Parhaat jäätelökoneet 2024

9930
0
kotitekoinen jäätelö

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Parasta jäätelöä itse tekemällä

Jäätelö ja kesä kuuluvat yhteen, ja meitä suomalaisia hemmotellaankin joka kevät uusilla herkullisilla sesonkimauilla. Vaan entäpä me, jotka haluamme herkutella jätskillä ympäri vuoden, myös kylmempinä vuodenaikoina? Syksyn lähestyessä jäätelökioskit häviävät katukuvasta ja kauppojen valikoimat pienenevät, ja vaikka vanhanajan vanilja ja suklaa ovatkin klassikoita, kaipaa ympärivuotinen jäätelöfani välillä jotain muutakin. Ja entäpä ne kaikki valmisjäätelöiden lisäaineet…?

Ei hätää, sillä ratkaisu voi olla lähempänä kuin uskotkaan, nimittäin jäätelöä on todella helppo valmistaa myös aivan itse, omassa keittiössä. Olet ehkä joskus nähnytkin lehdissä jätskireseptejä, ja päättänyt kokeilla, mutta kun herkullinen jäätelömassa käsketään laittamaan pakastimeen – ja sekoittamaan voimakkaasti käsin noin tunnin välein ties kuinka monen tunnin ajan… Liian vaivalloista, olet ehkä ajatellut, ja jatkanut valmiin jätskin ostamista marketin pakastealtaasta. Ja aivan turhaan, sillä jäätelökoneella jäätelö syntyy kätevästi ja helposti ilman sen kummempaa jatkuvaa käsin vatkaamista.

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Kotitekoinen jäätelö jäätelökoneella valmistettuna on varma hitti niin rennommissa kotibileissä kuin romanttisilla illallisillakin. Jos siis haluat tehdä vaikutuksen, unohda marketin valmisjätskit ja sorbetit, ja panosta itse tehtyyn.

Ja mikä parasta, kun teet jäätelösi itse, tiedät tarkalleen, mitä jäätelösi sisältää. Kaupasta ostettavien valmistuotteiden ainesosaluettelo voi joskus olla hankalaa, jopa pelottavaa luettavaa, ja etenkin allergikko voi jäädä sen luettuaankin epävarmaksi tuotteen sopivuudesta itselleen. Itse tekemällä saat aina taatusti sinun tai perheenjäsentesi ja ystäviesi ruokavalioihin sopivaa jäätelöä ilman pelkoa ruoka-aineallergioihin liittyvistä epämiellyttävistä tai jopa vaarallisista reaktioista. Samalla karsit aterialta pois kaikki turhat ja epäilyttävät lisäaineet.

Voit myös kätevästi hyödyntää hemmotteluhetkissä oman puutarhasi satoa, ja tehdä vaikkapa herkullista raparperi- tai marjajäätelöä taatusti tuoreista kauden tuotteista. Mikä olisikaan parempi tapa syödä päivittäinen vitamiiniannos, kuin kulhollinen vastavalmistettua mansikkajäätelöä? Uppoaa varmasti myös lapsille.

Jäätelökoneen toimintaperiaate

kotitekoinen jäätelöMiten jäätelökone sitten toimii? Kaadetaan toisesta päästä maitoa sisään ja saadaan toisesta valmista jäätelöä ulos? Ei aivan. Jäätelökone on tavallaan jäähdyttävä tehosekoitin, joka sekoittaa ja jäähdyttää jäätelöseoksen herkulliseksi kotitekoiseksi jäätelöksi. Jäätelökone käynnistetään, maitoa ja myös muita ainesosia, kuten makuaineita, sisältävä jäätelön raakaseos kaadetaan sisään jäätelökoneen kulhoon, ja laitteesta ja seoksen lämpötilasta riippuen noin reilun puolen tunnin – tunnin kuluttua jäätelö on valmista nautittavaksi. Tutustu huolellisesti oman jäätelökoneesi käyttöohjeisiin, ja varmista, että se on koottu oikein ennen kuin käynnistät laitteen.

Jäätelökoneita on periaatteessa kahta tyyppiä: malleissa voi olla pakastimessa jäähdytettävä jäähdytysastia tai sitten koneet voivat olla itsessään jäähdyttäviä. Kotikäytössä näkee useimmiten pakastimessa jäähdytettäviä malleja, sillä ne ovat tyypillisesti hinnaltaan huomattavasti kompressorikoneita edullisempia.

Kone muodostuu jäähdytinosasta ja sekoitinosasta. Jäähdytinosa tai kylmävaraaja on yleensä paksuseinämäinen kulho, jonka onton seinän sisällä on jäähdytinainetta, joka viilenee tehokkaasti pakastimessa jäätymättä, ja pysyy kylmänä pitkään. Joskus markkinoilla näkee myös malleja, joissa jäähdytinosana toimii vain sekoituskulhon pohjalle laitettava jäähdytettävä levy. Koska jäähdyttävä pinta-ala on näissä malleissa varsin pieni, on näiden koneiden jäähdytystehokin alhainen, ja jäätelö jää näin helposti melko löysäksi. Mallit, joissa koko sekoituskulho toimii jäähdyttimenä, ovatkin näitä levymalleja suositeltavampi ratkaisu.

Jäätelökoneen perusperiaate on, että laitteen sekoitinosa kiinnitetään jäähdytyskulhoon, laite käynnistetään ja jäätelömassa kaadetaan kulhoon. Jatkuva sekoitus takaa jäätelömassan tasaisen jäähtymisen ja jäätymisen pehmeäksi, herkulliseksi jäätelöksi. Varmista oman laitteesi oikea kokoaminen ja käyttö sen käyttöohjeesta.

Aivan salamannopeaa ei jäätelön valmistaminen itse ole, sillä jäähdytyskulhoa on yleensä jäähdytettävä etukäteen pakastimessa noin vuorokauden ajan, jotta se on todella kylmä ja jäähdytysteho riittää jäätelön jäähdyttämiseen. Itsejäähdyttävissä koneissa ei tätä vaihetta luonnollisestikaan tarvita, vaan jäätelöntekoon voi ryhtyä milloin vain. Jäätelökone kompressorilla voikin olla hyvä valinta, jos käytettävissä ei ole pakastinta, jossa jäähdytyskulhon viilentäisi – tai jos elät mieluiten hetkessä ja nautit suunnittelemattomista herkkuhetkistä.

Jäätelökoneita jokaiseen makuun

Kuten kodinkoneita yleensäkin, myös jäätelökoneita löytyy nykyisin markkinoilta lähes joka makuun. Haluatko hempeän pastellisävyisen fiftarimallin? Löytyy. Puhtaan valkoinen tehokone ultramoderniin keittiöön? Onnistuu. Pieneen keittiöön, suuremmalle perheelle… Vaihtoehtoja löytyy. Kun vaan tiedät, mitä haluat, löydät varmasti tarvitsemasi mallin. Esimerkiksi pariskunnalle voi sopia pienehkö, tilavuudeltaan noin 0,5 litran kokoinen malli, kun taas suurempi porukka ilahtuu reilusta 1,5 litran vetoisesta koneesta. Kannattaa siis tutustua kauppojen valikoimiin avoimin mielin, ja vertailla vaihtoehtoja oman tarpeen mukaan.

Käytännössä jokaisen vähänkään laaja-alaisemmin kodinkoneita valmistavan merkin valikoimista löytyy myös jäätelökone, joten jos olet muiden kodinkoneiden osalta tykästynyt tiettyyn merkkiin, on varsin todennäköistä, että samalta valmistajalta löytyy myös jäätelökonemalli, joka miellyttää silmääsi ja vastaa laatuvaatimuksiasi.

Joihinkin yleiskoneisiin on myös saatavilla erillinen jäätelökone lisäosana. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä nämä lisälaitteet eivät aina ole kovin tehokkaita, ja voivat edellyttää jäätelön “kypsyttämistä” eli pakastamista jopa parin tunnin ajan jäätelökoneen käyttämisen jälkeen ennen tarjoilua.

Lisäksi markkinoilla on luonnollisesti juuri jäätelökoneisiin keskittyneiden valmistajien tuotteita, joista voit löytää laadukkaan keittiöösi sopivan mallin.

Miten löytää paras jäätelökone?

Jos sinulla on jo jokin kodinkonemerkki, johon luotat ja jonka tuotteita löytyy jo keittiöstäsi, kannattaa tarkistaa tämän merkin valikoimat, sillä tämän lempivalmistajasi valikoimista löytyy todennäköisesti myös hyvä jäätelökone. Luonnollisesti on hyvä tutustua myös muihin vaihtoehtoihin, sillä jäätelökoneiden ominaisuudet voivat vaihdella jonkin verran merkistä toiseen.

Eräs tärkeimmistä ominaisuuksista jäätelökonetta valittaessa on usein koneen koko. Koska jäähdytyskulho on jäähdytettävä pakastimessa, on hyvä varmistaa, että kulho todella mahtuu pakastimeesi. Samoin jos valmistat jäätelöä vain itsellesi, ei ehkä kannata valita kovin suurta konetta viemään tilaa keittiöstäsi. Vastaavasti jos jätskiä on tarkoitus valmistaa koko perheelle, eivät sinkkutalouksiin suunnatut mallit varmaankaan ole oikea valinta.

Jäätelökoneiden hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon mallista ja valmistajasta riippuen. Pakastimessa jäähdytettävään jäähdytysosaan perustuvat jäätelökoneet ovat yleensä edullisempia kuin itsejäähdyttävät mallit, ja siksi usein suositumpia kotikäytössä. Koska näissä jäähdytyskulhoa on tosiaan jäähdytettävä pakastimessa noin vuorokausi ennen jäätelön valmistamista, kannattaa varmistaa, että jäätelökoneen kulho mahtuu omaan pakastimeen. Yllättävää jäätelönhimoa helpottaa, jos jäähdytysosaa voi säilyttää pysyvästi pakastimessa, jolloin jäätelökone on käyttövalmis milloin vain. Jos käytettävissä on vain pieni pakastelokero, voi itsejäähdyttävä jäätelökone olla parempi, vaikkakin kalliimpi, vaihtoehto.

Sen oikean jäätelökoneen valinnassa voivat avuksi tulla myös erilaiset kodinkonetestit. Kuten muitakin laitteita, myös jäätelökoneita on testattu ja testataan säännöllisesti. Valitessasi jäätelökoneeksesi testivoittajan saat tukea valintaasi muilta käyttäjiltä, jotka usein ovat jonkin alan asiantuntijoita. Testaajina voi olla ruoanlaiton tai vaikkapa tekniikan ammattilaisia, ja arvioinnin tuloksista voi selvitä monenlaista hyödyllistä tietoa jäätelökoneesta, kuten vaikkapa energiankulutus tai melutaso tarkasti desibeleinä. Testaajina voivat myös toimia aivan tavalliset ihmiset, jolloin arvioinnissa ehkä painottuu laitteen helppokäyttöisyys. Tutustumalla erilaisiin testeihin kiinnität ehkä huomiota seikkoihin, jotka testin luettuasi huomaat tärkeiksi, mutta joita et muuten olisi tullut edes ajatelleeksi.

Mikä sitten on sinulle paras jäätelökone, sen tiedät vain sinä itse. Kannattaa miettiä, mitä laitteelta odotat, on se sitten tilavuus, ulkonäkö tai jokin muu kriteeri, ja tutustua niin erilaisiin puolueettomiin testeihin ja vertailuihin kuin valmistajien tuotekuvauksiinkin, jotta löydät juuri sinulle sopivan laitteen. Vertailu ja vaihtoehtoihin tutustuminen ennen hankintapäätöksen tekemistä on hyvä ajatus, sillä kuinka monesti kodinkoneet jäävätkään käyttämättä yllättävän hankalan kokoamisen, puhdistamisen tai muun epäkäytännöllisyyden vuoksi. Jotta et ostaisi konetta vain pölyttymään kaappiin, on hyvä tietää jo etukäteen, mitä olet hankkimassa.

Miten teen hyvää jäätelöä?

Usein ostaja saa jäätelökoneen mukana myös joitakin juuri omalle koneelleen sopivia reseptejä, joiden avulla on helppo aloittaa herkullisen jäätelön valmistaminen. Jos olet jäätelömestarina vielä aloittelija, kannattaa sinun ainakin aluksi noudattaa näitä jäätelökoneen omia reseptejä melko tarkasti, ja tarkkailla, miten oma jäätelökone käyttäytyy, esimerkiksi kuinka kauan jäätelöseoksen jäähtyminen omassa laitteessa kestää. Kokemuksen karttuessa voi sitten heittäytyä soveltamaan ohjeita enemmän oman makunsa mukaan ja jopa laatimaan aivan omia erityisiä jäätelöreseptejään.

Perusjäätelöresepti koostuu yleensä kananmunasta, kermasta ja sokerista sekä makuaineista, esimerkiksi vaniljasta. Usein ainesosia kehotetaan keittämään ja sitten jäähdyttämään jääkaapissa ennen seoksen kaatamista jäätelökoneeseen. Tällä perinteisellä tavalla syntyy varmasti herkullista kermajäätelöä, mutta kiireinen voi tehdä hyvää jäätelöä helpomminkin.

Kuumentaminen ei oikeastaan ole lainkaan välttämätöntä, vaan pelkkä ainesten sekoittaminen esimerkiksi tehosekoittimella riittää. Kylmän seoksen voi hyvin jäähdyttää jäätelökoneella jäätelöksi samantien. Ja jos raakojen kananmunien lisääminen jäätelöön ei houkuttele, ne voi huoleti jättää pois.

Sokerin tehtävänä on paitsi antaa jäätelölle makeutta myös parantaa sen rakennetta. Sokeri nimittäin alentaa jäätelön jäätymispistettä, mikä vähentää jääkiteiden muodostumista ja pienentää kiteiden kokoa. Syntynyt jäätelö on siis koostumukseltaan samettisempaa.

Seoksen sekoittaminen taas varmistaa tasaisen jäätymisen ja pitää muodostuneiden jääkiteiden koon pienenä, ja tekee jäätelöstä tasaisempaa. Samoin sekoittamisen aikana jäätelömassan joukkoon sekoittuu ilmaa, joka kuohkeuttaa jäätelöä. Itse tehty jäätelö jäätelökoneella tehtynä on yleensä rakenteeltaan käsinvatkattua jäätelöä miellyttävämmän tuntuista, sillä koneellisesti sekoittamalla jäätelöön saadaan sitoutettua enemmän ilmaa ja siitä tulee suutuntumaltaan pehmeämpää.

Sokerin ja esimerkiksi vaniljatangon tai uutteen lisäksi jäätelön makeuttamiseen voi tietysti käyttää haluamiaan makuaineita, kuten erimakuisia makusiirappeja, tuoreita marjoja ja hedelmiä tai suklaata ja erilaisia pähkinöitä. Maustavat aineet kannattaa pilkkoa mahdollisimman pieniksi tai marjat tai raparperi keittää hillokkeeksi, jolloin ne paitsi maustavat jäätelön tasaisemmin myös estävät jäätelökoneen pyörivän sekoittimen tukkeutumisen. Jäätelökoneen sekoitin on nimittäin usein reikäinen lapa, joka läpäisee jäätelömassan sitä sekoittaessaan, jolloin jäätelö sekoittuu sekoituskulhossa tasaisesti. Jos jäätelömassan makuaineet tarttuvat sekoittimeen ja se onkin tukkeutunut kiinteäksi levyksi, sekoittamisen sijasta se vain työntää jäätelömassaa edessään eteenpäin. Jos jäätelöönsä siis haluaa lisätä isompia “sattumia”, kuten keksinmuruja, suklaahippuja tai kokonaisia marjoja, kannattaa ne lisätä aivan lopussa, kun jäätelö on jo muuten valmista.

Lopputulosta voi myös kuohkeuttaa korvaamalla osan käytetystä sokerista glukoosilla. Glukoosi alentaa jäätelön sulamispistettä tavallista sokeria enemmän, jolloin jäätelöstä tulee rakenteeltaan pehmeämpää. Nestemäistä glukoosia saa useimmista tavallisista ruokakaupoista.

On myös hyvä huomata, että kananmuna ei tosiaan ole lainkaan välttämätön jäätelön raaka-aine, ja hyvää jäätelöä voi siis tehdä itse myös esimerkiksi kananmuna-allergikoille. Kananmunan sisältämä lesitiini edesauttaa jäätelön rasvan ja veden sekoittumista, mutta jos aiot syödä jäätelön heti tuoreeltaan, ei rasvan ja veden erottumista ehdi muutenkaan tapahtua, eikä kananmunalla siis oikeastaan ole roolia jäätelössä.

Kotitekoista jäätelöä voi toki säilyttää pidempäänkin pakastimessa, mutta usein pidempi pakastus kovettaa jäätelön tehdasvalmisteista jäätelöä kovemmaksi. Jäätelön jakaminen annoksiin on vaikeaa tai se voi tuntua liian kovalta nautittavaksi sellaisenaan suoraan pakastimesta, ja lyhyt sulatus voi sulattaa sen epätasaisesti. Itse tehty jäätelö onkin parasta heti vastavalmistettuna.

Pidä huolta jäätelökoneestasi

Jotta voisit nauttia itse valmistamastasi omatekoisesta jäätelöstä ja saisit iloa jäätelökoneestasi mahdollisimman pitkään, kannattaa jäätelökoneesta tietystikin pitää hyvää huolta. Tutustu aina huolellisesti oman jäätelökoneesi käyttöohjeeseen ja noudata sen ohjeita. Oikea kokoaminen, käyttö ja puhdistus varmistavat, että jäätelökoneesi kestää ja saat aina hyvää jäätelöä.

Jäätelökone kannattaa puhdistaa huolellisesti aina jokaisen käytön jälkeen. Varmista oman laitteesi oikea puhdistustapa ohjeista, mutta yleensä jäähdytyskulhoa tai muitakaan osia ei saa pestä astianpesukoneessa. Pese siis osat käsin.

Jäähdytyskulhon on myös oltava kuiva, kun laitat sen pakastimeen. Vesi laajenee jäätyessään, ja kulhoon jäänyt jäätyvä vesi voi vahingoittaa kulhoa.

Jäähdytyskulhoa voi yleensä säilyttää pakastimessa, jolloin se on aina käyttövalmiina, kun mielesi tekee jäätelöä. Säilytä kaikki koneen osat ohjeiden mukaisesti.

Yksinkertaisia reseptejä

jäätelökone resepti

Saat todennäköisesti jäätelökoneesi mukana tukun herkullisia reseptejä kokeiltavaksesi, mutta ohessa myös yksinkertaisia reseptejä jäätelön ja sorbetin valmistukseen jäätelökoneella. Näistä huomaat, kuinka helppoa jäätelön tekeminen kotona on.

Vaniljajäätelö (6:lle):

  • 4 dl täysmaitoa
  • 5 dl kuohukermaa
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 vaniljatanko

Mittaa maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet maidon joukkoon. Lisää myös tangonpuolikkaat. Kiehauta koko ajan sekoittaen muutaman minuutin ajan. Anna jäähtyä. Poista vaniljatangot.

Sekoita sokeri ja keltuaiset keskenään. Nosta kattila takaisin liedelle, lisää munasokeriseos maitoon vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Kuumenna sekoittaen, kunnes seos sakenee kiisseliksi. Nosta pois liedeltä, älä keitä. Jäähdytä kiisseli jääkaapissa tai kylmässä vesihauteessa.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Kun vaniljakiisseli on jäähtynyt, sekoita se varovasti nostellen kermavaahdon joukkoon.

Kaada seos jäätelökoneeseen ja surauta jäätelöksi.

Vadelmasorbetti (8:lle):

  • 750 g tuoreita vadelmia
  • 9 dl vettä
  • 3 dl siirappia (2 dl vettä ja 200 g sokeria)

Sekoita vadelmat ja vesi tehosekoittimella tasaiseksi, sileäksi seokseksi. Siivilöi huolellisesti ja jäähdytä vadelmaneste jääkaapissa. Tämä vaihe voi kestää useamman tunnin, joten illalliskutsuja varten sorbetin valmistus kannattaa aloittaa jo aamulla.

Valmista siirappi. Sekoita kattilaan 2 dl vettä ja 200 g sokeria. Kuumenna sekoitellen, kunnes kaikki sokeri on liuennut. Nosta kattila jäähauteeseen. Sekoita voimakkaasti, kunnes siirappi on jäähtynyt.

Kun valmistusaineet ovat jäähtyneet, valmista jäätelö. Sekoita vadelmamehu ja siirappi keskenään ja kaada jäätelökoneeseen. Surauta sorbetiksi. Sorbetti saattaa edellyttää lisäpakastamista pakastimessa.

Etkö jaksa odottaa?

Huomaat ehkä, ettävaikka nämä reseptit ovat periaatteessa melko yksinkertaisia, kestää jäätelön valmistaminen näitä noudattaen ainesosien kuumentamisen ja jäähdyttämisen myötä melko pitkään. Mitä kylmempiä raaka-aineet ovat, sen nopeammin jäätelökone jäähdyttää niistä valmista jäätelöä, ja luonnollisestikaan vastakeitettyä, kuumaa seosta on aivan turha yrittää jäähdyttää.

Jos et malta millään odottaa jäätelömassan tuntikausia kestävää jäähtymistä jääkaapissa, voit aivan hyvin jättää seoksen kuumentamisen ja sitä kautta myös pitkään kestävän jäähdyttämisen väliin. Voit mitata aineet tehosekoittimeen, sekoittaa ne tasaiseksi, ja jäähdyttää seoksen samantien jäätelökoneella jäätelöksi. Tai unohda sokerin sulattelu, ja tee sorbetti vastaavasti sekoittamalla tehosekoittimella tuoreet tai säilötyt hedelmät tai marjat, vesi ja sokeri sileäksi, ja jäähdytä sorbetiksi. Hätätilassa ja huippukiireessä voit tehdä jäätelöä vaikkapa kermavaahdosta ja valmiista maustetusta jogurtista.

Jaa: