Top 5 parhaat jumppapallot

5701
0
pilatespallo

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Jumppapallo, joka tunnetaan myös nimellä fitnesspallo tai Pilatespallo on ilmalla täytetty, pehmeä kuntoilussa apuna käytettävä kuntoiluväline. Se on yleensä halkaisijaltaan noin 55-75 cm. Jumppapallot sopivat monenlaisiin eri harjoituksiin, mutta etenkin keskivartalon lihasten vahvistamiseen. Etenkin syviä vatsalihaksia voi harjoittaa jumppapallolla , sillä istuminen epävakaan pallon päällä vaatii paljon vatsalihasten käyttämistä.

Jumppapallo kehittettiin vuonna 1963, ja sen nimi oli tällöin Swiss Ball. Jumppapallon kehitti italialainen Aquilino Casani. Jumppapalloa voi käyttää vatsalihasten harjoittamiseen, mutta se sopii myös selkälihasten harjoittamiseen sekä tukena käsilihasten ja olkapäiden harjoittamisessa. Iso jumppapallo sopii hyvin myös tuoliksi, mutta sen hyöty on tuolina melko kiistanalainen. Joskus jumppapalloa käytetään raskauden ja synnytyksenkin apuna.

Jumppapalloja nähdään monesti kuntosalilla, joogatunneilla ja Pilatestunneilla. Jumppapallo treenejä on paljon monenlaisia, joten tällainen pallo voi olla hyvä lisäys omaan kotiinkin, sillä sen kanssa voi treenata hyvin ihan kotioloissa.

Mistä materiaalista jumppapallo on tehty?

Jumppapallo tai Pilates pallo on valmistettu painetta kestävästä materiaalista. Pallo on täytetty ilmalla. Mikäli aiot käyttää palloa usein ja säännöllisesti, kannattaa valita laadukas jumppapallo, joka on kestävä ja sillä on pitkä käyttöikä. Etenkin silloin, jos pallo on käytössä tuolina ja kuntoilussa, niin kannattaa laittaa rahaa laadukkaaseen jumppapalloon. Näin se kestää vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä. Ammattikäytössä ja kuntosaleilla kannattaa varmistaa, että käytössäsi on hyvä jumppapallo, joka on kestävä ja laadukas.

Mitä sileämpi jumppapallon pinta on, sen helpommin saatat luisua sen päältä. Etenkin kovassa treenissä saattaa hikoilla paljon, jolloin on mahdollisuus, että putoat pallolta lattialle, jos pinta on kovin liukas ja sileä. On myös hyvä huomioida, millainen lattia on kosketuksissa pallon kanssa. Mikäli lattia on myös hyvin liukas, pallo saattaa sujahtaa alta pois helpommin.

Kun materiaali on pitävää, ei luisumista tapahdu aivan niin helposti. Jos pallossa on pientä kuviointia, se saattaa myös tuoda lisää pitoa palloon. Pallo valmistetaan usein PVC muovista. Muita materiaaleja, joita käytetään jumppapallon valmistuksessa, ovat TPE, polymer ja muut synteettiset materiaalit. Maksimipaino käyttäjille on usein 100-350 kilon väliltä.

Pallojen paksuus ja pinnoitteen käyttö myös vaihtelevat paljon, mikä selittää eron siinä, kuinka paljon painoa ne kestävät. Joissakin palloissa käytetään valmistuksessa teknologiaa, joka varmistaa, ettei pallo räjähdä. Tämä tekee siitä hyvin kestävän sekä turvallisen käyttäjäll. Ne eivät räjähdä suurenkaan paineen alla, vaan ilmaa vain lähtee hitaasti pois pallosta. Kestävimmillään jumppapallon on testattu kestävän jopa huimat 1000 kiloa staattista painoa. Tällaisia palloja voi siis hyvin käyttää, vaikka kyseessä olisikin hieman painavampi ihminen. Lisäksi lapsi- ja lemmikkiperheet saattavat haluta sijoittaa ennemmin kestävään ja pitkäikäiseen palloon. Tällainen tekniikka estää myös hitaita ilmavuotoja tavallisessa käytössä.

Yleisimmät jumppapallot on valmistettu PVC materiaalista, mutta kannattaa varmistaa, että pallo on tällöin ftalaattivapaa. Palloja valmistetaan myös ympäristöystävällisemmästä TPE materiaalista. Voit myös törmätä lääketieteellisesti valmistettuihin palloihin, jotka ovat vapaita lateksista, ftalaatista, lyijystä ja BPA:sta.

Jumppapallon yleisimmät ominaisuudet

pilatespalloJumppapalloja on yleensä montaa eri kokoa. Jumppapallon koko voi vaihdella paljonkin, mutta yleisin koko jumppapallolle on 65 cm. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, johon kannattaa kiinnittää huomiota, on niiden ABS -ominaisuus. Emmekä tarkoita auton jarrutusärjestelmää, vaan Anti Burst Systemiä. Tämä tarkoittaa, että pallo kestää 1000 kiloa staattista painoa. Kun pallo puhkeaa, se ei räjähdä, vaan siitä alkaa vuotaa ilmaa hitaasti pois. Tällaiset pallot ovat turvallisia kuntosaleilla ja muussakin käytössä. Näitä palloja voi käyttää helposti missä tahansa niin kotona kuin salillakin huoletta. Myös lemmikkikotitaloudet voivat jättää tällaiset pallot huoletta olohuoneeseen, sillä edes lemmikit eivät saa näitä palloja räjähtämään.

Palloissa on eroja myös niiden pinnan kanssa. Pinta saattaa olla hyvin sileä, jolloin siitä saattaa luisua helposti alas. Pinnoissa voi olla pintakuviointia, joka tekee siitä karheamman ja vaikeammin luisuvan. Kaikki lisäominaisuudet pallossa tuovat hintaan euroja lisää, mutta hyvä ja kestävä jumppapallo on tärkeä etenkin silloin, jos urheillaan jatkuvasti.

Jumppapallon koot

Jumppapalloissa on muutamia erilaisia kokoja. Koosta riippuen niitä voivat käyttää tietyn pituiset ihmiset ja niitä voidaan käyttää erilaisissa harjoituksissa. Mikään koko ei ole väärä, mutta ihmisen pituus vaikuttaa yleisesti ottaen siihen, minkälainen pallo itselle kannattaa valita. Keskivertoa lyhyempi ihminen, joka on alle 160 cm pitkä, saattaa olla vaikeuksissa suuren jumppapallon kanssa, joka on 75 cm halkaisijaltaan. Yleensä 65 cm halkaisijaltaan oleva pallo sopii lähestulkoon jokaiselle.

55 cm kokoinen pallo sopii yleensä alle 160 cm pitkille ihmisille ja 75 cm jumppapallo yli 180 cm pitkille ihmisille. Nämä ohjeistukset ovat tietysti vain suuntaa antavia. Lisäksi pallon käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, minkä kokoinen pallo kannattaa valita. Jumppapallo jumppaan kannattaa valita oman pituuden mukaan, niin sitä voi tarvittaessa käyttää monessa eri harjoituksessa. Jos kuitenkin käytät jumppapalloa esimerkiksi Pilateksessa, saatat tarvita pari eri kokoista palloa tehtävästä riippuen.

Kuinka valita jumppapallo?

Jumppapallo ei tarvitse säilytykseen paljoakaan tilaa, mutta sitä voi olla vaikea varastoida, sillä käyttökertojen välillä siitä ei kannata tyhjentää ilmaa. Kannattaa siis miettiä, missä aiot käyttää palloa. Onko se vain kotona, toimistossa vai joudutko kuljettamaan sitä mukanasi? Entä missä aio säilyttää sen harjoitusten välillä? Kaikki pallot vievät suurin piirtein saman verran tilaa, joten kokoerot tuskin tulevat olemaan minkäänlainen ongelma.

Palon valinnassa kannattaa ennen kaikkea ottaa huomioon sen koko, sillä se on kaikista tärkein tekijä. Yleinen ohje oikean kokoisen pallon valintaan on tehty käyttäjän pituuden mukaan. Mitä pidempi käyttäjä on, sen suurempi pallon halkaisijan tulee olla.

Useimmiten suomalaisille käyttäjille sopii 55 cm, 65 cm tai 75 cm kokoinen pallo, mutta niinkin pieni pallo löytyy kuin 45 cm. Hyvä sääntö on se, että polvien tulisi olla 90 asteen kulmassa, kun pallon päällä istuu. Ilmaa voi myös päästää tarvittaessa ulos, jos pallo tuntuu liian piukealta. Työtuolina kannattaa useimmin käyttää hieman suurempaa palloa kuin jumpassa.

Kannattaa myös ottaa huomioon käyttäjän painoa palloa ostaessa. Jos olet isokokoinen, kannattaa valita jämäkkä pallo. Kun paino on suurempi, pallo lytistyy kasaan sen päälle istuttaessa.

Jumppapallon hinta vaihtelee yleensä noin parista kympistä viiteen tai kuuteen kymppiin. ABS teknologialla varustetut pallot saattavat olla hieman hinatvampia, mutta ne toisaalta ainakin kestävät kovaa käyttöä ja ovat turvallisempia. Myös erikoinen kuviointi tai väritys nostavat tietysti pallon hintaa.

Pallo tulee täyttää sen hankkimisen jälkeen ennen käyttöä. Usein mukana on käsipumppu, mutta kannattaa varmistaa, että se on mukana ennen pallon viemistä kassalle. Jumppapallon voi tarvittaessa täyttää myös automaattisella pumpulla.

Pumppaa pallo ensin noin 80 % täyteen, anna sen olla vuorokauden verran ja täytä se sitten loppuun saakka. Älä käytä palloa vielä tässä vaiheessa. Näin pallo venyy ja varmistut siitä, että se täyttyy oikeaan kokoonsa ja muotoon.

Muista tarkistaa jumppapallon erilaiset kuvioinnit ja ominaisuudet! Jos käytät palloa paljon, haluat varmasti omasta mielestäsi mieluisen värin ja mahdollisia lisäominaisuuksia, kuten ABS -ominaisuudet.

Vinkit jumppapallon käyttöön

Kun päästät ilmaa jumppapallosta, se menettää painetta, jota ilma toi palloon. Pallon ollessa löysempi, sillä on helpompi harjoitella, sillä siitä tulee vakaampi. Tämä johtuu siitä, että kontaktipinta-ala on suurempi vartalon ja pallon välillä. Jos siis haluat helpottaa hieman treeniäsi, voit päästää hieman ilmaa pois pallosta. Toisaalta tällöin liikkeet eivät ole ihan yhtä tehokkaita. Eli jos siis haluat haastetta treeniisi, pidä pallo pinkeänä, jolloin kontaktialue pienenee. Tasapainon ylläpitäminen vaikeutuu ja liikkeen suorittamiseen tarvitaan enemmän keskivartalon lihasten apua.

Jumppapallosta tyhjenee ilmaa ajan kanssa, koska pallo venyy sitä käytettäessä. Kannattaa siis pumpata silloin tällöin palloon lisää ilmaa. Sen voi myös puhdistaa silloin tällöin veden ja miedon pesuaineen avulla ja kuivata pehmeällä liinalla. Älä kuitenkaan käsittele pintaa kemikaaleilla tai karkeilla pinnoilla, kuten harjalla, koska pallon pinta saattaa vahingoittua.

Jumppapallon kanssa harjoitteleminen on oikein mukavaa, olit sen päällä sitten ihan miten päin tahansa. Sillä voi tehdä paljon erilaisia liikkeitä ja asentoja, ja sillä voi harjoittaa monia erilaisia lihaksia. Pallo sopiikin oikein hyvin ihmisille, joiden luut, nivelet, nikamat tai selkä kipeytyvät helposti.

Pallo haastaa vartalon pysymään tasapainossa, kun harjoittelet eri liikkeitä. Koska pallo ei ole stabiili, sen päällä pysymisestä ja asennon kontrolloimisesta tulee paljon haasteellisempaa. Etenkin kokonaisvaltaisessa liikkeessä monet lihakset tekevät töitä samaan aikaan, joka vaikeuttaa asennon ylläpitämistä ja kehittää monipuolisesti lihaksia ja tasapainoa. Etenkin asentoa tukevat lihakset, kuten selkä- ja vatsalihakset, ovat kovassa käytössä pallon kanssa jumpatessa.

Liian pieni pallo ei yleensä kuntoilussa haittaa, vaan saattaa jopa tehdä harjoittelemisesta mukavampaa. Mikäli sinulla on kuitenkin selkävaivoja tai sinulla on pitkät jalat kroppaasi nähden, voit valita itsellesi suuremman pallon harjoittelemiseen.

Kannattaa ottaa huomioon, että piukean pallon kanssa on vaikeampi harjoitella, koska sen päällä pysyminen on haasteellisempaa. Eli jos et halua haastaa tasapainoasi, kannattaa tehdä pallosta hieman löysempi. Jos pallo on liian löysä, se ei kuitenkaan anna tarpeeksi haastetta harjoitteluun.

Jumppapalloa voi käyttää hyvin venyttelyssä, joogassa, Pilateksessa ja ryhmäliikuntatunneilla. Pallo syventää monia venytyksiä ja joogassa se voi auttaa asennon ylläpitämisessä. Pilateksessa joitakin liikkeitä on rakennettu nimenomaan jumppapallon ympärille. Mikäli harjoittelu tuntuu liian helpolta, voit valita itsellesi käyttöön suuremman pallon.

Ovaalin muotoista palloa, eli pähkinäpalloa käytetään kuntoilussa ja kuntoutuksessa. Ovaali pallo on turvallisempi jumppaväline etenkin ikääntyneille ja selkäongelmista kärsiville. Tämä pallo on myös tavallista jumppapalloa matalampi. Niissä ei ole varaa valita aivan yhtä paljon, vaan malleja on olemassa pari peruskappaletta.

Jumppapallon sanotaan olevan myös hyvä ja selälle ystävällinen vaihtoehto työtuolina. Se pakottaa vatsalihakset töihin, mikä pitää alaselän kunnossa ja ylläpitää hyvää ryhtiä. Kannattaa myös kiinnittää huomiota yläselän ryhtiin. Koko päivän jumppapallolla istuminen voi olla rankkaa, joten muista käyttää toistakin tuolia, seistä ja venytellä päivän aikana.

Jos käytät palloa istumiseen, kannattaa valita mieluummin hieman suurempi pallo kuin liian pieni. Jos siis olet kahden vaiheilla, valitse mieluummin suurempi pallo, jos päätarkoitus on istuminen. Jalkojen pitäisi istuessa olla noin 90 asteen kulmassa. Löysä pallo ei ole istumiseen kovinkaan sopiva, joten muista pumpata tarvittaessa hieman lisää ilmaa palloon. Ilmaa pumppaamalla tai päästämällä voit säätää palloa paremmin itsellesi sopivaksi.

Kuinka kauan jumppapallo kestää?

jumppapallo treeniJumppapallon käyttöikään vaikuttavat monet tekijät. Yksi suurista tekijöistä on se, millaisesta materiaalista se on valmistettu. Mikäli pallo on edullisemmasta päästä oleva pallo, käyttöikä saattaa olla muutamia vuosia, ennen kuin pallo venyy tai puhkeaa. Kannattaa siis valita itselleen kestävämpi ja laadukkaampi jumppapallo, joka on valmistettu paksusta ja laadukkaasta materiaalista. Lisäksi ABS -teknologia estää palloa räjähtämästä, mikä pidentää pallon käyttöikää.

Jos olet painavampi käyttäjä, kannattaa sijoittaa ennemmin ABS -ominaisuudella varustettuun palloon, ettei pallo veny ja lytisty liian aikaisin. Jotkut pallon saattavat hyvässä lykyssä kestää jopa monta vuosikymmentä ennen kuin sinun tulee ostaa uusi pallo. Mieti siis sitä, kuinka kauan haluat käyttää palloa ja kuinka usein käytät sitä.

Muista, että mitä enemmän rahaa olet valmis sijoittamaan palloon, sen parempaa ja kestävämpää laatua saat.

Jumppapallon hinta

Jumppapallon hintaan vaikuttavat hyvin monet asiat, aivan kuin mihin tahansa urheiluvälineeseen. Voit saada itsellesi hyvin edullisen ja yksinkertaisen pallon jo alle 20 eurolla, mutta nämä pallot ovat todellakin yleensä vain peruspalloja. Näissä palloissa ei ole yleensä pintakuviointia, vaan ne ovat hyvin sileitä palloja, jotka on valmistettu PVC muovista ja jotka kestävät muutamia vuosia parhaimmillaan. Tällaisissa palloissa harvoin on myöskään kovin montaa värivaihtoehtoa, vaan olet jumissa perusvärien, kuten mustan, punaisen ja hopeisen kanssa.

Jos kuitenkin aiot käyttää palloa pidempään ja säännöllisesti, kannattaa sijoittaa palloon hieman enemmän rahaa ja etsiä pallo, joka on valmistettu kestävästä ja laadukkaasta materiaalista. Pallossa on hyvä olla myös jonkinlaista pintakuviointia, jotta se ei ole liian liukas istua. Monissa palloissa on tietyllä välillä olevia viivoja ja joissakin on karhea pintakuvio. Lisäksi ABS -ominaisuus tuo tietysti lisää hintaa palloon. Mikäli kuitenkin olet suunnitellut käyttäväsi palloa monta kertaa viikossa, on ehkä järkevää sijoittaa hieman ylimääräistä rahaa jumppapallon ostamiseen.

Pahimmillaan pallot maksavat kuitenkin vain noin viisi tai kuusi kymppiä, joten parempaakaan palloon sijoittaminen tuskin vie ketään vararikkoon.

Palloon tuovat tietysti lisää hintaa kaikki erikoiset väritykset ja kuviot, materiaali, kestävyys, laadukkuus ja lisäominaisuudet. Mikäli pallossa on mukana pumppu, saattaa sekin nostaa pallon hintaa. Jos siis sinulla on jo pumppu omasta takaa, ei sinun ehkä tarvitse ostaa sellaista palloa, jossa on jo mukana manuaalinen pumppu.

Oman jumppapallon voi ostaa helposti urheiluliikkeestä, sillä niitä myydään lähes jokaisessa kaupassa, joka myy urheiluvälineitä. Pallon voi ostaa tarvittaessa myös netistä, ja netistä saattaa saada joskus jopa paremman hinnan kuin kaupasta ostettaessa.

Jos et tiedä, millainen pallo sopii sinulle, voit aina pyytää apua urheilukaupan myyjältä. He osaavat auttaa ja saattavat jopa antaa sinun kokeilla eri kokoisia palloja. Mikäli sinulla on oma kuntosaliohjaaja, joogaopettaja tai Pilatesohjaaja, voit myös kysyä heiltä neuvoa.

Lukemalla erilaisia arvosteluja palloista netissä, voit löytää itsellesi oikean kokoisen ja laatuisen pallon. Pallojen merkeissä on paljon eroja, joten muista lukea merkkikohtaisia arvosteluja. Käyttäjien arvostelut antavat usein hyvän kuvan siitä, millainen jumppapallo on oikeasti hyvä pallo ja mikä sopii sinulle kaikista parhaiten. Voit myös käydä kuntosalilla istumassa eri kokoisten pallojen päällä niin tiedät, minkä kokoinen pallo on sinulle se sopivin vaihtoehto.

Jaa: