Top 5 parhaat juomapullot

8272
0

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Terveyden asiantuntijat muistuttavat säännöllisesti, että meidän kaikkien tulisi huolehtia riittävästä päivittäisestä vedensaannista. Tuttu suositus on, että joisimme päivittäin noin kaksi litraa vettä, mutta luonnollisesti paljon liikkuvan ja etenkin lämpimällä säällä meidän muidenkin etenkin kannattaa tankata reilusti enemmänkin. Monelta tämä unohtuu.

Kaikkein paras
Blockhütte HH6 1l
Arvioimme
Useimmilla ominaisuuksilla varustettu
720° Dgree MilkyBottle 1l
Arvioimme
Viimeinen vaihtoehtomme
UMI Drinking Bottle 500ml
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Riittävä vedenjuonti on hämmästyttävän helppo laiminlyödä. Siksi etenkin lämpiminä vuodenaikoina hyvä keino muistuttaa itseään riittävästä vedensaannista on kantaa mukanaan juomapulloa. Kun vedellä täytetty pullo on jatkuvasti käsillä, on siitä helppo juoda säännöllisin väliajoin ja nestetasapainosta huolehtiminen helpottuu.

Oikean juomapullon valintaan voi vaikuttaa monia eri asioita. Ensinnäkin valintaan vaikuttaa luonnollisesti käyttötarkoitus. Liikuntaharrastuksessa mukana kulkevan pullon tulee ehkä olla kevyt ja ehdottomasti tiivis, kun taas pääasiassa kodin ja työpaikan väliä kulkevan pullon osalta ehkä estetiikka tai muut ominaisuudet merkitsevät enemmän. Millaisia juomapulloja markkinoilla sitten on?

Materiaalit

lasinen juomapulloPerinteisesti juomapullot on valmistettu muovista. Muovi on kiistatta hyvä materiaali, sillä se on kestävä ja kevyt kantaa mukana, mikä voi olla etenkin lasten juomapulloja hankittaessa tärkeä valintakriteeri.

Viime aikoina kuitenkin lasiset juomapullot ovat alkaneet vallata trenditietoisten kuluttajien markkinoita. Lasisen pullon etuna on mainittu muun muassa se, ettei lasista liukene käytön aikana juomaan mahdollisesti myrkyllisiä ftalaatteja tai muita kemikaaleja, ja myös, että juoman maku ei lasipullossa säilytettäessä muutu, toisin kuin ehkä muovipullossa. Kauniin muotoilunsa ansiosta moni lasinen juomapullo on löytänyt paikkansa kassista työpöydälle ja ikkunalaudalle, ja siten muistuttamaan käyttäjiään säännöllisen vedenjuonnin tärkeydestä.

Muoviset pullot ovat kuitenkin nekin aivan turvallisia käyttää, sillä juomien ja ruokien kanssa kosketuksiin joutuvien muoviastioiden valmistusta ja niissä käytettävän muovin koostumusta säädellään erilaisin laein ja säädöksin. Juomapullojen materiaaleista ei lainsäädännön mukaisesti saa tavanomaisessa käytössä liueta säilytettävään juomaan tai ruokaan haitallisia pitoisuuksia kemikaaleja niin, että sillä olisi vaikutusta käyttäjän terveyteen, eikä tutkimuksissa ole havaittu, että markkinoilla olevista muovipulloista liukenisi kemikaaleja terveydelle haitallisia määriä. Tutkimusten perusteella ei siis ole terveydellistä syytä välttää muovista valmistettuja pulloja.

Muovipulloja on kuitenkin erilaisia, niitä on valmistettu erilaisista materiaaleista ja niiden käyttötarkoitus on erilainen, esimerkiksi pullo voi olla tarkoitettu vain kylmille juomille tai myös lämpimille ja mikä pullon sisällön pH-arvo on, jolloin myös materiaalin ja kemikaalien käyttäytyminen voi olla erilaista. Kertakäyttöpullo on tarkoitettu nimensä mukaisesti käytettäväksi vain kerran. Onkin tärkeää käyttää muovipulloa oikein ja sen käyttötarkoituksen mukaisesti. Lasipullossa ei tätä ongelmaa ole, sillä siitä ei liukea kemikaaleja pullon sisältöön.

Myös metallista valmistetut pullot ovat viime aikoina löytäneet paikkansa juomapullomarkkinoilla. On hyvä huomata, että teräksiset ja alumiiniset juomapullot eivät ole nykyisin aina termospulloja, vaikka perinteisesti juoman kylmänä tai kuumana pidempään säilyttävät pullot ovatkin metallista valmistettuja.

Alumiini on kevyt, kestävä ja kierrätettävä materiaali, joka sopii sekin erinomaisesti myös lasten käteen. Kuten muovipullojen, on myös alumiinista valmistettujen pullojen osalta huolehdittava, että pulloa käytetään valmistajan ohjeiden mukaisesti, sillä myös joistakin metallisista pulloista saattaa irrota pullossa olevaan juomaan kemikaaleja, kuten bisfenoli A:ta (BPA), etenkin, jos niihin laitetaan kuumia juomia. Teräksisistä juomapulloista ei ole todettu liukenevan juomiin kemikaaleja. Metallinen pullo voi kuitenkin kolhiutua melko helposti ja toisaalta se voi myös lämmetä nopeasti, etenkin lämpiminä päivinä, jolloin tietysti myös pullon sisältö lämpenee, ellei kyseessä siis ole termospullo. Kuumana kesäpäivänä termospullo voi olla tavanomaista juomapulloa parempi vaihto pitämään juomasi kylmänä pidempään, mutta muista, että kaikki metalliset pullot eivät ole termospulloja.

Huomaa metallisia pulloja käyttäessäsi, että mikäli ostamasi metallinen juomapullo ei nimenomaisesti ole termospullo, siihen ei tule kaataa kuumia juomia – pullo voi rikkoutua tai voit polttaa sormesi, sillä ilman lämpöeristystä pullon ulkopinta kuumenee nopeasti juoman lämpöiseksi. Tutustu siis valmistajan käyttöohjeisiin huolellisesti.

Pullon muotoilu ja koko

Etenkin lasten juomapullomarkkinat ovat täynnä toinen toistaan värikkäämpiä ja koristellumpia pulloja. Erilaiset lapsille tutut hahmot houkuttelevat pieniä käyttäjiä, mutta sopivan pullon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin, käytännöllisiin asioihin.

Lasten juomapullojen pitää olla helppoja käyttää. Tiukka korkki voi olla vaikea avata ja liian suuri tai paksu pullo hankalaa pitää pienessä kädessä. Hankittaessa juomapulloa lapselle kannattaakin kaupassa antaa lapsen kokeilla erilaisia pulloja ennen ostopäätöksen tekemistä ja varmistaa, että lapsi pystyy helposti käyttämään pulloa itsenäisesti. Joillekin pulloille voi myös ostaa lisävarusteena erilliset kahvat, jotka helpottavat pullon pitelemistä.

Myöskään aikuisen ei kannata ostaa suinpäin ensimmäistä itseään viehättävää pulloa vain sen ulkonäön perusteella, vaan sen sijaan kannattaa käyttää hetki erilaisten pullojen ominaisuuksien tutkimiseen. Perinteinen leili voi tuntua houkuttelevan jännittävältä ja seikkailijan valinnalta, mutta se ei ehkä ole kaikkein kätevin vaihtoehto tiukalla pyöräretkellä, jolloin pullo, johon voi asentaa juomaletkun voi olla parempi ja käytännöllisempi valinta.

Ahkeralle lenkkeilijälle taas renkaan muotoinen juoksupullo, jossa on reikä keskellä, voi olla kätevämpi pidellä kädessä juoksun aikana kuin perinteisesti muotoiltu pullo, vaikka se olisi kuinka käteensopivaksi muotoiltu. Toisaalta jos juoksun aikana on tottunut nauttimaan erilaisia energiapitoisia urheilujuomia, kannattaa urheilujuomapullon valinnassa kiinnittää huomiota pullon helppoon puhdistettavuuteen – suureen suuaukkoon ja selkeisiin suukappaleisiin ilman ylimääräisiä letkuja.

Merkittävää pullon valinnassa on tietysti myös oikea pullon koko käyttötarkoitusta silmällä pitäen. Lyhyille lenkeille riittää pieni ja kevyt pullo, mutta esimerkiksi pidemmille vaelluksille kannattaa varata mukaan riittävän iso juomapullo, johon mahtuu tarpeeksi juotavaa. Tilavuuden lisäksi pullon ulkomitat voivat olla tärkeitä esimerkiksi, jos ostat uutta pulloa jo olemassa olevassa pullotelineessä käytettäväksi tai sen pitäisi mahtua kätevästi repun juomapullotaskuun.

Muovi on helposti muokattava materiaali, joten ei ole yllätys, että suurin osa ergonomisesti tai muutoin muotoilluista pulloista on valmistettu muovista. Tämän ja muoviin keveys ja kestävyys tekevät muovipulloista suosituimman materiaalin erilaisiin urheilusuorituksiin tarkoitettuihin pulloihin. Muovipullo ei pelästy kolhuista eikä haittaa, vaikka se putoaisi repusta kesken vaelluksen kivikkoiselle polulle. Uusimmat metallipullot ovat nekin kestäviä ja keveitä, mutta muotoilun suhteen muovi vie vielä voiton. Lasi on materiaalina sen verran painavaa ja arka kolhuille, että lasipullo sopii ehkä salille, mutta ei kuitenkaan kaveriksi lenkille tai vaellukselle.

Sen sijaan pidemmälle retkelle hyvä vaihtoehto voi olla kokoontaitettava juomapullo. Kokoontaitettavat juomapullot ovat nimensä mukaan kokoontaitettavia ja menevät siis tarvittaessa pieneen tilaan. Ne ovat yleensä BPA-vapaasta muovista valmistettuja ja erittäin kevyitä. Kokoontaitettava pullo on erityisen kätevä pidemmällä vaelluksella, kun esimerkiksi tyhjentyneet pullot voi pakata helposti pieneen tilaan ja kuljettaa pois, ja täyttää taas uudelleen lähteellä tai vesipisteellä. Toisin kuin voisi kuvitella, kokoontaitettava pullo ei yleensä ole kertakäyttöinen, vaan sen voi pestä, usein jopa tiskikoneessa, ja käyttää uudelleen ja uudelleen.

Pullon ulkonäkö ei ehkä ole käytön kannalta olennaisin seikka, mutta tosiasia on kuitenkin, että jos pidät pullon muotoilusta ja visuaalisesta ilmeestä, käytät sitä enemmän. Miksi siis ostaisit pullon, jota et käytä?

Erikokoisia ja eri tavoin muotoiltuja pulloja on saatavilla markkinoilla runsaasti. Mieti ennen pullon ostamista tarkoin, mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä, mitä tarkoitusta varten olet pulloa ostamassa ja miten sitä käytät.

Paljonko juomapullo maksaa?

Juomapullojen hinta voi vaihdella huomattavasti riippuen pullon materiaalista, merkistä ja ostopaikasta. Halvimmat muoviset juomapullot voi saada muutamalla eurolla, mutta toisaalta nyt niin trendikkäiden ja kauniisti muotoiltujen lasisten merkkituotteiden hinta voi olla useita kymmeniä euroja. Samoin alumiini ja teräs juomapullon materiaalina nostaa yleensä juomapullon hintaa, ovathan metallisetkin pullot nyt kovin trendikkäitä. Ostopaikkoja vertailemalla voit kuitenkin löytää itsellesi erinomaisen pullon noin 10-15 euron hintaan. Jos et kaipaa erityisiä hienouksia, löydät varmasti muovisen peruspullon myös huomattavasti edullisemmin.

Omaan tarkoitukseen sopiva ja itselle paras juomapullo ei siis aina välttämättä maksa paljon, mutta käytettävissä olevasta budjetista riippuen on hyvä vertailla erilaisia vaihtoehtoja tarkoin ennen ostopäätöksen tekemistä, jotta valikoimista löytyy juuri itselle oikea pullo. Perinteisten urheiluliikkeiden lisäksi voit löytää erilaisia juomapulloja muista harrastusliikkeistä, kuten vaeltamisen tai eränkäynnin varusteita myyvistä kaupoista, tai ekologisia tuotteita myyvistä liikkeistä. Etenkin lapsille suunnattuja pulloja löytyy myös lastentarvikeliikkeistä, ja kauniisti muotoiltuja lasisia juomapulloja voi löytää myös erilaisista kodintarvike- ja sisustusliikkeistä.

Miksi ostaisin juomapullon?

juomapullo lasiRiittävä vedensaanti on hyvinvoinnin edellytys. Kun juomme tarpeeksi, jaksamme pidempään, vatsa toimii paremmin ja iho kunto pysyy hyvänä. Juominen on yllättävän helppo unohtaa päivän kuluessa, ja siksi mukana kulkeva hyvä juomapullo onkin hyvä muistuttaja riittävästä vedensaannista huolehtimisessa. Jos huomaat itse juovasi liian vähän, ota vesipullo mukaasi ja laita se näkyvälle paikalle. Esimerkiksi työpöydällä ikkunalaudalla tai tietokoneen vierellä kohdassa, johon suuntaat katseesi tuumaustaukoa pitäessäsi, voi olla hyvä paikka – kun katse osuu pulloon, ojennat kätesi sitä kohti melkeinpä automaattisesti.

Etenkään lapset eivät usein itse tunnista janoa ja nestehukkaa, ja onkin aikuisen vastuulla huolehtia lapsen riittävästä nestetasapainosta. Esimerkiksi lapsille voidaan päiväkodissa tai koulussa ohjeistaa pakkaamaan mukaan juomapullo, etenkin retkipäivinä. Tavallinen kertakäyttöinen vesipullo voi olla pienelle lapselle liian tiukka avata tai hankala sulkea. Kun retkellä on mukana erityisesti lapsille suunniteltu juomapullo, onnistuu sen käyttö ja juominen helposti myös pieneltä lapselta ilman sotkuja.

Olet ehkä itse aiemmin uusiokäyttänyt ostamaasi vesi- tai limonadipulloa juomapullona, eikä juomapullon ostaminen ole tuntunut tarpeelliselta. Miksi se kuitenkin kannattaisi?

Kertakäyttöön suunnitellun vesipullon uusiokäyttäminen voi toki ensi kuulemalta kuulostaa ympäristöystävälliseltä, mutta terveyden kannalta se ei ehkä ole kovin järkevää. Kertakäyttöisiksi tarkoitetut pullot saattavat olla valmistettu materiaalista, josta voi uusiokäytössä liueta veteen erilaisia kemikaaleja, toisin kuin varta vasten pidempiaikaiseen käyttöön tarkoitetuista juomapulloista. Todennäköisesti on myös ekologisempaa luopua kokonaan kertakäyttöisten vesipullojen ostamisesta ja muovijätekasan kasvattamisesta, ja käyttää sen sijaan yhtä, kestävää pulloa pidempään.

Suomessa vesijohtovesi on laadultaan ja maultaan erinomaista, eikä meillä ole tarvetta ostaa vettä kaupasta. Vesijohtovetemme on kansainvälisesti tunnustetusti kirkasta ja “mautonta”, mutta voit toki halutessasi ostaa vesihanaan kiinnitettävän suodattimen ja puhdistaa vesijohtovetesi vielä kertaalleen sen avulla. Voit siis huoleti ottaa mukaan kotoa poistuessasi pullollisen vesijohtovettä. Käyttämällä kestävää juomapulloa säästät myös rahaa, kun janon yllättäessä ei tarvitse aina ostaa kallista pullovettä kaupasta.

Miten löydän sen oikean?

Kuten aiemmin mainittu, mieti huolellisesti etukäteen, mitä tarkoitusta varten oikeastaan olet juomapulloa ostamassa ja miten sitä aiot käyttää. Eri materiaaleista valmistetuilla pulloilla voi olla erilaisia ominaisuuksia ja muotoilu vaikuttaa pullon käyttömukavuuteen. Entä missä aiot kuljettaa pulloa? Tulisiko sen olla pieni, käsilaukkuun mahtuva, vai oletko tällä kertaa etsimässä suurempaa jumppakassiin heitettävää pulloa? Etsitkö termospulloa eräretkille vai eleganttia vesipulloa työpaikalle?

Jos olet ostamassa pulloa lapselle, ei lasi juomapullon materiaalina ehkä kuulosta kemikaalittomuudestaan huolimatta ensimmäiseltä vaihtoehdolta, mutta tosiasiassa lasisia pulloja valmistetaan myös erityisesti lapsille suunnatusti. Näissä pulloissa lasi on päällystetty ulkopuolelta silikonisuojalla, jonka ansiosta pullo kestää pienet kolhut ja siitä on helpompi saada pysyvä ote. Kovin kovakouraista käsittelyä lasinen pullo ei luonnollisestikaan kestä, ja esimerkiksi lapsen iästä riippuen voi jokin toinen materiaali olla paremmin tarkoitukseen sopiva vaihtoehto.

Lue eri vaihtoehdoista ja käy tutustumassa erilaisiin pulloihin konkreettisesti liikkeissä, ja pyydä myyjältä lisätietoa tarvittaessa. Varmista pullon sopivuus käyttöösi, esimerkiksi kylmän/kuumankestävyys ja säilytettävän juoman pH-arvo sekä kestävyys ja puhdistettavuus. Markkinoilla on tarjolla niin monia erilaisia materiaaleista valmistettuja, eri tavoin muotoiltuja ja erivärisiä juomapulloja eri käyttötarkoituksiin, että pienellä etsimisellä löydät varmasti juuri sinua miellyttävän vaihtoehdon.

Huolehdi juomapullosta oikein

Kuten mistä tahansa hankinnasta, kannattaa myös juomapullosta pitää hyvää huolta. Etenkin pullon huolellinen puhdistaminen on tärkeää, sillä pulloihin ja niiden korkkeihin, suukappaleisiin ja juomaletkuihin voi helposti kasvaa erilaisia mikrobikasvustoja, jos ei hygieniasta huolehdita. Mikrobien valtaamasta pullosta juominen voi aiheuttaa terveysriskejä.

Juomapullo siis pitää pestä huolellisesti aina jokaisen käytön jälkeen. Jos pullon voi pestä astianpesukoneessa, irrota pullon kaikki osat ja pese ne astianpesukoneessa. Monia pulloja kuitenkin kehotetaan puhdistettavaksi vain käsin.

Pese pullo huolellisesti astianpesuaineella ja harjalla, varmista, että pääset puhdistamaan jokaisen pullon kolon. Huuhtele huolellisesti, kuivaa ulkopuolelta ja käännä ylösalaisin kuivumaan. Puhtauden lisäksi mikrobien kasvun estämisen kannalta on tärkeää, että astiat kuivuvat täysin, sillä mikrobit viihtyvät kosteissa olosuhteissa.

Astianpesuaineen lisäksi tai sijasta jotkut suosivat pullon puhdistamisessa etikkaliuoksessa liottamista. Etikka onkin hyvä puhdistusaine, mutta tällöin kannattaa huomioida pullon käyttöohjeet sekä etikan hapan pH ja laimentaa liuosta riittävästi.

Pullon suukappaleen puhdistaminen voi olla pullon pesua hankalampaa. Jos käytät vesipulloa töissä, voikin olla hyvä ajatus kaataa vesi pullosta juomalasiin ja juoda se lasista, sillä pullon suusta juominen luonnollisesti lisää pullon mikrobimäärää. Pese suukappale huolellisesti tiskiaineella ja harjalla. Pelkkä huuhtelu ei riitä, vaan harjaa ja hankaa pullo ja sen osat puhtaiksi. Erilaisten letkujen ja suukappaleiden puhdistamisessa voi myös käyttää juuri tätä tarkoitusta varten valmistettuja puhdistustabletteja. Noudata valmistajan ohjeita huolellisesti puhdistustabletteja käyttäessäsi.

Mikäli pullon suukappale kestää keittämistä, on se hyvä tapa desinfioida osa. Varmista kuitenkin etukäteen, että osa kestää tämän, sillä muutoin se voi sulaa kuumassa vedessä käyttökelvottomaksi.

Myös kokoontaitettavat muovipullot voi yleensä pestä, usein jopa tiskikoneessa, vaikka ne ehkä saattavatkin ulkonäöltään näyttää kertakäyttöisiltä. Tarkista valmistajan käyttöohjeesta pullosi pesuohjeet ja noudata niitä.

Etenkin alumiinista tai lasista juomapulloa kannattaa myös suojata kolhuilta, jotka voivat rikkoa pullon pinnan tai koko pullon. Kalleimmille lasipulloille on myynnissä erillisiä suojapusseja, jotka suojaavat pulloa ja samalla toimivat eristeenä ja pitävät pullon sisällön viileänä pidempään. Käsistään kätevä pullon omistaja voi toki tehdä itse oman persoonallisen pullopussinsa tai -suojansa esimerkiksi virkkaamalla.

Älä siis syöksy miettimättä juomapullo-ostoksille, vaan käytä hetki aikaa asian miettimiseen ja hankinnan suunnitteluun. Kun mietit etukäteen, mitä tarvitset ja juomapulloltasi odotat, ja selvität, millaisia vaihtoehtoja markkinoilla on, voit löytää itsellesi hyvinkin käyttökelpoisen ja pitkäikäisen kumppanin, josta on iloa ja hyötyä pitkäksi aikaa.

Jaa: