Parhaat vedenkeittimet 2024

16825
0
matkavedenkeitin

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Vedenkeittimet ovat jo vakiinnuttaneet paikkansa monessa suomalaisessa kodissa, ja keitin onkin oiva apu monenlaisiin jokapäiväisiin arjen askareisiin. Jos vielä vain parikymmentä vuotta sitten moni piti vedenkeitintä niin sanotusti turhakkeena, on tähän päivään mennessä jo useampikin tuolloin päätään pudistellut muuttanut mieltään ja vakuuttunut vedenkeittimen hyödyllisyydestä keittiössä.

Vedenkeittimellä voi keittää nopeasti vettä teetä tai kuumaa kaakaota varten, mutta se on lisäksi myös hyvä apu muussa ruoanlaitossa tai kun tarvitaan varmasti puhdasta vettä. Ja mikä parasta, vedenkeittimen käyttö voi myös säästää niin ympäristöä kuin rahaakin, sillä se on tutkitusti energiatehokas!

Kaikkein paras
KitchenAid Artisan 1,5
Arvioimme
Suosituin
NOVIS KTC1
Arvioimme
Paras hinta
Zyle ZY16KW
Arvioimme
Useimmilla ominaisuuksilla varustettu
Electrolux EEWA7700
Arvioimme
Viimeinen vaihtoehtomme
Bosch TWK3A014
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Miten vedenkeitin toimii?

matkavedenkeitinVedenkeittimen käyttö on todella helppoa. Keittimen vesisäiliöön lisätään vettä, keitin napsautetaan päälle ja odotetaan. Kun vesi on kuumaa, keitin napsahtaa automaattisesti pois päältä. Jotkut laitteet voivat kertoa myös äänimerkillä, kun vesi on lämmennyt.

Vedenkeittimet ovat myös toimintaperiaatteeltaan varsin yksinkertaisia laitteita. Keittimessä on lämpövastus, joka kuumentaa veden kiehuvaksi. Keittimen termostaatti mittaa veden lämpötilaa, ja kun vesi kiehuu, termostaatti katkaisee keittimen virran. Näin laite on myös turvallinen, sillä se ei voi unohtua päälle tuntikausiksi.

Joissakin uusissa vedenkeittimissä voi olla myös säädin, jolla voi säätää, kuinka kuumaksi keitin veden lämmittää. Kiehuva, sata-asteinen vesi on nimittäin monelle juomalle aivan liian kuumaa, ja voi polttaa esimerkiksi kahvin kitkeräksi. Erilaisia teejuomia valmistettaessa veden lämpötilaksi suositellaan teestä riippuen 75-95 astetta, joillekin jopa tämän alle.

Varhaisissa keittimissä lämpötilavastus oli näkyvissä keittimen säiliössä. Kierukan vuoksi tällainen kannu oli kuitenkin vaikea pitää puhtaana, ja nykyaikaisissa malleissa lämpövastus onkin yleensä piilotettu näkymättömiin keittimen sisälle sen pohjaan.

Mitä materiaalia vedenkeittimet ovat?

Yleisimmin vedenkeittimet ovat muovia tai terästä, mutta markkinoilla on myös lasisia tai jopa keraamisia keittimiä. Keittimen materiaalilla ei sinänsä ole vaikutusta laitteen toimintaan, mutta joskus kaikkein herkkämakuaistisimmat kertovat maistavansa vedessä muovin tai teräksenkin maun. Vedenkeittimissä käytetty muovi on kuitenkin elintarvikekontaktiin hyväksyttyä muovia, josta ei irtoa mitään terveydelle vaarallista veteen. Vedenkeittimissä käytetty muovi myös kestää lämpötiloja yli 100 asteen, joten veden kiehuminen ei sitä sulata.

Jos makuaisti on kovin herkkä, voi lasinen vedenkeitin olla paras ratkaisu, sillä siitä ei ainakaan irtoa mitään itse veteen. Markkinoilla on myös joitakin kemikaalittomia keraamisia vedenkeittimiä. Molemmat ovat materiaalina erinomaisia, mutta voivat käytössä kuumentua myös ulkopuolelta, joten niitä käsiteltäessä kannattaa olla varovainen. Keraaminen vedenkeitin on myös muovista tai teräksistä keitintä huomattavasti painavampi.

