuttuvat ja kasvavat, kun käyttökokemusta kertyy ja kellon käyttöön tottuu.

Lasten älykellojen hankinnassa taas on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti kellon kestävyyteen ja helppokäyttöisyyteen. Kello pitää kestää niin pelit ja leikit kuin kiipeilyt ja kaatumisetkin särkymättä ja irtoamatta. Kellon pitää myös olla niin helppo käyttää, että lapsi osaa soittaa sillä vanhemmalleen tilanteessa kuin tilanteessa. Kellon on tarkoitus luoda turvaa, joten on tärkeää varmistaa, että lapsi osaa käyttää laitetta myös hätätilanteessa hiukan säikähtäneenä.

Lasten älykelloissa on usein aikuisten kelloihin verrattuna rajoitettu toiminnallisuus niin, että niillä voi vastaanottaa puheluita ja viestejä vain numeroista, jotka on tallennettu kellon muistiin. Lisäksi niissä voi olla esimerkiksi GPS-paikannus niin, että vanhemmat voivat jatkuvasti seurata lapsensa liikkeitä. Joihinkin voi myös tallentaa rajoja niin, että jos lapsi ylittää rajan ja esimerkiksi menee liian kauas kotoa, saavat vanhemmat erikseen asiasta hälytyksen.

Vinkkejä älykellon käyttäjille

Älykellot ovat voimakkaasti kasvava teknisten laitteiden alue, ja uusia ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia syntyy jatkuvasti. Se ei kuitenkaan aina välttämättä tarkoita, etteikö vanhakin älykello vielä palvelisi, sillä älykellon luonteeseen kuuluu, että siihen voi ladata uusia sovelluksia käytettäväksi. Ei siis kannata aina uusien älykellotrendien myötä välttämättä syöksyä vaihtamaan itselleen uudempaa mallia, vaan tutustua tarkemmin uusiin toiminnallisuuksiin ja niiden sopivuuteen myös vanhempaan kelloon.

Oli kello uusi tai vanha, kannattaa siitä joka tapauksessa pitää hyvää huolta. Kelloa ei siis kannata unohtaa kosteaan ja kylmään, vaan se kannattaa treenin jälkeen puhdistaa ja kuivata, ja säilyttää kuivassa ja huoneenlämmössä. Tutustu huolellisesti kellon mukana tulevaan käyttö- ja huolto-ohjeeseen ja noudata sen neuvoja. Näin kellosi palvelee sinua luotettavasti ja pidempään. Etenkin kellon puhdistaminen kannattaa tehdä ohjeita noudattaen.

Kannattaa myös muistaa, että älykello on suora yhteys omiin henkilökohtaisiin tietoihisi, kuten sähköpostiisi, kalenteriisi tai sosiaalisen median tileihisi. Kun kello ei ole käytössä, kannattaa se säilyttää turvallisessa paikassa, ja varmistaa, ettei se joudu vääriin käsiin. Jos kello joutuu vääriin käsiin, kannattaa välittömästi katkaista sen yhteys puhelimeen. Jos laitteessa on SIM-kortti, voi olla aiheellista ilmoittaa katoamisesta myös nettipalveluntarjoajalle. Luonnollisesti myös rikosilmoituksen tekeminen on usein paikallaan.

Jaa: