Tornituuletin testi 2024

24932
0
hiljainen tornituuletin

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Moni suomalainen päätyy hankkimaan kotiinsa tuulettimen. Tornituuletin saattaa olla hyvä vaihtoehto, koska se viilentää vähän isommankin tilan. Paras tornituuletin löytyy yleensä tutustumalla huolella eri vaihtoehtoihin. Tornituuletin voidaan tuntea myös nimellä lattiatuuletin. Tornituuletin on siis lattialla seisova tornin mallinen tuuletin. Tornituulettimissa on yleensä mukana erilaisia ominaisuuksia. Yleisesti ottaen tornituuletin on kuitenkin hyvä vaihtoehto huoneen viilentämiseen. Esimerkiksi pelkällä pöytätuulettimella ei pitkälle pötkitä ja varsinaisen ilmastointilaitteen asentaminen on kallista. Hyvän tornituulettimen saa usein täysin kohtuulliseen hintaan. Tosin ne ovat jonkin verran kalliimpia kuin pelkät pöytätuulettimet, joita saa jopa alle parin kympin. Tornituulettimesta on kuitenkin usein iloa pitkäksi aikaa, ja sen voi aina kesän helteiden yllättäessä ottaa esille. Sitä on myös helppo siirrellä, ja voit käyttää sitä eri huoneissa, jos tarve niin vaatii. Hyvä tornituuletin on tehokas mutta hiljainen laite, eikä se vie paljoa tilaa.

Onko tuulettimesta apua?

hiljainen tornituuletinHuoneen lämpötilan ollessa alun perin 30 asteen paikkeilla, voi tuuletin auttaa saamaan tuntemuksen viilentyneestä ilmasta. Tämä riippuu esimerkiksi huoneen koosta sekä tuulettimen tehosta ja kapasiteetista. Voidaan kuitenkin sanoa, että tuuletin auttaa tuntemaan kuin ilma huoneessa olisi viilentynyt parilla asteella.

Silloin kun huoneen viilentäminen ei enää ole mahdollista luonnollisin keinoin, voi olla mukavaa hakea helpotusta tuulettimen avulla. Tuuletin torni mukana auttaa viilentämään paitsi huoneilmaa niin myös omaa kehoa. Silloin kun oleskellaan tuulettimen läheisyydessä tuulettimen ilmavirta auttaa poistamaan lämpöä iholta. Siksi kannattaa miettiä tarkkaan, mihin tuulettimen sijoittaa. Tornituulettimien tehojen vuoksi, tehoa voidaan säädellä viilentämistarpeen mukaan. Varsinaisesti tuuletin ei kuitenkaan itsessään laske huoneen lämpötilaa, mutta viileä ilmavirta saa sen tuntumaan siltä.

Jos halutaan oikeasti laskea huoneen lämpötilaa, tarkoittaa se sitä, että olisi pakko hankkia ilmanlämpöpumppu. Tämä tulee kuitenkin kalliiksi. Laitteen hankinta maksaa ja se saattaa viedä myös paljon sähköä. Monessa tapauksessa tornituulettimen hankkiminen on energiatehokas vaihtoehto. Kiinteä ilmanlämpöpumppu ei ole monelle vaihtoehto ollenkaan, joten usein päädytään juuri tornituulettimen kaltaiseen ratkaisuun. Esimerkiksi kerrostaloasuntoon ei voi asentaa ilmanlämpöpumppua, joten on pakko turvautua erilaisiin siirrettäviin ratkaisuihin. Kannattaa kuitenkin katsoa, millaisia tornituuletin kokemuksia ihmisillä on – saatat yllättyä, miten hyviä käyttökokemuksia niistää voi saada kesähelteellä.

Mikä tornituuletin?

Tornituuletin on yleensä noin metrin korkuinen lattialle asetettava ilmanjäähdytyslaite. Se on kapea tornin mallinen laite, eikä se paina joitakin kiloja enempää. Siksi sitä on helppo myös liikutella huoneesta toiseen. Hyvässä laitteessa on eri nopeuksia, jolloin tuuletustehoa voidaan helposti säännellä. Jotkin tornituulettimet omaavat myös kääntyvän ominaisuuden, jossa tuuletin liikkuu puolelta toiselle. Näin ilmaa voidaan ohjata huoneeseen varsin laaja-alaisesti.

Paras tornituuletin on sellainen laite, joka hiljainen tuuletin mahdollisimman laajalla tuuletusalueella. Laadukkaassa tornituulettimessa on mukana näyttö, jonka avulla tuuletinta voidaan ohjata. Joskus laitteeseen kuuluu myös kaukosäädin, jolloin tuuletustehoa voidaan säädellä etäisyyden kautta. Laitteeseen on usein asennettu myös kantokahva, jolloin laite on helppo siirtää esimerkiksi huoneesta toiseen. Näin jokaiseen huoneeseen ei ole tarvetta hankkia omaa tuuletinta, vaan samaa laitetta voidaan käyttää sen mukaan, missä huoneessa kulloinkin oleskellaan. Viilentävä tornituuletin on siis monipuolinen laite, joka on usein varsin helppokäyttöinen. Moni unohtaa, että tornituuletin vertaa yleensä jopa parempaankin ilmastointi laitteeseen.

Mitä tulee ottaa huomioon tuuletinta hankittaessa?

Moni saattaa haluta hankkia edullisen pöytätuulettimen sen pienen koon ja edullisuuden vuoksi. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että tuulettimen isommasta koosta on usein hyötyä. Tämä on olennaista esimerkiksi puhallustehon kannalta. Pienemmällä tuulettimella myös melu taso nousee. Melua tulee etenkin silloin, kun viilentämisen tarve on suurin. Esimerkiksi makuuhuoneessa meluisan pöytätuulettimen käyttö voi osoittautua ikäväksi laitteesta aiheutuvan melun vuoksi. Varsinkin yöllä äänet tuntuvan vieläkin kovemmilta, joten voi olla kannattavaa panostaa hiljaisempaan tornituulettimeen.

Hiljainen tornituuletin voi olla jopa niin huomaamaton, että se olemassa oloon tuskin kiinnittää huomiota. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, että tuuletin olisi myös mahdollisimman energiatehokas, jolloin melu tasot tosiaan pysyvät matalina. Tuulettimella voidaan melko tehokkaasti viilentää sisäilmaa tai ainakin saada tuntuma siitä, vaikka ilma ei oikeasti viilenekään.

Tuulettimen ominaisuudet

Tuulettimissa on yleensä mukana joukko ominaisuuksia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota jo osto hetkestä lähtien.

Puhallusnopeus: tuulettimissa on erilaisia puhallusnopeuksia. Yleensä niitä voidaan säädellä, ja laitteesta riippuen mukana on noin kolme tai neljä erilaista puhallusnopeutta. Puhallusnopeus on tärkeä seikka, koska esimerkiksi yöllä saattaa olla mukava laittaa päälle vähän rauhallisempi ohjelma. Kun taas päivällä pahimman helteen aikaan laitteesta voidaan ottaa kaikki tehot irti.

Kääntyvyys: periaatteessa kaikissa laitteissa on mukana oskillointitoiminto. Tämä tarkoittaa sitä, että tuuletin kääntyy puolelta toiselle. Tämä on siis tyypillinen ominaisuus tornituulettimille. Useimmissa perusmalleissa tuuletin kääntyy sivuttaissuunnassa puolelta toiselle levittäen ilmaa tasaisesti huoneeseen. Näin sinun ei esimerkiksi itse tarvitse välttämättä oleskella tuulettimen välittömässä läheisyydessä, vaan tuuletin löytää sinut kyllä.

Superominaisuudet: kalleimmissa malleissa saattaa olla mukana jopa automaattinen nopeuden vaihdin. Tämä ei kuitenkaan ole mikään pakollinen ominaisuus. Moni saattaa kuitenkin arvostaa mukana tulevaa kaukosäädintä sekä ajastustoimintoa, joka voi auttaa säätelemään tuulettimen toimintaa. Tuuletinta on turha pitää päällä, jos sitä ei tarvita tai huoneessa ei oleskella. Tuulettimen voi ajastaa käynnistymään vaikka aamuyöstä, auringon noustessa, jolloin huone alkaa viilentyä silloin, kun sitä oikeasti tarvitaan. Tällaista laitetta ei siis ole tarvis jättää päälle vaikka koko yöksi, koska yön pimeimpinä tunteita laitetta ei välttämättä tarvita ollenkaan.

Valmistusmateriaali: useimmiten tuulettimet valmistetaan muovista tai teräksestä. Metalli on tietysti muovia kestävämpi materiaali. Tosin tuulettimissa käytetään yleensä vahvempaa ja kestävämpää AS-muovia, joka on sitä kovempaa muovilaatua.

Ensi sijassa tuuletin kannattaa hankkia sen ominaisuuksien perusteella. Monelle kuitenkin myös tuulettimen ulkonäkö on tärkeä tekijä. Tuulettimien väreissä on jonkin verran valinnan varaa: useimmiten tornituulettimet ovat valkoisia, hopeita tai mustia. Malli pysyy kuitenkin kuta kuinkin samana, koska tornituuletin on nimenomaan tornin mallinen. Koko eroja toki löytyy, mutta suurimmaksi osaksi tornituulettimet ovat suhteellisen kapeita ja kuten mainittu, noin metrin korkuisia. Vaihtelua toki on ja myös todella kompaktin kokoisia laitteita löytyy. Tornituuletin verkkokauppa kannattaa katsastaa huolella, sillä niistä löytyy vaikka minkälaista tuuletinta. Ei kannata suinkaan tarttua heti ensimmäiseen tarjoukseen, vaan tuulettimien ominaisuuksia kannattaa vertailla.

Mitä kannattaa ottaa huomioon tuulettimen käytössä?

Kannattaa alusta asti tiedostaa, mihin käyttötarkoitukseen tuuletin on tarkoitettu: tuomaan viilennystä kesäkuumalla. Moni voi toivoa varsin viileitä lämpötiloja, mutta usein jo parin asteen viilennys riittää, koska samalla poistuu myös kosteutta. Vaikka torituuletin ei aivan ilmastointilaitetta vastaakaan, voidaan sen oikeaoppisella käytöllä saada aikaan tehokas huoneen viilentäminen. Tämä on kuitenkin se asia, johon lopulta pyritään.

Näin käytät tuuletinta oikein:

  • tornituuletin verkkokauppaSuuntaa tuuletin aina oikein siten, että se osoittaa käyttäjää kohti. Näin myös ihosi viilentyy, ja se saattaa helpottaa omaa oloa huomattavasti.
  • Kannattaa myös selkeästi pyrkiä rajaamaan viilennettävää aluetta. Voit tehdä sen sulkemalla ovia ja ikkunoita. Näin viileä ilma ei karkaa tiloihin, joita ei käytetä. Esimerkiksi juuri lattialla seisova tornituuletin viilentää juuri sitä huonetta, jossa se sijaitsee. Tornituuletin ei koskaan onnistu viilentämään koko huoneistoa, vaikka onkin mahdollista liikutella tuuletinta huoneesta toiseen.
  • Laite kannattaa aina sulkea silloin, kun et oleskele huoneessa. Näin säästät esimerkiksi sähköä.
  • Muista huoltaa laitetta oikein: ilman viilennykseen tarkoitettua laitetta kannattaa huoltaa säännöllisin väliajoin. Muista siis lukea laitteen käyttöohjeet hyvin ennen käytön aloittamista, jotta tiedät, miten laite parhaiten pysyy kunnossa.

Yhteenveto

Tornituuletin voi tuoda helpotusta kesähelteisiin sisätiloissa, sillä se saa ilman tehokkaasti liikkeelle. Ilma tuntuu viilenneen, ja se voi tuoda helpotusta myös kosteuteen. Vaikka tuuletin ei oikeasti viilennä ilmaa, vaan pyörittää sitä, voi se silti saada aikaan tunteen muutaman asteen viilentymisestä huoneilmassa. Tornituulettimen kohdalla laite on helppo sijoittaa huoneeseen kuin huoneeseen, ja sitä on myös helppo liikuttaa paikasta toiseen. Periaatteessa suurin osa laitteista ei juurikaan kaipaa huoltoa. Kannattaa kuitenkin käyttää niitä aina käyttöohjeiden mukaisesti. Tällöin laitteelle taataan mahdollisimman pitkä käyttöikä.

Usein voi vaikuttaa siltä, että kaikki tuulettimet ovat aivan samanlaisia. Eroja kuitenkin löytyy hintojen lisäksi. Vaikka tornituulettimet maksavatkin yleensä hieman enemmän kuin esimerkiksi yksinkertaiset pöytätuulettimet. Myös tornituulettimet saattavat vaikuttaa varsin samanlaisilta, mutta myös niiden tehoissa ja käytettävyydessä on eroja. Esimerkiksi tuulettimien potkureiden aerodynamiikassa on eroja, jotka saattavat vaikuttaa merkittävästi tuulettimen tehoon.

Paras tornituuletin on lopulta sellainen, jossa on tehokas monilapainen potkuri, joka on kaiken lisäksi hiljainen. Laitteelta vaaditaan nimenomaan hyvää tehoa, jotta äänitasot ei nouse liian suuriksi silloin, kun laitetta käytetään sen maksimitehossa.

Tornituuletin hinta saattaa tulla monelle yllätyksenä, koska niitä saa aika edulliseen hintaan. Jo noin viidellä kympillä voi saada toimivan tornituulettimen. Useimmat tornituulettimet hoitavat perushommat hyvin, eli ilman kierrättämisen huoneessa. Tuulettimen kokoamisessa saattaa olla eroja, ja jotkut tuulettimet on helpompi koota kuin toiset. Viilentävä ilmavirtaus syntyy usein kuitenkin hetkessä ja kyseessä on helppokäyttöinen laite. Hyvät laitteet saavat eniten kiitosta niiden puhallustehosta ja hiljaisuudesta. Parhaat laitteet ovat suhteellisen hiljaisia jopa niiden maksimitehoilla. Moni asia riippuu myös siitä, mihin tilaan laitetta ollaan hankkimassa. Pienessä tilassa laitteen tehokkuudella ei välttämättä ole niin väliä, kun taas makuuhuoneesta puhuttaessa laitteen hiljaisuus nousee avain asemaan. Hyvän tuulettimen löytäminen ei välttämättä ole helppoa, joten siksi kannattaa lukea netistä muiden ihmisten kokemuksia.

Jaa: