Top 5 parhaat riisinkeittimet
Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.
Parempaa ruokaa kotona oikeilla välineillä
Oletko joskus ihmetellyt, miten kotona keitetty riisi on aina erilaista kuin ravintolassa tarjoiltu? Etenkin aasialaisessa ruokakulttuurissa, esimerkiksi vaikkapa Kiinassa tai Thaimaassa, riisi on olennainen osa ateriaa. Itämaiset maut ovat vallanneet jo Suomeakin, ja sitä myötä huomio on meilläkin kiinnittymässä myös riisin oikeaoppiseen valmistamiseen.
MIKSI LUOTTAA MEIHIN?
Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!
Salaisuus juuri oikeanlaisen aasialaisen riisin valmistamiseen voi löytyä paitsi oikeanlaisen riisin valitsemisesta myös sen keittotavasta – tai keittovälineestä. Riisinkeitin on nimittäin aasiassa välttämätön joka kodin varuste, mutta meillä Suomessa vielä kovin harvinainen näky.
Miksi ostaisin riisinkeittimen?
Jos kamppailet jatkuvasti riisin keittämisen kanssa kattila ja liesi -menetelmällä, riisistä tulee esimerkiksi välillä raakaa ja välillä ylikypsää, voi riisinkeittimen hankinta olla hyvä ajatus. Sillä saat aina tasalaatuista, juuri sopivasti kypsää, höyrytettyä riisiä.
Riisinkeitintä käyttämällä vapaudut myös kelloon tuijottamiselta. Kun riisi on kypsää, keitin siirtyy automaattisesti lämpöä ylläpitävään toimintoon, jonka avulla siis riisi pysyy lämpimänä pitkään, mutta ei pala pohjaan. Jos siis muu aterialla tarjottava ruoka ei olekaan vielä valmista, ei hätää, riisi voi odottaa riisinkeittimessä. Erinomainen toiminto myös, jos kotiintuloaika on epävarma tai perheenjäsenet syövät eri aikaan, sillä riisinkeittimessä valmistettu ruoka pysyy lämpimänä vaikka koko illan. Riisinkeittimellähän voi toki valmistaa pelkän riisin lisäksi myös kokonaisia aterioita.
Riisinkeitin vapauttaa myös tilaa liedeltä muulle ruoanlaitolle. Jos valmistat suuria määriä esimerkiksi kiinalaista ruokaa kookkaalla wokkipannulla, ei samalla liedellä välttämättä ole tilaa suurelle riisikattilalle. Tai jos olet kutsunut ystäviä illalliselle ja valmistat samanaikaisesti useampaa ruokalajia riisin kanssa tarjottavaksi, on kätevää, että riisi valmistuu omalla keittimellään kuin itsestään toisaalla keittiössä, ja pysyy oikeanlämpöisenä, mutta silti herkullisena vaikka koko illan.
Aasiassa riisinkeitin on tosiaan lähes jokaisesta keittiöstä löytyvä perusvaruste, joidenkin lähteiden mukaan se olisi jopa maailman eniten käytetty sähköinen kodinkone. Jos he, joiden perinteiseen ateriaan riisi kuuluu olennaisena osana, käyttävät riisinkeitintä, miksi emme me suomalaisetkin tekisi niin? Oikeilla välineillä saa tässäkin asiassa aikaan parempia – tai paremman makuisia – tuloksia.
Miten riisinkeitin toimii?
Riisinkeitin on siis sähköllä toimiva keitin, joka valmistaa aina juuri oikeanlaista riisiä ja myös pitää sen lämpimänä jopa usean tunnin ajan. Keittimen kulhon alla on sähköllä lämpenevä vastus, joka kuumentaa laitteen. Riisinkeittimen lämpötilaa ei voi itse säätää, vaan se on joko keitto- tai pito-tilassa tai pois päältä. Laite sisältää termostaatin, jolla se itse säätelee ruoanvalmistuslämpötilaa.
Laitteeseen mitataan riisiä ja vettä oikeassa suhteessa, ja napsautetaan laite päälle, jolloin laite keittää tai höyryttää riisin kypsäksi. Riisinkeittimen mukana tulee usein erillinen mittakulho, jonka avulla on helppo mitata keittimeen vettä ja riisiä juuri oikeassa suhteessa.
Riisin keittäminen riisinkeittimellä ei ole nopeampaa tai hitaampaa, kuin se olisi perinteisesti liedellä kattilassa valmistettaessa. Riisin kypsyttäminen riisinkeittimellä kestää ruoan määrästä ja laitteesta riippuen 20-30 minuuttia, eli noin saman verran, kuin kattilassa keittäminenkin kestäisi. Erona liedellä keittämiseen kuitenkin on, että kun riisi on kypsää, vaihtaa keitin automaattisesti keittotoiminnon lämmön ylläpito -toimintoon, jolla se pitää riisin lämpimänä, mutta ei polta sitä pohjaan. Joissain perusmalleissa ei tällaista pito-toimintoa ole, jolloin ne yksinkertaisesti vain kytkeytyvät pois päältä, kun riisi on valmista.
Riisin valmistamisessa oikea riisi-vesi-suhde on olennaisen tärkeää, sillä mikäli vettä ei ole tarpeeksi, jää riisi raa’aksi, ja vastaavasti mikäli vettä on liikaa, tulee riisistä ylikypsää. Keitin ei “koemaista” riisiä tai tiedä, milloin riisi on kypsää, vaan se päättelee riisin kypsyyden jäljellä olevan veden perusteella. Kun kulhossa on vettä, pysyy kulhon sisällön lämpötila noin 100 asteessa. Kun kaikki vesi on haihtunut tai imeytynyt riisiin, voi lämpötila nousta korkeammaksi, jolloin keitin olettaa, että riisi on valmista, ja siirtyy pito-tilaan. Lämpötilan noustessa siis yli 100 asteeseen laitteen termostaatti laukeaa, ja laitteen tila vaihtuu.
Riisikeittimen kulhon sisäpinta on useimmissa malleissa non-stick-pinnoitettu, jolloin laite on helppo pitää puhtaana. Tämä onkin tärkeää, sillä riisissä on, kuten tiedämme, runsaasti tärkkelystä, joka on omiaan sotkemaan keitinastian ja ylikiehuessaan koko lieden. Tarttumattoman pinnoitteen vuoksi ei riisiä saa kauhoa keittimestä metallisella ottimella, jotta pinnoite ei vahingoittuisi, vaan käyttöiän pidentämiseksi kannattaa käyttää puisia tai muovisia välineitä. Usein keittimen mukana tuleekin käyttöön sopiva lusikka.
Monissa laitteissa on myös ajastustoiminto, jolloin laitteen voi ajastaa käynnistymään haluamanaan ajankohtana, mutta toisaalta laitteet myös yleensä pitävät valmiin riisin lämpimänä pitkään. Ajastustoiminto voi kuitenkin olla varsin näppärä, kun keittimessä valmistetaan riisin lisäksi myös muuta ruokaa, jonka ei haluta seisovan pitkään kypsytyksen jälkeen.
Laitteessa voi nimittäin olla myös erillinen höyrytysosa kasviksille tai vaikkapa kalalle, jolloin riisinkeittämisen ohella keittimellä voi valmistaa myös herkullisia kokonaisia aterioita. Ja tokihan laitteessa itsessäänkin ilman höyrytysosaakin voi valmistaa erilaisia ruokia, ei pelkästään riisiä. Aloittelijan kannattaa kuitenkin tutustua laitteeseensa ja opetella riisinkeiton niksit pelkällä riisillä ennen siirtymistä vaativampiin resepteihin.
Miten valita riisinkeitin?
Suomessa on saatavilla jo melko hyvä valikoima erilaisia riisinkeittimiä, eikä niiden hintakaan usein päätä huimaa. Edullisen keittimen voi saada jo muutamalla kymmenellä eurolla, mutta toki keittimeen, kuten niin moneen muuhunkin hankintaan, voi halutessaan ja kukkaron niin salliessa sijoittaa satojakin euroja. Kuten minkä tahansa hankinnan, myös riisinkeitinten vertailu siis kannattaa, sillä tekemällä kotiläksyt huolellisesti voit säästää mukavan summan ja saada itsellesi toimivan ja laadukkaan keittimen edullisesti.
Jotta riisinkeitintä tulisi myös käytettyä, kannattaa sitä todennäköisesti säilyttää keittiössä työtasolla heti käyttövalmiina. Tällöin ei ole pahitteeksi, että keitintä on myös mukava katsella. Toistaiseksi Suomessa tarjolla oleva valikoima ei ole muotoilun suhteen järisyttävän laaja, mutta toki eri valmistajien riisinkeittimet poikkeavat toisistaan myös ulkonäön osalta, ja markkinoilta löytyy ainakin pyöreitä ja neliskulmaisia, teräksisiä ja valkoisia sekä enemmän ja vähemmän digitaalisia näyttöjä sisältäviä malleja.
Käytettävyyden kannalta katsottuna tärkeimpiä valintakriteerejä ostopäätöstä pohdittaessa ovat todennäköisesti keittimen koko ja helppokäyttöisyys sekä helppo puhdistettavuus. Kannattaa tutustua erilaisiin laitteisiin ja riisinkeitintesteihin, jotta saat hyvän käsityksen eri malleista ja niiden ominaisuuksista. Riisinkeittimissä voi esimerkiksi olla jokin minimimäärä riisiä, joka keittimessä on valmistettava, jotta keitin toimii oikein. Sinkkutaloudessa voi olla järkevää tarkistaa, ettei tällainen vähimmäismäärä ole liian suuri, jotta keittimellä ei valmistettaisi ruokaa liikaa ja siten ehkä lisätä ruokajätteen määrää. Samoin puhdistamista silmällä pitäen kannattaa varmistaa keittimen materiaali. Kova pesuakestävä materiaali ja tarttumaton pinnoite helpottavat keittimen puhdistamista, ja hyvä kannen tiiviste vähentää roiskeita.
Juuri sinulle paras riisinkeitin ei silti välttämättä ole testivoittaja, sillä meillä jokaisella voi olla erilaisia odotuksia ja tarpeita, jotka vaikuttavat kodinkoneiden valinnassa, ja joskus myös elämän kylmät reaaliteetit rajoittavat hankintojen tekemistä. Esimerkiksi se täydellinen riisikeitin voi yksinkertaisesti olla liian kallis käytettävissä olevaan budjettiin verrattuna, jolloin hankinnassa on valitettavasti tehtävä kompromisseja.
Hyvä ajatus on myös ennen päätöksen tekemistä lukea muiden, ehkä jo kokeneempien käyttäjien riisinkeitinkokemuksia. Käyttäjäkokemuksia voi kysellä ja lukea esimerkiksi netin keskustelupalstoilta tai verkkokauppojen tuotesivuilta, joille asiakkaat ovat voineet jättää oman arvionsa ostamastaan tuotteesta.
Asiakasarviointeja ja lehtien tai netin erilaisten vertailusivustojen tekemien testin tuloksia lukiessa kannattaa pitää mielessä, että kokemukset peilaavat aina käyttäjien tai testaajien odotuksia ja tarpeita. On siis hyvä miettiä, mitä itse odotat omalta riisikeittimeltäsi, ja punnita tuotteiden ominaisuuksia ja muiden antamia arvosteluja omia kriteerejäsi vasten. Esimerkiksi jos itse aiot käyttää keitintä vain riisin keittämiseen, et ehkä tarvitse erillistä kasvisten höyrytysosaa, eikä sen toimivuutta tai toimimattomuutta koskevat arvostelut niinkään liikuta sinua.
Vinkkejä riisinkeittimen käyttöön
Hyvän riisinkeittimen mukana tulee myös käyttöohje. Kuten kaikissa sähkölaitteissa, ja etenkin niissä, joissa käsitellään myös vettä, myös riisinkeittimen kohdalla on tärkeää tutustua huolellisesti keittimen käyttöohjeisiin ennen käyttöä. Käyttämällä keitintä oikein saat hyvää ja tasalaatuista riisiä joka kerta, ja maksimoit laitteesi käyttöiän.
Tutustu myös tarkoin keittimesi huolto- ja puhdistusohjeisiin. Valmistat keittimellä ruokaa itsellesi ja perheellesi, joten on tärkeää huolehtia hygieniasta. Samoin mikäli käytät keittimen ajastustoimintoa esimerkiksi töissä ollessasi, kannattaa varmistaa, että tuote on kunnossa ja sen käyttö on turvallista.
Kannattaa aloittaa riisinkeittimen käyttö ohjeiden mukaisesti vain riisiä keittämällä. Huomaa, että kaupoista löytyy monia erilaisia riisilaatuja, ja etnisistä kaupoista löydät vielä lisää valikoimaa. Kannattaa kokeilla, miten erilaiset riisilajit käyttäytyvät keittimessäsi, esimerkiksi kuinka paljon riisiä ja vettä käytetään erilaisia riisilajikkeita valmistettaessa. Laitteesi käyttöohjeessa annetaan todennäköisesti vinkkejä myös erilaisten riisien valintaan ja valmistamiseen, mutta kokeile avoimin mielin myös muita laatuja. Joskus niin sanotut pikariisit, eli esikeitetyt riisit kypsyvät riisinkeittimessä ylikypsiksi, eikä niitä suositella käytettäväksi riisinkeittimessä. Parhaan lopputuloksen saa yleensä käyttämällä riisiä, joka kypsyy noin 25-30 minuutin keittämisellä. Makuja ja laitteita on kuitenkin monenlaisia, joten kannattaa kokeilla.
Vaikka joidenkin riisinkeittimien käyttöohjeissa kielletään kypsentämästä riisinkeittimessä muuta, kuin ohjeessa mainittuja ruoka-aineita, voi netistä löytää helposti ohjeita monipuolisempienkin aterioiden valmistamiseen riisinkeittimen avulla. Riisikeitinkokemuksesi kasvaessa voit halutessasi alkaa soveltaa ohjeita ja valmistaa keittimessäsi myös muuta, kuin vain pelkkää riisiä. Riisin joukkoon voi lisätä vaikkapa linssejä, herneitä, pinaattia tai muita kasviksia ja korvata osan vedestä kookosmaidolla. Kun vielä keittimen höyrytysosalla kypsentää kalaa, syntyy keittimellä yhdellä kertaa kokonainen, monipuolinen ateria. Höyryttäminenhän on tunnetusti myös erittäin terveellinen tapa valmistaa kasviksia, sillä näin valmistettuna vitamiinit ja ravintoaineet pysyvät valmistettavassa ruoassa, eivätkä liukene keitinveteen. Helppokäyttöisellä riisinkeittimellä syntyy siis myös erittäin terveellistä ruokaa koko perheelle.
Edelleen käyttökokemuksen ja kokeilunhalun lisääntyessä voi riisinkeittimellä koittaa valmistaa myös vaikkapa puuroa. Esimerkiksi perinteisen jouluun kuuluvan riisipuuron keittäminen liedellä voi pohjaanpalamisen riskin vuoksi olla varsin aikaavievää puuhaa jatkuvine sekoittamisineen ja vahtimisineen, mutta miksipä et keittäisi joulupuuroa riisinkeittimellä? Riisipuuron lisäksi keittimessä syntyy kätevästi vaikkapa ohrapuuro. Joissakin keittimissä voi jopa olla valmiina puuro-ohjelma, jota luonnollisesti kannattaa käyttää puuroa valmistettaessa.
Jos päätät kokeilla muiden ruoka-aineiden kuin vain riisin kypsentämistä riisinkeittimellä, älä jätä keitintä yksin ainakaan ensimmäisellä valmistuskerralla. On nimittäin hyvä huomioida, että keittimissäkin on eroja, ja mikä onnistuu jollakin keittimellä, ei välttämättä onnistu juuri sinun keittimelläsi. Varminta on noudattaa valmistajan ohjeita, mutta jos haluat kokeilla monipuolisemman aterian valmistamista keittimellä, älä ainakaan ensimmäisellä kerralla käytä ajastinta, vaan ole läsnä, pidä keitintä silmällä ja ole valmiina katkaisemaan virta tarvittaessa.