On myös tärkeää huomata, että vedenkeittimessä ei yleensä saa kuumentaa muuta nestettä kuin vettä, sillä vesi on pH-arvoltaan riittävän neutraalia eikä sisällä suoloja tai muita lisäaineita, joiden vaikutuksesta keittimen sisäpinta voisi vahingoittua tai siitä voisi irrota kemikaaleja. Myöskään lämpövastuksesta ei irtoa mitään pelkkään veteen. Jos keittimessä lämmittää esimerkiksi hapanta mehua, voi metallisesta vastuksesta tai keittimen pinnasta liueta nesteeseen pieniä määriä kemikaaleja. Vesi ei myöskään esimerkiksi kuohu keitettäessä, vaan se pysyy turvallisesti keittämisen aikana keittimen sisällä.

Vedenkeitinten koko ja muotoilu

Vedenkeittimet ovat perinteisesti muodoltaan hyvin kannumaisia, mikä onkin tietysti laitteen käytön kannalta järkevää, kaadetaanhan keittimestä kuumaa vettä mukiin tai muuhun astiaan. Eroja keittimissä voi olla esimerkiksi kannen koossa tai kahvan muotoilussa.

Hyvä vedenkeitin on kädessä tukeva, siihen on helppo lisätä vettä ja kaataa vettä kuppiin. Suuri suuaukko myös helpottaa kannun puhdistamista, kun tiskiharja mahtuu hyvin keittimen sisään. Vedenkeitintä ostettaessa kannattaakin ehdottomasti kokeilla kannua käteen ja tunnustella kannun toimivuutta ja käteensopivuutta.

Markkinoilla on saatavilla monenkokoisia vedenkeittimiä erilaisiin tarpeisiin. Yleensä vedenkeittimet ovat tilavuudeltaan noin 1-1,7 litraa, mutta keittimellä voi luonnollisesti aina kuumentaa pienemmänkin määrän vettä kerralla, sitä ei siis tarvitse täyttää aina aivan täyteen. Jos tarve on vain pienemmälle vedenkeittimelle, toki niitäkin löytyy kauppojen valikoimista. Esimerkiksi vain puolen litran minivedenkeitin on hyvä pienen talouden ja pienen keittiön vedenkeitin, joka ei vie tilaa keittiön työtasolta ja mahtuu hyvin myös matkalaukkuun.

Pieni vedenkeitin onkin mukava matkakumppani, sillä sen avulla voi itselleen keitellä aamukahvit tai vaikka aamupuurotkin myös tien päällä ollessaan. Paljon matkustavalle hyvä vaihtoehto on esimerkiksi pieni matkavedenkeitin, jossa on jännitteensäätömahdollisuus. Kun käyttöjännitettä voi säätää välillä 120-230 V, sopii keitin käytettäväksi melkeinpä missä vain ympäri maailman.

Vedenkeitin löytyy käytännössä jokaisen suuremman kodinkoneita valmistavan valmistajan valikoimista, joten jos olet ihastunut jonkin tietyn keittiölaitteita valmistavan valmistajan muotokieleen, löydät varsin todennäköisesti tältä valmistajalta myös vedenkeittimen, joka sopii keittiöösi. Lisäksi keittimiä ovat tuoneet kauppojen hyllyille myös monet vain vedenkeittimiin erikoistuneet valmistajat. Monipuolinen joukko valmistajia takaa hyvän valikoiman eri tavoin muotoiltuja ja väritettyjä vedenkeittimiä, ja tarjolla onkin niin tyylikästä terästä, eleganttia mustaa kuin räväkkää punaista ja myös kirkkaita neonvärejä.

Miten löytää paras vedenkeitin?

Vedenkeitin on parhaimmillaan hyvä kumppani monessa jokapäiväisessä keittiön askareessa, joten vaikka se periaatteessa onkin melko yksinkertainen laite, kannattaa sen valintaan silti käyttää hiukan aikaa. Paras vedenkeitin löytyy varmasti helposti näillä vinkeillä.

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, millaiseen tarpeeseen vedenkeitintä itse asiassa on hankkimassa. Keittääkö vettä lähinnä vain itselleen teevedeksi, jolloin ehkä riittää pieni keitin, vai tarvitaanko tilavuudeltaan suurempi laite? Entäpä tarvitaanko mahdollisuutta veden lämpötilan säätämiseen? Entäpä laitteen turvallisuus?

Mitään järisyttävän laajaa toiminnallisuutta ei vedenkeittimissä yleensä ole, mutta hyvä apu erilaisia keittimiä ja niiden toimintoja arvioitaessa ovat vedenkeitinvertailut, joita voi löytää lehdistä ja tietysti internetistä. Netistä löytyy myös runsaasti keskustelua eri vedenkeittimistä ja niiden toiminnoista. Vertailuja ja keskusteluja lukemalla voi saada helposti hyvän käsityksen eri keittimistä ja vinkkejä oman laitteen etsintään.

Kiehuvan veden lämpötila on sata astetta, ja se on useimmille juomille liian kuumaa ja tekee juomasta kitkerän makuista. Vaikka kahvinkeittimellä suodatinkahvia valmistettaessa käytetäänkin lähes sata-asteista vettä, on näin kuuma vesi liian kuumaa pikakahville, ja kiehuvat veden sijasta kannattaa käyttää noin 90-asteista vettä. Musta tee valmistetaan 90-95-asteiseen veteen, mutta vihreä tee vaatii jo huomattavasti viileämpää vettä, vain 75-85-asteista. Joissakin keittimissä on myös vaihtoehto, jolla veden voi lämmittää vain 40-asteiseksi, mikä voi olla mukava apu innokkaalle kotileipurille.

Jos on aikaa, voi tietysti antaa veden jäähtyä hetken keittämisen jälkeen ennen juoman sekoittamista tai sekoittaa kuumaan veteen tilkkasen kylmää vettä, mutta jos ei halua odottaa tai arvailla veden lämpötilaa, voi vedenkeittimen lämpötilansäätö olla kätevä ominaisuus. Joissain keittimissä on valittavana useita eri lämpötilasäätöjä, joista voi valita kulloinkin haluamansa, joissain toisissa taas veden lämpötila näytetään näytöllä reaaliaikaisena, ja käyttäjä voi nostaa pannun keittimestä, kun vesi on tarpeeksi kuumaa.

Lisäksi joissakin keittimissä voi olla lämpimänäpitotoiminto, joka pitää veden lämpimänä jopa yli puoli tuntia keittämisen jälkeen. Vaikka vedenkeittimellä voikin lämmittää veden nopeasti myös uudelleen, voi tämä olla kätevä toiminto, jos lämmintä vettä tarvitaan hiukan pidemmän ajan kuluessa.

Vedenkeitinten perustoiminnallisuutta on, että ne menevät automaattisesti pois päältä, kun vesi on kuumaa. Yleensä tästä kuuluu pieni napsahdus, joka sinällään on jo äänimerkki, mutta halutessaan voi toki valita mallin, joka antaa aivan oikeita äänimerkkejä. Usein äänimerkki kuuluu, kun vesi on kiehunut, mutta joskus laite voi ilmoittaa myös muista asioista, esimerkiksi vaikkapa siitä, että kannua ei ole nostettu keittolevyltä ylös veden kiehumisen jälkeen tiettyyn aikaan mennessä – muistutus, että vesi on nyt todellakin valmista! Laite voi myös kertoa äänimerkillä, mikäli kannussa on vettä liian vähän tai liikaa.

Jos haussa on erityisen hiljainen vedenkeitin, kannattaa varmistaa mahdollisten äänimerkkien desibelitaso tai ettei laitteessa ole lainkaan äänimerkkejä. Muutenhan vedenkeitin on sähkölaitteena yleensä melko hiljainen, ja ainoa siitä kuuluva ääni on kiehuvan veden pulputus. Joissakin laitteissa voi myös olla äänimerkin sijasta erilaisia merkkivaloja, jotka ilmaisevat laitteen olevan käynnissä tai veden olevan valmista nautittavaksi.

Tehokkaan toiminnan ystävä tarkistaa myös laitteen tehon ennen ostopäätöksen tekemistä. Luonnollisestikin mitä tehokkaampi laite, sitä nopeammin se kuumentaa veden. Yleisimmät vedenkeittimet ovat teholtaan noin 2000 W, mutta markkinoilla on myös tätä tehokkaampia laitteita.

On siis hyvä tutustua eri vaihtoehtoihin ja keitinten toimintoihin ennen oman keittimen ostamista. Vedenkeitinten testivoittaja on yleensä helppo ja turvallinen valinta, mutta valintaa tehtäessä kannattaa silti pitää mielessä myös ne omat käyttötottumukset ja makumieltymykset, joista laitteen ulkonäkö ei suinkaan ole vähäisin asia. Kun laitteen ergonomia ja ulkonäkö miellyttävät, on laitetta mukava käyttää päivästä ja vuodesta toiseen, eikä se pääse unohtumaan käyttämättömänä kaapin perukoille. Onneksi vedenkeitinvalikoima on laaja, ja siitä varmasti löytyy laite jokaiseen makuun.

Laitteen käytön turvallisuuden kannalta on hyvä varmistaa, että laitteessa on ylikuumenemissuoja ja tyhjäksi keittämisen esto. Nämä ovat toki nykyisissä malleissa jo aivan perustoiminnallisuutta, mutta silti edelleenkin tarkistamisen arvoisia asioita.

Käyttöturvallisuuden kannalta voi olla hyvä myös koittaa varmistaa, kuumeneeko vedenkeittimen ulkopinta käytössä. Käytännössä tätä voi olla vaikea todentaa kokeilematta, joten vedenkeitinvertailut tai muiden käyttäjien kokemukset ovat tässäkin arvokasta tietoa.

Paljonko vedenkeitin maksaa?

Jos vain tarvitset laitteen, jolla keittää vettä, etkä niinkään välitä sen kummemmin laitteen merkistä, muotoilusta tai mahdollisista lisätoiminnoista, voit saada aivan toimivan peruskeittimen jopa alle parilla kympillä.

Halvimmat vedenkeittimet ovat yleensä muovisia peruslaitteita, ja kuten niin monesti muutenkin, korkeampi laatu varsin todennäköisesti nostaa keittimen hintaa. Samoin mitä enemmän toiminnallisuutta laitteeltaan odottaa, sitä korkeammaksi yleensä nousee myös hinta, ja toiminnallisuuden lisäksi hintaa voivat nostaa myös laitteen merkki, muotoilu tai keittimen materiaali. Kalleimmat vedenkeittimet voivat maksaa jopa muutaman sata euroa. Hyvä laitteen saa yleensä hiukan alle sadalla eurolla, hiukan muotoillumman laitteen vähän yli sadalla.

Laitteiden vertailu siis kannattaa, ja omiin tarpeisiinsa sopivan keittimen voi joskus löytää yllättävältäkin taholta. Keitinten lisäksi kannattaa luonnollisesti vertailla myös ostopaikkoja ja hintoja, ja oikean vedenkeitintarjouksen osuessa kohdalle käyttää se heti hyväkseen. Aivan ensimmäistä vastaantulevaa laitetta ei todennäköisesti kannata ostaa, mutta oikeassa paikassa oikeaan aikaan olemalla voi säästää selvää rahaa.

Jos olet tähän asti keittänyt usein vettä liedellä, voi siirtyminen vedenkeittimen käyttöön tuoda mukanaan myös taloudellisia säästöjä. Vedenkeitin on nimittäin tutkitusti sähköliettä energiatehokkaampi tapa keittää vettä.

Vedenkeittimiä voi ostaa kodinkoneliikkeiden lisäksi useimmista suuremmista supermarketeista ja tietysti myös netissä toimivista liikkeistä.

Huolehdi vedenkeittimestäsi

lasinen vedenkeitinKuten kaikista kodinkoneista, kannattaa myös vedenkeittimestä pitää hyvää huolta. Vaikka vedenkeitin onkin yleensä varsin yksinkertainen käytettäväksi, kannattaa senkin kohdalla aina lukea pakkauksessa mukana tulevat laitteen käyttö- ja huolto-ohjeet. Toimimalla ohjeiden mukaisesti voi laitteestaan saada iloa pitkään, ja usein ohjeissa annetaan myös hyviä vinkkejä laitteen käytölle.

Lain mukaan Suomessa myytävän laitteen mukana on aina oltava myös suomenkieliset käyttöohjeet, jos laitteen käyttö on sellaista, että se vaatii ohjeita. Aivan perusvedenkeittimen käyttö onnistunee ilmankin, mutta jos keittimessä on esimerkiksi lämpötilansäätötoiminto ja keittimestään maksaa useita kymmeniä euroja, on aivan kohtuullista, että sen mukana saa hyvät käyttö- ja hoito-ohjeet.

Yleensä vedenkeitintä saa käyttää vain veden kuumentamiseen, ja tätä ohjetta kannattaakin totella. Jos vedenkeittimessä kuumentaa muuta kuin vettä, voivat seuraukset olla arvaamattomat. Vedenkeittimissä käytetään materiaaleja, jotka sopivat vain veden kuumentamiseen, ja siksi pH-arvoltaan poikkeavien juomien, kuten happaman mehun, kaataminen keittimeen voi syövyttää keittimen sisäosia, jolloin juomaan voi liueta ei-toivottuja kemikaaleja. Vähimmillään nämä voivat aiheuttaa vain makuhaittoja, mutta joissain tapauksissa tästä voi seurata jopa terveydellisiä ongelmia. Tätä ohjetta siis todella kannattaa noudattaa.

Vedenkeitin kannattaa myös puhdistaa säännöllisesti. Vaikka vedenkeittimessä siis keitetäänkin vain vettä, voi siihen tarttua vedestä erilaisia pieniä epäpuhtauksia tai veden kovuudesta riippuen kalkkia. Jos vesijohtovesi on kovaa, kannattaa harkita vedenkeitintä, jossa on kalkkisuodatin. Irrotettavan suodattimen puhdistaminen on koko kannun puhdistamista helpompaa.

Käyttöohje kertoo, miten keitin kannattaa puhdistaa, ja millaista pesuainetta keittimen puhdistamiseen voi käyttää. Markkinoilla on olemassa erityistä puhdistusainetta, jota voi käyttää vedenkeittimen puhdistamiseen, mutta teräksisen vedenkeittimen voi puhdistaa kotikonstein esimerkiksi etikalla tai sitruunahapolla. Laita kannuun vedellä laimennettua väkiviinaetikkaa, anna seistä noin 15 minuuttia ja kuumenna. Toista tarvittaessa. Huuhtele keittämällä vedenkeittimessä pari kannullista vettä.

Vedenkeitintä ei saa pestä astianpesukoneessa, ja käsin tiskatessa kannattaa varmistaa, ettei koko laitetta upota veteen.

Keittimessä ei myöskään kannata säilyttää vettä pitkään, sillä veden seisoessa siihen voi alkaa muodostua bakteerikasvustoja. Onkin hyvä ottaa tavaksi tyhjentää vedenkeitin aina käytön jälkeen. Moneen kertaa käytetty vesi ei edes maistu hyvältä. Jos veden heittäminen pois kuulostaa tuhlaukselta, voi kerran keitetyn veden toki hyödyntää vaikkapa kukkien kastelussa tai tiskivetenä. Kaikkein parasta tietysti on, jos kerralla keittää vettä vain kulloisenkin tarpeen mukaisen määrän.

Vinkkejä vedenkeittimen käyttöön

Vedenkeitin on kätevä tapa saada kuumaa vettä nopeasti. Sen käyttöä ei kuitenkaan kannata rajoittaa pelkkään teeveden keittämiseen, sillä siitä on apua monessa muussakin tilanteessa.

Vedenkeittimellä voi keittää kätevästi vaikkapa aamupuurot. Ei toki niin, että mittaisi puurohiutaleet keittimeen, vaan kaatamalla kuuman veden puurohiutaleiden päälle. Muutaman minuutin hautumisen jälkeen puuro on valmista. Tai valmista samalla tavoin pikanuudelit nopeaksi lounaaksi. Näin vedenkeitin voi helpottaa muuten niin hektistä arkea.

Vedenkeittimellä voi myös nopeuttaa muuta ruoanvalmistusta. Jos esimerkiksi keität perunoita tai pastaa, kannattaa vesi kuumentaa kiehuvaksi vedenkeittimellä, ja kaataa sitten kattilaan liedelle. Vesi kuumenee vedenkeittimessä nopeammin ja energiatehokkaammin kuin hellalla, joten säästät paitsi aikaa myös ympäristöä ja rahaa.

Tai oletko ollut tilanteessa, jossa et ole varma veden soveltuvuudesta juotavaksi? Jos olet menossa alueille, joilla vesijohtoveden nauttiminen epäilyttää, kannattaa pakata pieni vedenkeitin matkalle mukaan, niin huolehdit paitsi kahvinsaannista niin samalla myös omasta terveydestäsi. Veden keittäminen on paras tapa tuhota vedestä bakteerit, virukset ja alkueläimet, ja jo minuutin keittäminen riittää tappamaan suurimman osan haitallisista pieneliöistä. Vaikka keitetty vesi onkin turvallista juotavaksi, ei keittäminen valitettavasti poista veden hajua, makua tai väriä.

Jaa: