Top 5 parhaat bluetooth kaiuttimet

13914
0

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Bluetooth-kaiuttimet ovat yleensä pienikokoisia, langattomia kaiuttimia, joita on helppo kuljettaa mukana. Ne toimivat akkuvirralla ja bluetooth -yhteydellä mobiililaitteisiin. Musiikkia mobiililaittesta voidaan näin kuunnella paremmalla äänenlaadulla ja -voimakkuudella. Monet kaiuttimet ovat sään- ja vedenkestäviä, ja siksi voidaan ottaa mukaan esimerkiksi uimarannalle. Akunkesto voi parhaimmillaan ylittää 100 tuntia.

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Langaton kaiutin soveltuu myös kotikäyttöön. Niitä on helpompi yhdistellä kuin perinteisiä kaiuttimia, ja äänenlaatu on kehittynyt vuosien saatossa sangen hyvälle tasolle. Tarjolla on niin pienikokoisia kannettavia kaiuttimia kuin myös kokonaisia HI-Fi- ja kotiteatterisysteemeitäkin. Ohjaaminen tapahtuu pääasiallisesti mobiiilisovellusten välityksellä. Lisäksi ne tukevat esimerkiksi Spotify -soittopalvelua. Tällaisen kotistereojärjestelmän voi koota esimerkiksi osa osalta. Langaton äänentoisto mahdollistaa myös kaiuttimien sijoittelun eri puolille taloa.

Kuinka bluetooth-kaiuttimet toimivat:

Bluetooth merkitsee avointa standardia, joka mahdollistaa lähietäisyydellä olevien laitteiden välisen langattoman viestinnän. Sen avulla tiedonsiirto mahdollistuu ilman kaapeleiden kytekemistä eri laitteiden välille. Ainoana edellytyksenä on, että välimatka laitteiden välillä on riittävän pieni (tavallisesti alle 10 metriä).

bluetooth kaiutin testiBluetooth sisältää radio-osan, link controller -osan (radiolinkin hallinnan) ja link manager -osan (yhteydenhallinnan). Bluetooth toimii digitaalisten signaalien muodossa, jotka välittyvät satelliitti- ja TV-yhteyksien väliselle taajuudelle sijoittuvien radioaaltojen avulla. Taajuuden tiheä vaihtelevuus 2,4012-2,485 mHz:n välillä turvaa tiedonsiirron ja minimoi muiden laitteiden häirinnän riskin. Bluetooth kykenee siirtämään dataa, esimerkiksi kuvia tai musiikkia, jopa 24 megatavun verran sekunnissa. Bluetooth-teknologia on tehokas, mutta vie silti vain vähän energiaa.

Ericsson alkoi tutkia langattoman datasiirron mahdollisuutta mobiililaitteiden välillä vuonna 1994. Bluetooth-tekniikka, joka on saanut nimensä 900-luvun lopulla eläneeltä Norjan ja Tanskan hallitsijan Harald Sinihampaalta, otettiin käyttöön vuonna 1998. Bluetooth-logo yhdistää kaksi skandinaavisen riimukirjoituksen merkkiä. Bluetooth-yhteyden kehittämisen taustalla on ollut eri laitteiden väliset kaapeliyhteyksien poistaminen. Näin ollen yksittäisille laitteille on avautunut mahdollisuus liittyä ja poistua verkosta halutessaan.

Myös infrapunayhteys on pitkälti korvautunut monipuolisemman ja toiminnaltaan varmemman Bluetooth-yhteyden takia. Bluetoothin myötä myöskään optiselle kontaktille ei ole tarvetta, ja tiedonsalaus mahdollistuu. Near Field Communication (NFC) varmistaa, että Bluetooth-laittetta käyttäessä salasanasuojausta ei tarvita. NFC:tä tukevien laitteiden sijoittaminen toistensa läheisyyteen on riittävää.

Bluetooth-kaiuttimen osat:

Langattomissa kaiuttimissa on hieman erilaisia osia riippuen niiden koosta ja laadusta. Olennaisina elementteinä siihen kuuluvat kuitenkin Bluetooth-moduuli, runkokotelo, vahvistin, virtalähde ja kaapeleita, liitinpaneeli sekä tarvittavat liittimet ja vastus. Kaiuttimien määrä vaihtelee pienikokoisten laitteiden yhdestä suurempikokoisten laitteiden kahteen kaiuttimeen sekä bassokaiuttimeen. Tällä on suuri vaikutus eri kokoisten kaiutinten äänenvoimakkuuteen ja -laatuun.

Erityispiirteet:

Bluetooth-kaiutinten suosio on ampaissut hurjaan nousuun. Suosittuja ovat ennen kaikkea kannettavat Bluetooth-kaiuttimet, jotka on helppo ottaa mukaan. Tämä suosio ei ole millään tavalla yllättävää, sillä nämä helpot, mukana kannettavat laitteet tekevät mobiililaitteiden musiikkikirjaston valikoiman kuuntelusta hyvin helppoa ja hauskaa. Suosikkibiisejä on helppo kuunteluttaa ystävillä ja perheellä missä tahansa oletkin, sillä ilman johtoja ja kaapeleita toimiva laite ei aseta mitään esteitä.

Monikäyttöisyys

Muotoilultaan ja kooltaan Bluetooth-kaiuttimia löytyy laidasta laitaan. Niitä voi kiinnittää vyönsolkeen tai laukun kahvaan, kantaa design-kahvasta riiputtaen tai laittaa vaikka kaulaan roikkumaan. Jotkut langattomat kaiuttimet ovat siis kooltaan hyvin pieniä. Jotkut mallit voidaan kiinnittää pintamateriaaliin esimerkiksi imukupin avulla. Näin niitä voi käyttää monenlaisissa paikoissa ja sijoittaa monipuolisesti.

Vedenkestävyys

Kannettava bluetooth-kaiutin voi kulkea mukanasi lomamatkalle, ja sen vedenkestävät ominaisuudet takaavat, että se on turvassa vahingoittumiselta jopa uima-altaalla tai hiekkarannalla. Juhlimaan lähtiessäänkään kaiuttimen mukaan ottamista ei tarvitse arkailla, sillä monet niistä on suojattu juomien läikkymiseltä. Valikoimissa on iskunkestäviä kaiuttimia, jotka soveltuvat ulkoilma-aktriviteetteihin, ja jotkut mallit ovat täysin vedenpitäviä. Näin ollen jopa niiden putoaminen veteen ei tuota niille vahinkoa.

Ladattava akku

Monissa kannettavissa Bluetooth- kaiuttimissa on virtalähteenä sisäänrakennettu ladattava akku, jonka ansiosta ne ovat energiatehokkaita ja entistä kätevämpiä ottaa mukaan. Akun kestoon onkin tärkeää tutustua esimerkiksi sellaisia olosuhteita silmälläpitäen, joissa lataaminen ei onnistu helposti.

Visuaalisuus

Hauskoja yksityiskohtia Bluetooth-kaiuttimiin on luotu esimerkiksi LED-valojen avulla. Niiden erilaiset valoefektit mahdollistavat musiikin kuuntelun ja katselemisen samanaikaisesti.

Kestävyys

Joidenkin kaiuttimien iskun- ja säänkestävyys suojaa muultakin kuin vain normaalista käytöstä ja kulumisesta johtuvalta vaurioitumiselta. Kaiuttimien päällystys kestävillä materiaaleilla, esimerkiksi silikonilla, pitää ne turvassa niin lumelta, vedeltä kuin iskuiltakin. Monet valmistajat ovat myös luoneet kaiuttimilleen vankan ja karun, esimerkiksi ulkoilukäyttöön viittaavan, designin.

Luovuuden rajat ovat ainoa este kannettavien Bluetooth-kaiuttimien suunnittelulle ja käytölle. Viehättipä sinua sitten veden- ja iskunkestävyys, hauskat visuaaliset yksityiskohdat tai raaka, luja luukutus, vaihtoehtoja riittää yllin kyllin. Langattomien kaiutinten pienikokoisuus mahdollistaa niiden mukaan ottamisen minne tahansa. Niiden teho on yllättävän suuri niiden kokoon nähden. Ne toimivat akulla, joten akkua täytyy muistaa ladata, että laitteesta voi nauttia maksimiteholla.

Mitä minun tulee huomioida Bluetooth-kaiutinta hankkiessani?

Vaikka elektroniikkaliikkeiden hyllyt notkuvatkin langattomia vaihtoehtoja, et ehkä ole vielä täysin tutustunut niiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Samoin kuin Bluetooth- kuulokkeet ja auton kaiutinpuhelinkin, Bluetooth-kaiuttimet eivät vaadi toimiakseen johtoja, jotka yhdistävät ne varsinaiseen soittimeen. Tämä on perustason yhdistävä tekijä eri merkkien ja mallien välillä, mutta tämän lisäksi muitakin erilaisia ominaisuuksia ja eroavaisuuksia löytyy kasapäin.

Mikä on Wi-Fi-kaiuttimen ja Bluetooth-kaiuttimen ero?

Bluetooth-kaiuttimet on tarkoitettu tyypillisesti kannettaviksi, kun taas kotikäyttöön tarkoitetut Wi-Fi-kaiuttimet asennetaan paikoilleen pysyvästi tai ainakin pysyvämmän luontoisesti. Bluetooth-kaiuttimet yhdistetään lisäksi suoraan lähteeseen, josta dataa halutaan siirtää. Useimmiten tällä tarkoitetaan mobiililaitteita, kuten puhelinta tai tablettia. Tähän ei tarvita laajakaistaliittymää eikä muitakaan väliportaita. Wi-Fi-kaiuttimet voidaan yhdistää kotistereo- tai kotiteatterisysteemiin ja sijoitella eri puolille taloa. Näin samaa musiikkia voidaan kuunnella monessa kohtaa yhtä aikaa. Bluetooth-yhteyden kantavuus on puolstaan suhteellisen pieni, noin kymmenen metriä.

Bluetooth-järjestelmän ansiosta myös kuuluvuus ja äänenlaatu ovat hieman korkeampitasoisia kuin Wi-Fi-järjestelmässä. Tämä johtuu siitä tavasta millä dataa siirretään Bluetooth-tekniikan avulla. Monelle maallikolle tämä eroavaisuus ei kuitenkaan ole selvästi havaittavissa.

Miksi hankkia Bluetooth-kaiutin?

Ensiksi sinun on tärkeää tiedostaa minkälainen sinun tarpeesi on. Mikäli etsit kätevää tapaa kuunnella musiikkia, niin ettei sinun tarvitse välttämättä istuskella kuuntelemassa live streamia tai musiikkikirjastojasi tietokoneen, stereoiden tai television ääressä, silloin ehkä tiedostamatta sitä itsekään kaipaat Bluetooth-soitinta avuksesi. Sen avulla luot langattoman yhteyden esimerkiksi puhelimeesi tai tablettiisi. Bluetooth-kaiuttimet voidaan ottaa mukaan esimerkiksi uimarannalle, metsään tai takapihalle.

On hyvä huomioida, että olemassa on Bluetooth-yhteydellä toimivia audiosysteemejä myös kotikäyttöön, joiden on tarkoitus syrjäyttää perinteiset stereojärjestelmät.

Bluetooth-kaiuttimen hankkimista harkittaessa

Kun päätät lähteä Bluetooth-kaiutinta ostamaan, olipa se sitten verkossa tai elektroniikkaliikkeessä, eri mallien ominaisuuksiin kannattaa pureutua hieman tarkemmin. On myös tärkeää tiedostaa, minkä tyyppisiä omat tarpeesi täsmälleen ovat. Siksi ensimmäinen kohdallesi osuva Bluetooth-kaiutintarjous ei ehkä vastaa juuri sinun tarpeitasi.

Kaiuttimen koko

Ensimmäiseksi on hyvä tutustua siihen, minkä kokoisen kaiuttimen haluat. Tämä on ensiarvoisen tärkeää verkossa asioidessa, jolloin et välttämättä automaattisesti kiinnitä mittasuhteisiin huomiota. Säästyt näin pettymyksiltä ja pystyt keskittymään kaiuttimen etsintään, joka ei ole liian hankala omiin tarpeisiisi joko ominaisuuksiensa, pienuutensa tai suuruutensa takia.

Bluetooth-kaiuttimissa on kaksi selkeää kokokategoriaa: on erittäin helposti mukana kuljetettavat mallit, jotka voidaan saada mahtumaan esimerkiksi laukkuun tai takin taskuun. Puhumme siis karkeasti juomatölkin kokoisista laitteista. Ne eivät mahdu housun takataskuun, mutta ovat helposti kuljetettavissa esimerkiksi laukun sisällä.

Toinen kategoria on puolikannettavien pöytäkaiutinten kokoluokka. Karkeasti arvioituna nämä laitteet ovat keskimäärin siinä 20 – 30 senttimetrin molemmin puolin sekä pituudeltaan ja korkeudeltaan. Ne eivät siis mahdu mukavasti laukkuun, mutta ovat helposti kuljetettavissa esimerkiksi niihin kuuluvan kahvan tai kantohihnan avulla.

Koon lisäksi on olennaista tutustua siihen, mitä muita ominaisuuksia laitteella on. Painon ja tehon välillä on yhteneväisyys. Monissa puolikannettavissa laitteissa on suuri bassonkorostus. Äänenlaatuun on muutenkin pystytty kiinnittämään enemmän huomiota tässä kokoluokassa. Useimmissa Bluetooth- laitteissa kaiuttimet on suunnattu eteenpäin ja bassokaiutin sen alapuolelle. Jotkut laitteet sen sijaan suuntaavat kaiuttimet ylöspäin tai ne ovat avoimia takaa, jotta voitaisiin kuvitella äänen tulevan jokapuolelta.

Mitä enemmän siis watteja on, ja mitä suurempikokoinen laite, sitä enemmän tehoja siitä löytyy.

Kaiuttimien koko ja sijoittaminen

Suuremmissa laitteissa on yleensä voimallisemmat kaiuttimet. Pienikokoiset laitteet saattavat sisältää vain yhden kaiuttimen ja siksi tuottavat vain heikohkon monoäänen. Useimpiin Bluetooth-kaiuttimiin on kuitenkin rakennettu sisään stereokaiuttimet kahdella kanavalla. Lisäksi kaikkein laadukkaimpiin malleihin sisältyy erillinen bassokaiutin. Kun suoritetaan Bluetooth-kaiutinvertailu, bluetooth-kaiutin testivoittaja löytyy varmimmin myös tästä viimeisimmästä kategoriasta, sillä äänenlaatu joissakin tämäntasoisissa laitteissa on huima.

Akun koko ja virran jakaminen

Virta on välttämätön edellytys Bluetooth-kaiutinten toimivuudelle. Akun kokoa harkittaessa on pari tärkeää tekijää, joihin kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Ensimmäinen näistä on akun koko laitteeseen nähden. Toinen tekijä on energiankulutus. Siksi akkua valittaessa kannattaa tutustua valmistajan antamiin tietoihin energiankulutuksen suhteen. Ainoa toiminta, jossa akun kapasiteetilla on suoranainen merkitys, on virran jakaminen. Tämä on yleisesti ottaen mahdollista ainoastaan keski- ja korkeammanlaatuisten kaiuttimien kanssa. Virran jakaminen tarkoittaa mahdollisuutta kytkeä USB-kaapeli kaiuttimeen ja näin jakaa virtaa muihin mobiililaitteisiin.

Vankka rakenne

Käyttötarkoituksesta riippuen, Bluetooth-kaiuttimelta voidaan vaatia vankkaa, iskun- ja säänkestävää rakennetta. Kaiutin saatetaan päällystää esimerkiksi kokonaan tai osittain silikonilla tai kumilla, jotta iskujen ja veden vaikutus siihen saataisiin minimoitua. Vankka rakenne suojaa kaiutinta äärimmäisiltä olosuhteilta ja soveltuu siksi hyvin esimerkiksi telttailuun, veneretkelle tai hiekkarannalle mukaan otettavaksi.

Vertaile rauhassa

Kun on aika lähteä ostoksille, kaiuttimien kirjo saattaa vieläkin vaikuttaa sokaisevalta. Voit silloin palata noihin aiemmin mainittuihin vertailukohtiin ja muistuttaa itseäsi niistä ominaisuuksista, joita itse kaiuttimessa arvostat eniten. Mikäli tarvitset laitetta, jonka saa hyvin helposti napattua mukaan ja näin ollen ei aiheuta hankaluuksia esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä tai pyörän satulassa, kannattaa keskittyä pienikokoisen laitteen etsimiseen.

Mikäli äänenlaatu ja -voimakkuus ovat ensiarvoisen tärkeitä, vertaile suurempia malleja. Jos haluat viettää päiväsi hiekkarannalla ja kaipaat koko päivän kestävää musiikkia, tutustu vankkoihin malleihin ja valitse suurikapasiteettinen tehoakku. Mikäli telttailet ja tarvitset kaiutinta, joka kestää turmeltumattomana säässä kuin säässä, etsi itsellesi sopiva malli täysin vedenkestävien laitteiden joukosta. Radion kuuntelijan on puolestaan mahdollista hankkia Bluetooth-kaiutin radiolla. Älä menetä toivoasi, sillä jokaiselle on tarjolla jotakin.

Aktiivikaiuttimet Bluetooth

Ero aktiivi- ja passiivikaiuttimien välillä on aktiivikaiuttimen sisään rakennettu vahvistin. Passiivisten kaiuttimien toimivuuden edellytyksenä on erillinen vahvistinyksikkö. Tämän takia aktiivikauttimet ovat suoraan yhdistettävissä esimerkiksi soittimeen tai televisioon. Ainoana edellytyksenä toimivuudelle on niiden liitinten yhteensopivuus. Aktiivikaiutinten muihin etuihin kuuluvat niiden täsmällisempi virranjakokyky eri elementtiensä välillä sekä pienempi hävikki virran suhteen. Lisäksi ne sisältävät useasti erinäisiä säätömahdollisuuksia.

Passiivikaiuttimet

Passiivikaiuttimissa on kuitenkin omat hyötynsä. Yksi niistä on niiden edullinen hinta verrattuna aktiivikaiuttimiin. Kaiutinjärjestelmät, jotka perustuvat passiivisille kaiuttimille, ovat myös helpommin mukautettavissa esimerkiksi vahvistinta tai yksittäisiä kaiuttimia vaihtamalla. Kaiuttimien lisääminen järjestelmään on myös suoraviivaisempaa. On kuitenkin tärkeää huomioida, että valitut kaiuttimet sopivat yhteen vahvistimen kanssa.

Järjestelmä voi sisältää sekä passiivi- että aktiivikaiuttimia, mutta ei ole suositeltavaa yhdistellä niitä keskenään. Tällöin vaatimukset kaiuttimien suhteen kasvavat ja tarvitaan lisälaitteita.

Langaton kaiutin

Kannettavien Bluetooth-kaiutinten lisäksi on tarjolla kaiuttimia, joita voit käyttää sellaisenaan kotioloissa tai voit yhdistää ne HiFi- tai kotiteatterijärjestelmääsi. Nykyisin monet langattomat kaiuttimet ovat äänenlaadultaan niin korkeatasoisia, ettei vanhoja kotistereoita enää tarvita. Etuna langattomissa malleissa on se, että niiden yhdistäminen soittimeen on helppoa. Joissakin kotikäyttöön tarkoitetuissa malleissa on myös akku, joka mahdollistaa niiden ottamisen mukaan esimerkiksi lomamatkalle.

paras bluetooth kaiutinBluetooth-kaiutin autoon voidaan nykyisin varustaa esimerkiksi kolmen kaiuttimen stereolla tai virtuaalisella surroundsysteemillä. Autoon tai veneseen hankittavilta bluetooth-kaiuttimilta edellytetään, että äänentoisto kantaa äänen taustamelun yli selkeänä ja korkealaatuisena.

Saunaan asennettavissa kaiuttimissa on oleellista, että ne ovat lämmön ja vedenkestävät. Bluetooth-kaiutin saunaan ovat passiivikaiuttimia. Tämä tarkoittaa, ettei niihin ole suoraan yhdistettynä sähköjohtoa. Ne tarvitsevat lisäksi erillisen vahvistimen. Vanhan autoradiovahvistimen tai pienen stereovahvistimen voi hyvin yhdistää saunaan sijoitettavien kaiuttimien kumppaniksi. Vahvistimen voi sijoittaa esimerkiksi saunan vieressä olevaan huoneeseen, ja kaiutinjohdot voidaan siten vetää seinän lävitse saunatiloihin.

Saunakaiuttimia asentaessa on hyvä muistaa, ettei niitä kannata sijoittaa välittömästi kiukaan viereen tai suoraan sen yläpuolelle. Sen sijaan ne voi laittaa lauteiden alle tai halutessaan jopa saunan kattoon. Vaihtoehtoisesti voit käyttää saunassa säänkestäviä venekaiuttimia. Akustiikka riippuu materiaaleista, joten äänentoistoon vaikuttavia tekijöitä ovat pintamateriaalien muoto sekä pintojen malli.

Bluetooth-kaiuttimien hintataso

Kuten kaiuttimien koossa ja muodossa, myös hintatasossa on suuria vaihteluita. Pienikokoisia kaiuttimia voi saada alle sadalla eurolla, 100 – 200 euron hintaluokassa löytyy enemmänkin valikoimaa esimerkiksi matkakaiutinta hankittaessa. Suuremmassa kokoluokassa on tarjolla runsaasti eri ominaisuuksin varustettuja laitteita. Ominaisuuksista riippuen keskiluokan laitteiden hinnat vaihtelevat 200 – 400:aan euroa. Korkealuokkaisia, huippuvarusteltuja kaiuttimia on tarjolla jopa yli 1000:een euroon saakka. Siksi tärkeimmät tekijät, tarvitsemasi kaiuttimen koko ja ominaisuudet, määrittävät pitkälle myös laitteen hintaluokan.

Sitten ei kun härkää sarvista. Voit aloittaa vertailun esimerkiksi verkkokaupoista ja vertailusivustoilta. Mitä monipuolisempi kuva sinulla on tarjonnasta, sitä informoidumman valinnan voit tehdä. Muista, että hankinnan tulee perustua sinun omiin käyttötarpeisiisi ja niin taatusti löydät itsellesi sopivan laitteen, josta on sinulle iloa pitkäksi aikaa.

Jaa: