Top 5 parhaat joogamatot

6574
0
jumppamatto paksu

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Jooga on Intiasta kotoisin oleva uskonnollinen menetelmä ja meditaation muoto, joka sai alkunsa tuhansia vuosia sitten. Joogasta on kuitenkin kehittynyt vuosien varrella hyvin suosittu urheilulaji ja fyysinen liikuntamuoto, joka on saanut paljon kiinnostusta ja huomiota nykyään myös länsimaissa. Vaikka Intiassa joogit käyttävät joogaa meditaatioon ja osana uskontoaan, länsimaissa tätä liikuntamuotoa harjoitetaan usein ilman minkäänlaista uskonnollista taipumusta.

Kaikkein paras
Reebok Black Yoga Mat
Arvioimme
Useimmilla ominaisuuksilla varustettu
Yawho
Arvioimme
Viimeinen vaihtoehtomme
Toplus OK1H3N29EH2N
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Joogamuotoja on erilaisia. On esimerkiksi olemassa vinyasa joogaa, Bikram joogaa, hatha joogaa ja monia muita erilaisia variaatioita ja muotoja. Jokaisella joogan muodolla on kuitenkin yksi yhteinen asia, nimittäin jooga matto.

Joogamattoja on paljon erilaisia. Tavallisia joogamattoja voi käyttää joogassa, mutta niitä voi käyttää myös venyttelyssä tai vaikka Pilateksen harjoittelussa. Monet omistavat joogamaton, vaikka he eivät olisi koskaan harjoittaneetkaan joogaa. Tähän on syynä se, että tavallista hyvää joogamattoa voi käyttää esimerkiksi salilla treenatessa, venytellessä, Pilateksen harjoittelussa tai monessa muussa aktiviteetissa.

Mistä materiaalista joogamatot ja jumppamatot on tehty?

jumppamatto paksuVoisi helposti kuvitella, että kaikki joogamatot valmistetaan jokseenkin samasta materiaalista. On kuitenkin olemassa hyvin monia erilaisia joogamattoja, jotka on valmistettu eri materiaaleista. Se, minkälaisen joogamaton valitset, riippuu aivan täysin sinusta itsestäsi. Kukaan ei sano, että yksi materiaali on välttämättä toista parempi. Kokeilemalla erilaisia mattoja ja materiaaleja voit selvittää, millainen matto sopii sinun omiin tarpeisiisi kaikista parhaiten. Sinulle paras joogamatto löytyy vain kokeilemalla ja testaamalla.

PVC muovista valmistetut joogamatot ovat edullisia, kestäviä ja pehmeitä. Ne ovat vinyylisiä vaahtomuovista valmistettuja mattoja, jotka ovat täysin synteettisiä eikä niissä ole lateksia. Niiden paino on yleensä 1-2 kiloa, riippuen siitä, kuinka paksu matto on. Se antaa hyvän pidon tahmeuden ansiosta.

PER joogamatot (Polymer Environmental Resin) ovat PVC maton kaltaisia, mutta ne ovat paljon ympäristöystävällisempiä, sillä niissä ei ole lainkaan ftalaatteja. Ftalaatteja saattaa esiintyä usein PVC matoissa.

EVA joogamatot ovat kevyitä ja edullisia vaahtomuovista valmistettuja mattoja. Myös nämä matot ovat PVC mattoja ympäristöystävällisempiä, mutta saattavat antaa helpommin periksi eivätkä ne ole kovin kestäviä.

PU joogamatoissa käytetään PU:ta sekä luonnonkumia. Tämä matto on todella pitävä ja kestävä sekä tietysti edullinen. Tällainen matto sopii etenkin hatha joogaan.

NBR joogamatto on tehty nitriittikumiseoksesta, joka muistuttaa paljon luonnonkumia. Se on pehmeä, elastinen, kestävä sekä tukeva, mutta se on usein melko paksu. Se ei myöskään ole kovin kiinteä, joten se soveltuu paljon paremmin jumppamatoksi, koska se on paksu. Tämä matto on helppo puhdistaa.

Termoplastinen joogamatto on kumin kaltainen ja geelimäinen, synteettisestä materiaalista valmistettu matto. Se on suunniteltu olemaan joustava, pehmeä, kestävä ja uudelleen käytettävä. Tämä matto on ympäristöystävällinen. Tästä materiaalista voidaan valmistaa myös joogapyyhkeitä.

Puuvillasta valmistetut joogamatot ovat ympäristöystävällisiä, paksuja ja ne sopivat etenkin meditaatioon, restoratiiviseen joogaan sekä Yin joogaan. Tämä johtuu siitä, että sen pito ei ole paras mahdollinen. Ne tosin imevät kosteutta, mikä tekee niistä hyvin soveliaat paljon hikoaville sekä hatha joogaan. Nämä matot ovat keskivertoa kalliimpia.

Luonnonkumiset joogamatot ovat luontoystävällisiä, pitäviä, kimmoisia ja pehmeitä joogamattoja. Niissä auki olevat solut tuovat imua käsille ja jaloille, mikä lisää tahmeuden tuntua. Ne imevät kosteutta hyvin, mutta eivät sovellu lateksiallergisille ihmisille.

Ekologiset juuttimatot ovat luonnollisia, karheita ja pitäviä mattoja. Näissä on usein tukea tuottava kohokuviointi. Tässä matossa on antibakteerisia ominaisuuksia, joten se sopii paljon hikoileville joogeille.

Korkkimatot ovat luonnollisia ja kalliita mattoja. Ne tarjoavat enemmän pitoa kostuessaan, ne imevät kosteutta, mutta saattavat olla hankalia puhdistaa.

Joogamattojen ja jumppamattojen koko ja suunnittelu

Kuten jo sanottua, joogamattoja on paljon erilaisia ja erikokoisia. Jooga- ja jumppamattojen koko ja suunnittelu vaihtelee paitsi niiden materiaalin mukaan, myös niiden käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi Pilatesmatto on kooltaan paksumpi, pidempi ja pehmeämpi kuin tavallinen jooga- tai jumppa matto.

Treenimatto on yleensä joogamaton kaltainen, ohut ja tahmea matto, jolla jalat pysyvät hyvin ilman kenkiäkin. Lisäksi treenimaton on hyvä olla ohuempi, sillä kengät jalassa paksulla ja pehmeällä matolla urheileminen ei ole kovin mukavaa.

Hyvä joogamatto tavalliseen joogaan on tahmea, pitävä, kestävä ja helppo puhdistaa. Joogamattojen koko on yleensä standardi, etkä useinkaan löydä erikokoisia joogamattoja. Joogamattojen paksuus ja pituus saattaa vaihdella hieman, mutta suuria eroja ei ainakaan pituudessa ole.

Joogamatoissa voi kuitenkin olla melkoisen upeita suunnitteluja. Joogamattoja löytyy hyvin pirteän värisinä, sillä niitä on saatavilla aina keltaisesta violettiin, punaisesta siniseen ja kuviollisiin mattoihin. Joogamatoissa usein vain mielikuvitus on rajana!

Kuinka valita joogamatto ja jumppamatto?

Joogamaton valinta ei ole ihan niin helppo homma, kuin luulisit sen olevan. Ei kannata vain marssia kauppaan ja ostaa sitä halvinta tai ensimmäisenä vastaan tulevaa joogamattoa, vaan sinun kannattaa miettiä ensin sitä, mitä matoltasi tarvitset. Kuinka usein aiot käyttää omaa mattoasi? Entä hikoiletko kenties paljon? Entä mahdatko haluta ympäristöystävällisen maton? Ja tietysti kannattaa myös harkita sitä, mikä sinun oma budjettisi joogamatolle on.

Kaikista selkeimmäksi valintasi tekee se, että kokeilet joogamattoja ennen oman maton ostamista. Paras joogamatto tekee olosi mukavaksi ja tukee sinua sopivasti, jotta pysyt kaikissa asennoissa liukumatta. Joogamatto vertailu voi myös auttaa sinua päättämään, millainen matto on sinulle se kaikista paras vaihtoehto.

1. Joogamaton hinta

Määrittele ihan ensin, kuinka paljon rahaa olet valmis investoimaan omaan jooga- tai jumppamattoosi. Hinnat vaihtelevat paljon. Voit saada joogamaton niinkin edullisesti kuin vain parilla kympillä, mutta pahimmillaan joogamatot saattavat maksaa jopa satoja euroja. Ja sehän on totta, että saat sitä, mistä maksat. Tämä pätee myös joogamatoissa. Mitä enemmän olet valmis sijoittamaan mattoon, sen parempaa laatua ja kestävyyttä takuulla saat. On olemassa jopa sellaisia joogamattoja, joissa on elinikäinen takuu. Halvimmissa matoissa maton pito ei ole yhtä hyvä hikoillessasi, ja ote saattaa lipsua helpommin. Maton hintaan vaikuttaa tietysti myös lisäksi malli, logo, brändi ja niin edelleen. Laita asiat tärkeysjärjestykseen!

2. Mattojen paksuus

Valitsemasi maton paksuus vaikuttaa todella paljon siihen, kuinka mukavaa sen käyttäminen on. Mikäli matto on liian ohut, se voi olla esimerkiksi nelinkontin ikävän tuntuinen polville ja kämmenille. Mutta ohut matto on toisaalta kevyempi, joten sitä on mukava kantaa mukana. Joskus paksu matto voi olla mukavampi, kun taas joissain asennoissa se voi vaikuttaa tasapainon löytämiseen ja tehdä siitä vaikeampaa.

Mieti, kuinka paljon joudut kantamaan mattoa mukanasi, ja otatko sen mukaan matkoille vai onko matto vain kotonasi olohuoneen nurkassa. Kannattaa testata eri paksuisia mattoja, niin tiedät, miltä mikäkin tuntuu ja millainen ero niissä kaikissa on. Lisäksi kannattaa harkita omaa joogatyyliäsi, sillä harjoittamasi tyyli vaikuttaa siihen, millainen matto on paras. Lisäksi mieti, käytätkö joogamattoa vain joogassa, vai harrastatko myös Pilatesta tai tarvitsetko mattoa esimerkiksi kuntosalilla.

3. Materiaali & ympäristöystävällisyys

Yleisimmät matot on tehty PVC muovista. Kannattaa kuitenkin miettiä, kuinka tärkeää maton ympäristöystävällisyys on sinulle. Hyvin tahmea matto auttaa sinua pitämään asennot kunnolla ja oikealla tavalla. Toisaalta matto, joka imee hyvin kosteutta on suositeltava hatha joogan tai Bikram joogan harrastajille. Mieti myös, tarvitsetko mattoa muussakin käyttötarkoituksessa. Esimerkiksi Pilatesta harrastaessasi paksumpi matto saattaa olla mukavampi, sillä olet selälläsi tai mahallasi paljon.

Materiaaleja löytyy joogamatoille hyvin monia erilaisia, joten kannattaa kokeilla useampaa eri materiaalia. Näin huomaat ja ymmärrät niiden väliset erot ja voit tehdä paremman ja informoidumman päätöksen joogamattoa valitessasi.

4. Rakenne

Joogamatoissa on materiaalin miettimisen lisäksi myös niiden rakenne harkittavana. Mattoja on olemassa niin sileitä kuin karkeitakin. Maton rakenne voi vaikuttaa sen pitävyyteen, mutta ne myös tuntuvat kehoa vasten erilaisilta. Toiset tuntuvat tahmealta, toiset kovalta ja toiset pehmeältä. Jos sinulla on tapana liukua matolla helposti, kannattaa etsiä itselleen kuminen, juuttinen tai puuvillasta valmistettu matto, jonka pinta on hieman karheampi.

5. Ulkonäkö, merkki ja tyyli

Kun tiedät, millaisen maton tarvitset ja haluat, on aika valita matolle väri ja muut esteettiset suunnitteluseikat. Jos aiot käyttää mattoa paljon ja pitkään, kannattaa valita itselleen sellainen matto, jonka käyttäminen on mukavaa ja josta todella pidät. Jos sen sijaan et aio käyttää mattoa paljon tai käytät sitä vain silloin tällöin, ei värillä ehkä ole niin paljon väliä. Mutta on kuitenkin mukavampi hankkia itselleen sellainen matto, josta todella pitää. Nimittäin vaihtoehdoista ei todellakaan tule olemaan pulaa!

Vinkkejä jooga- ja jumppamaton käyttämiseen

Joogamaton käyttäminen on niinkin helppoa, kuin sen avaaminen lattialle. Joogamaton käyttämisessä ei tosiaan tarvitse olla joogan ekspertti. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että joogamattoa voi tarpeen mukaan käyttää myös pyyhkeen kanssa. Voit esimerkiksi levittää pyyhkeen pääsi alle, ja näin tukea niskaasi enemmän. Joskus ohut matto voi tuntua ikävältä takaraivon alla, joten pyyhe voi tulla tarpeeseen.

Pyyhettä käytetään usein myös hatha joogassa ja Bikram joogassa. Kun hikoilet paljon, matosta voi tulla liukas. Monet levittävät oman tavallisen kylpypyyhkeensä tai hankkimansa joogapyyhkeen matolle, jolloin pyyhe nappaa suurimman kosteuden ja antaa matolle hieman enemmän pitoa.

Kuinka huolehtia omasta jooga- ja jumppamatosta?

Omasta joogamatosta huolehtiminen ei tosiaan ole rakettitiedettä. Monet joogamatot tulevat omassa pussissa, jossa ne kannattaa pitää silloin, kun niitä ei käytetä. Joogamattoa on helppo kantaa paikasta toiseen silloin, kun ne ovat niille tarkoitetussa pussissa tai kun ne on sidottu kiinni rullalle narulla tai vyöllä.

Joogamattoa ei kannata pestä pesukoneessa, sillä monetkaan materiaalit eivät kestä sitä. Mikäli sinun tulee puhdistaa mattosi, voit pyyhkiä sen kostealla pyyhkeellä tai pestä sen vedellä kevyesti ja kuivattaa ulkona raikkaassa ilmassa. Mattoa ei kannata pestä saippualla, sillä monet matot on valmistettu vaahtomuovista, mikä imee saippuan itseensä kuin sieni.

Puuvillaiset ja kumiset matot voi pestä saippualla, mutta näissä matoissa on pesuohjeet erikseen. Helpoin tapa säilyttää joogamattoja on rullalla, sillä näin ne vievät vähemmän tilaa, ne pysyvät hyvänä ja niitä on helppo kuljettaa paikasta toiseen tarvittaessa.

Joogamaton hinta

treenimattoJooga- ja jumppamaton hinnat vaihtelevat joskus hyvinkin paljon. Voit saada joogamaton halvimmillaan muutamalla kympillä, mutta ne ovat yleensä ohuita ja halvasta materiaalista valmistettuja mattoja. On paljon parempi kukkarollesi pitkällä juoksulla ostaa kestävä joogamatto. Ympäristökin kiittää.

Puuvillaiset, ekologiset ja juuttiset joogamatot voivat olla paljon kalliimpia kuin PVC matot tai muusta synteettisestä aineesta valmistetut matot. Kalliimmat matot ovat kuitenkin yleensä paljon kestävämpiä, laadukkaampia, ympäristöystävällisempiä ja tyylikkäämpiä. Tällaiset matot saattavat maksaa jopa useita satasia, mutta ne ovat investoinnin arvoisia, sillä ne pysyvät hyvänä vuosikausia. Joskus niille annetaan jopa elinikäinen takuu.

Voit ostaa joogamaton helposti urheiluliikkeestä. Lähes jokainen urheiluvarusteita myyvä liike myy myös joogamattoja. Jos kuitenkin haluat erikoisemman joogamaton, kuten puuvillaisen tai luonnonkumista valmistetun maton, saatat joutua katsomaan vaihtoehtojasi netistä. Netistä saa usein tilattua itselleen joogamaton suoraan kotiovelle, ja hintakin on yleensä hieman kaupan hintoja edullisempi.

Netistä on myös mahdollista tilata kustomoituja joogamattoja. Jos siis todella innostut, voit niin halutessasi suunnitella itsellesi juuri sellaisen joogamaton kuin haluat. Nämä tietysti saattavat kustantaa hieman pidemmän pennin, mutta ne ovat todellakin sen arvoisia.

Voin käyttää koulun mattoja – miksi ostaa oma?

Monet joogastudiot ja Pilatesstudiot antavat oppilaidensa lainata omia mattojaan. Tämä onkin hyvä tapa aloittaa joogan tai Pilateksen harrastaminen tekemättä sen suurempaa investointia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että monet koulut ostavat vain edullisimpia ja tavallisimpia, ohuita joogamattoja. Nämä ovat perusmattoja, jotka toimivat hyvin, mutta jos sinulla on eri tarpeita, niin jäät takuulla paitsi.

Koulun joogamattoja käyttävät monet ihmiset päivässä, eivätkä halvimmat matot kestä kovaa käyttöä kovin kauaa. Ne saattavat rikkoontua ja niihin voi tulla hassuja painaumia. Ja tietenkin on hyvä ottaa huomioon hygieniapuoli. Vaikka koulu saattaakin pyyhkiä matot desinfiointiaineella, on silti paljon mukavampi, kun itsellä on oma matto, joka on puhdas.

Ja koulun mattoja ei tietenkään voi viedä kotiin, joten ilman omaa mattoa et voi harjoitella kotona, etkä voi ottaa mattoa mukaan reissuun tai toiseen kouluun. Jos et ole varma siitä, kannattaako sinun ostaa itsellesi omaa mattoa, voit aina ostaa edullisen maton ensin. Näin tiedät, tuleeko matolle käyttöä. Voit aina tarvittaessa investoida omaan, tyylikkääseen ja kestävään mattoon, mikäli joogasta tai jumppaamisesta tulee suurempi ja tärkeämpi osa elämääsi.

Joogamaton ja jumppamaton ikä

Joogamattoihin investoivat usein miettivät, kuinka kauan yksi matto kestää. Mattojen kesto riippuu siitä, millaisesta materiaalista ne on tehty ja kuinka paljon niitä käytetään. Halvimmista materiaaleista, kuten PVC muovista valmistetut matot eivät kovassa käytössä kestä montaa vuotta ennen kuin niistä tulee littanoita ja ne saattavat repeillä kulmista.

Mikäli kuitenkin investoit luonnonkumista, juutista tai puuvillasta tehtyyn mattoon tai muuhun laadukkaaseen mattoon, niiden ikä saattaa olla monta kymmentä vuotta. Tietysti omasta matosta tulee pitää hyvää huolta. Matot kestävät helposti kanniskelua ympäriinsä, kosteutta, hikoilua ja lämpöä.

Joogamattoja tulisi säilyttää kuivassa ja viileässä tilassa, mielellään niille tarkoitetussa pussissa tai rullalla. Näin ne pysyvät hyvänä pitkään. Niitä voi tarvittaessa pyyhkäistä kostealla pyyhkeellä tai desinfiointiaineella. Noudata joogamattojen omia ohjeita ja pese niitä vain silloin, jos ohjeissa niin neuvotaan.

Muista aina se, että saat juuri sitä, mistä maksat. Jos siis olet valmis investoimaan jooga- tai jumppamattoon hieman enemmän rahaa, saat tyylikkään, kestävän, mukavan ja ympäristöystävällisen maton itsellesi harrastuksiisi. Jos tarvitset apua joogamaton valinnassa, voit aina pyytää apua joogaopettajaltasi, urheilukaupan myyjältä tai vaikka joogaa harrastavalta ystävältäsi. Lukemalla erilaisia arvosteluja eri matoista, saat hyvän kuvan siitä, millainen matto on juuri sinulle sopiva.

Jaa: