Top 5 parhaat ilmankostuttimet

25114
0
höyrystävä ilmankostutin

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Etenkin talven kylmimpään aikaan lämmityksen kuivattama huoneilma aiheuttaa ihon sekä limakalvojen kuivuutta ja ärtyvyyttä. Sen vaikutukset ovat tuntuvimpia allergioista, astmasta ja atooppisesta ihosta kärsiville yksilöille. Kuivuus voi myös aiheuttaa vaurioita asunnon huonekaluille ja pintamateriaaleille. Hyvä ilmankostutin auttaa huolehtimaan sisäilman riittävästä kosteuspitoisuudesta myös kylmimpien kuukausien aikana.

Kaikkein paras
Clean Air CA-603
Arvioimme
Paras hinta
Blaupunkt AHS801
Arvioimme
Useimmilla ominaisuuksilla varustettu
Boneco H320
Arvioimme
Viimeinen vaihtoehtomme
Zyle ZY101HG
Arvioimme

MIKSI LUOTTAA MEIHIN?

Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!

Ilmankostutin on tarkoitettu lisäämään sisäilman kosteutta ennenkaikkea talviaikaan, jolloin lämmitys tekee sisäilmasta erityisen kuivaa. Sitä voidaan käyttää huoneen tai kokonaisen asunnon sisäilman parantamiseen. On olennaista, että ilmankostuttaja on kosteutusteholtaan sopiva tilan suuruuteen nähden. Lisäksi on tärkeää noudattaa valmistajan ohjeita sitä sijoitettaessa. Sisäilman kosteutta voidaan tarkkailla esimerkiksi kosteusmittarin avulla, sillä suhteellisen kosteuden ei tulisi ylittää 45 prosenttia. Liiallisesta kosteudesta voi nimittäin aiheutua home- ja rakennevaurioita.

Riittävä ilmankosteus huolehtii luonnollisesti ihon, silmien ja limakalvojen kosteuttamisesta ja ehkäisee niiden kuivumista. Ilmankostuttimia käytetäänkin vähentämään ihon ja huulten kuivumista, poskionteloiden tukkeutumista ja päänsärkyjä, nenän ärtymistä ja nenäverenvuotoja, kuivaa yskää ja kurkun kuivumista sekä äänihuulten ärtymistä. Kuiva sisäilma altistaa näille oireille, ja siksi ne ovatkin erityisen yleisiä lämmitystä tai ilmastointia käytettäessä.

Voit valita ilmankostuttimen omien mieltymystesi, budjettisi ja kostutettavan alueen koon mukaan. Valittavanasi on monenlaisia ilmankostutintyyppejä, kuten esimerkiksi lämmin- ja kylmähöyrystävät, pyörivän kiekon avulla tai ultraäänellä toimivat pisaroivat kostuttimet sekä koko asunnon tai yksittäisen huoneen kostuttavia ilmankostuttajia.

Kuinka ilmankostuttimet toimivat?

Kostuttajat pitävät sisäilman terveellisenä sekä vähentävät pölyisyyttä ja sähköisyyttä. Ne koostuvat irrotettavasta vesisäiliöstä sekä tekniikasta, joka välittää veden höyrynä tai pisarointina huoneilmaan. Useimmissa laitteissa virta katkeaa automaattisesti vesisäiliön tyhjennyttyä, ja näin säästyy energiaa. Säiliö ja muut ilmankostuttimen osat on pidettävä puhtaina. Veden ei saa antaa seisoa ilmankostuttimessa, jotta siihen ei pääse kertymään haitallista bakteerikantaa. Valmistajan ohjeita on noudatettava myös suodattimien vaihdon suhteen.

Ilmankostuttimia on pääsääntöisesti kahdenlaisia: Höyrystäviä ja pisaroivia. Höyrystävät laitteet jaetaan puolestaan lämmin- ja kylmähöyrystäviin. Ilmankostutinta valittaessa on erittäin tärkeää tiedostaa näiden kostuttimien eroavaisuudet.

1. Höyrystävä ilmankostutin

Lämminhöyrystävä ilmankostutin lämmittää veden vapauttaen huoneeseen höyryä, ja siten tuhoaa valtaosan homeista sekä bakteereista. Osassa laitteista voi lisäominaisuutena olla UV-valo, joka auttaa bakteerien tuhoamisessa. Höyrystettäessä ei hiukkaspäästöjä pääse syntymään läheskään yhtä helposti kuin pisaroivissa kostuttimissa. Kuumennetun veden takia kostuttimet on kuitenkin sijoitettava lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomiin, sillä vaarana on palovammojen syntyminen. Laitteen huoltaminen annettujen ohjeiden mukaisesti on ensiarvoisen tärkeää.

Kylmähöyrystävä ilmankostutin perustuu ilman puhaltamiseen kostutetun suodattimen läpi. Hiukkaspäästöjä ei juurikaan synny myöskään kylmähöyrystyksen tuloksena. Se ei myöskään lämmitä sisäilmaa. Useimmiten bakteerikasvuston syntymistä ehkäistään antibakteeristen osien ja materiaalien avulla. Siitä huolimatta on ensiarvoisen tärkeää huoltaa laitetta ohjeiden mukaan, jotta bakteerikasvustojen syntymiseltä voidaan kokonaan välttyä. Säiliö on pestävä sekä kostutusverkot ja UV-lamput vaihdettava säännöllisesti, vähintään kuuden kuukauden välein. Kostutukseen kuluu paljon energiaa. Kostuttimen kostutusteho on myös syytä varmistaa ennen ostamista.

2. Pisaroiva ilmankostutin tai ultraääni-ilmankostutin

Pisaroivassa kostuttimessa huoneilmaa kostutetaan pyörivää kiekkoa tai ultraääntä käyttämällä. Vesi johdetaan värähtelijään ja muuttuu sumuksi, joka vuorostaan puhalletaan huoneilmaan. Veden mukana ilmaan pääsee näin kuitenkin mineraaleja ja bakteereita, joilla voi olla vakavia terveysvaikutuksia. Varsinkin ultraäänikostuttimista ilmaan pääsevät mineraalit voivat näkyä esimerkiksi valkoisen, hienojakoisen pölyn muodossa. Noudata valmistajan ohjeita: niissä saatetaan suositella käytettäväksi tislattua vettä, jotta mineraalien (esimerkiksi kalkin) erittyminen huoneilmaan saataisiin minimoitua. Ohjeiden mukainen huolto on myös ensiarvoisen tärkeää.

Ultraääni-ilmankostuttimen etuna on yleisesti ottaen sen hiljainen ääni. Yksiköt, joissa kostutus tapahtuu pyörivän kiekon avulla ovat yleensä edullisempia. Niiden tuottama viileä sumu on myös lapsiystävällisempi vaihtoehto kuin lämminhöyrystävät laitteet. Näitä, niin kuin ultraääni-ilmankostuttimiakaan, ei voi käyttää kuin yksittäisten huoneiden kosteuttamiseen. Mikäli niitä käytetään liikaa, ne voivat myös aiheuttaa hengitysvaikeuksia allergisille ja astmaatikoille.

Esimerkiksi Beurer tarjoaa kostutinta, jossa voit valita käytätkö ultraääni- vai höyrystävää tekniikkaa. Voit myös lisätä eteerisiä öljyjä laitteeseen avaamaan hengitysteitäsi. Saatavilla on myös laitteita, jotka yhdistävät ilmanpuhdistuksen ja -kostutuksen.

Mitkä ovat ilmankostuttimen hyödyt ja haitat?

Huolehtimalla sisäilman sopivasta kosteusprosentista pysyt terveempänä koko talven. Ennaltaehkäiset vilustumissairauksia, kun silmäsi, ihosi ja limakalvosi eivät pääse kuivumaan ja altistumaan viruksille. Tämä on erityisen tärkeää lapsia ajatellen, sillä he ovat yleensä vielä herkempiä kuivan ilman vaikutuksille kuin aikuiset. Ilmankostuttimen avulla voit saada jatkuvat kurkkukivut, poskiontelontulehdukset ja nuhat vähenemään. Kosteutettu huoneilma luo optimaaliset olosuhteet hengitysteillesi ja näin ehkäiset myös kuivaa yskää ja tukkoisuutta. Voit jopa lisätä haluamaasi eteeristä öljyä ja täyttää huoneistosi tuoksuilla. Kun pidät limakalvosi ja hengitystiesi kunnossa, vahvistat kehosi immuniteettijärjestelmää ja hapenottokykyä. Vältyt myös turhilta päänsäryiltä ja säilytät keskittymiskykysi paremmin. Huoneilman suhteellisen kosteuden ylläpitäminen on erityisen oleellista allergia- ja astmaoireista kärsiville.

paras ilmankostutinKun säilytät kosteusarvot optimaalisella tasolla, myös talosi pintamateriaalit, kuten tapetit ja parkettilattia, sekä huonekalut pysyvät paremmassa kunnossa. Myös huonekasvisi pysyvät elinvoimaisempina ja terhakkaampina. Varsinkin vauvoja kostuttimien valkoinen melu muistuttaa kohdunsisäisistä äänistä ja saa heidät rauhoittumaan helpommin yöunille.

Mahdollisia haittapuolia ilmankostuttimen käytölle ovat varsinkin pisaroivan ilmankostuttajan aiheuttamat hiukkaspäästöt. Myös valmistajan antamien ohjeiden laiminlyönti voi aiheuttaa vaaratilanteita tai vaurioita. Asunnon suhteellista kosteutta valvoaksesi tarvitset kosteusmittarin. Tämä kuuluu joidenkin paremmin varusteltujen ilmankostuttimien varustelutasoon. Liikakosteus huoneilmassa aiheuttaa home- ja rakennevaurioita. Merkkinä liiallisesta kosteudesta on se, että kosteus alkaa tiivistyä ikkunoihin.

Kostuttimen sijoittaminen annettujen ohjeiden mukaisesti auttaa välttämään vaurioita kodin elektroniikan, huonekalujen tai tapettien ja muiden seinäpintojen osalta. Ilmankostutin on turvallisinta asettaa lattiapinnalle. Lämminhöyryttävän laitteen sijoittamisessa tulee noudattaa erityistä varovaisuutta, sillä sen rikkoutuessa tai kaatuessa kuumennettu vesi voi aiheuttaa palovammoja. Tämän vuoksi se on sijoitettava lasten ja lemmikkieläinten ulottumattomiin.

Suhteellisen kosteuden lisääminen sisäilmassa pitää siis sisällään monia etuja. Liiallinen kosteus puolestaan aiheuttaa terveysongelmia, kuten hengitysvaikeuksia. Sen lisäksi myös pölypunkkien, homeitiöiden ja haitallisten mikrobien kasvu huoneilmassa lisääntyy. Kosteutta kannattaa pitää silmällä päivittäin, varsinkin jos joku talossa asuvista kärsii allergia- tai astmaoireista.

Kenelle ilmankostuttimesta on eniten hyötyä?

Varsinkin talviaikaan makuuhuoneeseen sijoitettu ilmankostutin tekee jokaisen hengittämisestä helpompaa ja lievittää tukkoisuutta. Kostuttimista on erityisesti hyötyä yksilöille, jotka kärsivät astma- ja allergiaoireista tai atooppisesta ihosta. Myös lapset ovat herkkiä kuivan huoneilman immuniteettiä heikentävälle vaikutukselle. Allergia- ja astmaliitto suosittelee höyrystävää ilmankostutinta, jolloin vahingolliset bakteerit eivät pääse kehittymään.

On kuitenkin olennaista, että valmistajan ohjeita laitteen sijoittamisesta, puhtaanapidosta ja huoltamisesta noudatetaan huolellisesti. Ilmankostutinta ei ole hyvä sijoittaa kodinelektroniikan, tapettien tai huonekalujen läheisyyteen, sillä se voi aiheuttaa kosteusvaurioita. Laite kannattaa sijoittaa lattiapinnalle vaurioiden ehkäisemiseksi. On tärkeää myös hankkia huoneeseen kosteutusteholtaan sopiva ilmankostutin. Näin ilmankosteus ei pääse nousemaan liian korkeaksi. Hinnakkaampien mallien mukana voi tulla esimerkiksi sisäänrakennettu kosteusmittari. Mikäli valitsemassasi kostuttimessa sitä ei ole, kosteusmittari kannattaa hankkia erikseen. Talviaikaan kosteustason ei tulisi ylittää 45 prosenttia, jotta vältytään kosteusvaurioiden, homeiden ja pölypunkkien lisääntymiseltä.

Vinkkejä ilmankostuttimen hankintaan:

Ilmankostuttimen hinta riippuu siitä, minkä kokoiseen tilaan se on tarkoitettu. Hintaa nostavat myös laitteiden lisäominaisuudet, antibakteeriset osat, ilmanpuhdistin ja sisäänrakennettu kosteusmittari. Kostuttimien hintahaitari on parinkymmenen ja muutaman sadan euron välillä. Edullisin on perinteinen ilmankostutin patteriin, jonka hinta on 10 – 15 euron välillä.

Kylmimpinä kuukausina on syytä sijoittaa ilmankostutin tiloihin, joissa oleskellaan eniten. Varsinkin suurempiin asuntoihin kannattaa hankkia useampi kostuttaja. Hyvä ilmankostutin makuuhuoneeseen on hiljainen, tehokas, helppo käyttää ja pitää ilman terveellisenä hengittää. Kostuttimen voi jättää päälle yön ajaksi, sillä se auttaa lievittämään hengitysvaikeuksia ja herätessä vaivaavaa tukkoisuutta. Myös lasten huoneisiin kannattaa ilmankostutin laittaa päälle yön ajaksi.

Ilmankostuttajien mitat ja muotoilu

Ilmankostuttimet ovat useimmiten konsoleita, jotka sijoitetaan tiettyyn tilaan. Ne levittävät kosteutta koko asuntoon tai niitä voidaan vaihtoehtoisesti liikutella eri huoneiden välillä. Ne ovat yleensä kooltaan noin 50 cm x 50 cm. Pienemmät, helpommin liikuteltavat laitteet on tarkoitettu yksittäisen huoneen kosteuttamiseen. Ne ovat useimmiten pituudeltaan ja korkeudeltaan 20 tai 30 senttimetrin molemmin puolin. Muotoilun suhteen on olemassa runsaasti valinnanvaraa kuutioista, pisaroista ja ufoista erilaisiin pylväsmalleihin. Väreinä ovat yleisimmin valkoinen, sininen tai musta.

Sekä muotoilunsa, ominaisuuksiensa että tehonsa puolesta Dyson AM10 tarjoaa ainutkertaisen vaihtoehdon, ja 500 euron hintalappukin kertoo sen erinomaisuudesta. Dysonia on kiitelty muun muassa sen hygieenisuuden sekä kosteutta tehokkaasti ja tasaisesti levittävän teknologian vuoksi. Ultraviolettivalo auttaa pääsemään eroon mikrobeista lähestulkoon 100 prosenttisella tarkkuudella. Sen tuulettimen ääni on korkeimmillaan 62 dBA:n tasolla. Kooltaan se on keskimääräistä suurempi, korkeudeltaan n. 60 senttimetriä ja leveydeltään n. 24 senttimetriä. Dyson onkin ollut ilmankostutin testivoittaja monella rintamalla.

Dyson välttää monet perinteisesti ilmankostuttimia rasittaneet haasteet Air Multiplier – tekniikan avulla. Dysonin avulla voidaan koko asunnon suhteellista kosteutta lisätä, sillä sen puhallustekniikka kuljettaa kosteuden tasaisesti ja tehokkaasti joka puolelle. Sen sijaan, että se samalla kuljettaisi haitallisia bakteereita ympäri asuntoa, se tappaa ne ultraviolettivalon avulla lähestulkoon sataprosenttisesti.

Myös Stadler Form Oskar -kostuttimen kuution muotoinen design herättää ihastusta. Pienemmän kokonsa ja hiljaisen äänensä vuoksi se sopii pieneen tilaan, esimerkiksi makuuhuoneeseen.

Ilmankostutintesti

Lämminhöyrystävien laitteiden rinnalle on noussut koko joukko kostuttimia, jotka haihduttavat kylmää vettä huoneilmaan. Seuraavassa ilmankostutintestissä ovat edustettuina molemmat kostutintyypit: kaksi perinteisen Ufox -sarjan mallia sekä neljä ultraäänikostutinta. Kuuden eri kostuttimen välillä tehty ilmakostutinvertailu sai ufonmallisen Ufox S3 nousemaan kärkeen kyvyllään haihduttaa sisäilmaan suurimman vesimäärän kahden tunnin aikana. Air-O-Swiss ja Boneco U7144, tulivat seuraavina. Ufox HK2, Bionaire BU700 ja Medisana Ultrabreeze seurasivat edellä mainitussa järjestyksessä.

Laitteen puhdistus

Laitteita arvioitiin lisäksi sen perusteella, kuinka helppo niitä on puhdistaa. Air-O-Swiss otti pisteet kotiin, koska se on helppo avata ja puhdistaa altaassa juoksevan veden alla. Osat saa helposti puhtaaksi harjan avulla. Laitteen Silverstick auttaa estämään mikrobikasvuston kehittymistä. Ufox -mallit on myös helppo avata. Puhdistus kuitenkin on aikaavievää ja vaatii puhdistusaineita. Liottaminen voi viedä 2 – 20 tuntia. Muut mallit vaativat tarkempaa puhdistamista pienien osien ja ahtautensa takia. Bonecossa on vedenpuhdistusmekanismi ja lisävarusteeksi on saatavana Silverstick. Vedenpuhdistin voidaan hankkia lisävarusteena myös Bionaireen.

Energiankulutus

Ilmankostuttimien energiankulutusta vertailtaessa erot olivat suuria. Air-O-Swiss selviytyi alle 10:n, Bionaire 25:n ja Medisana noin 30:n watin kulutuksella. Bonecolla vastaava lukema oli noin 130:n, Ufox HK2 :lla 160:n ja Ufox S3:lla sen sijaan 300 watin suuruisia. Ufox kuitenkin lämmittää myös huoneilmaa ja siksi vähentää osaltaan lämmityskuluja. Kokonaisuutta punnittaessa ero ei siis ole aivan niin valtaisa kuin nuo lukemat antaisivat olettaa. Ufox S3 ja Boneco lähestyvät Air-O-Swissin johtoasemaa huomattavasti. Hieman kauempana seuraavat Ufox HK2 sekä Bionaire, ja viimeiseksi näistä kuudesta ilmankostuttajasta jää Medisana.

Helppous

Kaikki testatut ilmankostuttajat ovat helppokäyttöisiä, ja niiden mukana tulee selkeät ohjeet. Laitteiden säännöllinen puhdistaminen ja valmistajan ohjeiden noudattaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita muistaa. Sen jälkeen, kun olet tutustunut ohjeisiin huolella, säilytä ohjeet. Näin voit palata niihin tarvittaessa, esimerkiksi seuraavan talven kynnyksellä.

Käyttötiedot

Air-O-Swiss on hinnaltaan noin 150 euroa. Vesi puhalletaan suodattimen välityksellä sisäilmaan. Samalla myös pöly suodattuu puhallettavasta ilmasta. Silver Stick, joka auttaa tappamaan haitallisia bakteereita, kuuluu laitteeseen. Laitetta on helppo käyttää, ja sen mukana tulevat ohjeet ovat selkeät. Laitteen etuihin kuuluvat myös sen hiljaisuus, helppo puhdistus ja vähäinen energiankulutus. Se haihduttaa vettä erinomaisesti, ei kuumenna sitä eikä ole helposti kaadettavissa. Siksi se on turvallinen käytössä. Lisäksi siinä on ilmaa puhdistavia ominaisuuksia. Air-O Swiss kosteuttaa n.40-neliöisen huonetilan.

Ufox S3 on hinnaltaan noin 170 euroa ja toimii lämminhöyrystystekniikan avulla. Sen vettä haihduttavat ominaisuudet ovat huippuluokkaa, mutta sen energiankulutus on myös korkea. Se on yksinkertainen käyttää, ja selkeitä ohjeita noudattamalla varma toiminnaltaan. Muotoilunsa ansiosta sitä ei ole helppo kaataa, mutta kuumennettava vesi aiheuttaa palovammariskin etenkin lapsille ja lemmikkieläimille. Hiukkaspäästöjä ei kuitenkaan kuumennuksen ansiosta pääse muodostumaan. Vettä lisättäessä kostutin on avattava. Puhdistaminen on helppoa, joskin aikaavievää. Tämä on hyvä laite 20 – 50-neliöiseen tilaan.

ilmankostuttajaBonecon hinta on 250 euroa. Se on täysin automatisoitu ultraääni-ilmankostutin ja sisältää kosteusmittarin, hyvät käyttöohjeet sekä vedenpuhdistimen. Hiukkaspäästöjen välttämiseksi lisävarusteeksi voi hankkia Silver Stickin tai esilämmittää veden. Helppokäyttöinen, haihdutuskykyinen ja monipuolinen Boneco on myös turvallinen, sillä se ei ole helposti kaadettavissa. Se kuluttaa kuitenkin paljon energiaa. Boneco kosteuttaa 60-neliöisen tilan.

Ufox HK2:n hinta on 120 euroa. Haihdutuskyvyltään se on suhteellisen tehokas, vaikka muuten teho on Ufox S3:sta pienempi. Veden kuumentaminen kuluttaa paljon energiaa. Laite on yksinkertainen ja helppo käyttää. Käyttöohjeet ovat selkeät. Kuumennettavan veden takia sitä ei kannata sijoittaa lastenhuoneeseen.

Bionaire on ultraäänikostutin, joka on hinnaltaan noin 160 euroa. Se on pienikokoinen, ja sen energiankulutus on vähäistä. Sitä on helppo käyttää valmistajan selkeitä ohjeita noudattamalla. Laite on turvallinen, ja sen tehoa voidaan säädellä. Bionaire ilmoittaa suhteellisesta kosteudesta värien avulla.

Pienikokoinen, joukon edullisin ultraäänikostutin, Medisana on 100 euron hintainen. Myös sen haihdutuskyky ja energiankulutus ovat vähäisiä. Sitä on melko helppo käyttää, ja se sisältää valaistuksen vesisäiliölle. Lisäksi siinä on aika- ja hälytystoiminnot. Muotoilultaan se on kapea ja siksi helposti kaadettavissa. Sen kostutusteho riittää 15-neliöiseen tilaan.

Valitse itsellesi sopivin kostutin

Ilmankostuttimia on siis tarjolla monin eri ominaisuuksin varustettuina. Siksi hankintaa tehtäessä kannattaakin kiinnittää huomiota kostutettavan tilan suuruuteen, laitteen käyttöystävällisyyteen ja turvallisuuteen sekä energiankulutukseen. Mikäli valitsemasi kostuttaja ei sisällä kosteusmittaria, sen hankinta on myös ensiarvoisen tärkeää. Sekä liian kuiva että liian kostea tila aiheuttavat riskejä niin terveydelle kuin asunnon kunnollekin. Parhaimmillaan ilmankostutin siis auttaa ehkäisemään kuivan sisäilman aiheuttamia terveyshaittoja. Tämän lisäksi se auttaa pitämään myös asuntosi ja kasvisi hyvässä kunnossa.

Jaa: