Top 5 parhaat taskulamput
Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.
Taskulamppu on suunniteltu kannettavaksi valaisimeksi, jonka tuottama valo on usein kirkas ja keilamaisen kapea. Taskulamppua käytetään lisävalaisimena paikoissa, joissa ei ole sähköjä, riittävää valaistusta tai kiinteää valonlähdettä. Perinteisesti taskulampun polttimona on käytetty hehkulamppua, mutta LED-valaisimet ovat parin viime vuosikymmenen aikana valloittaneet markkinoita. LED kuluttaa vähemmän energiaa, valaisee kauemmin ja kuumenee vähemmän kuin perinteinen hehkulamppu. Se on myös iskunkestävämpi. Voit valita monen eri toiminnon ja valotehon välillä, ja näin voit saada valaisimestasi parhaan hyödyn irti kaikkiin haluamiisi tarkoituksiin.
MIKSI LUOTTAA MEIHIN?
Luottamuksellasi on meille merkitystä! Jokainen tuote on tutkittu huolellisesti, jotta voit olla varma siitä, että saat parasta. Lue lisää Säilyttääksemme 100 % puolueettomuuden, emme koskaan hyväksy rahaa, tuotteita tai mitään muuta maksua analyyseistämme!
Kuinka taskulamppu toimii?
Taskulamppu toimii pariston tai akun avulla. Näiden rinnalla on käytössä myös vaihtoehtoisia energianlähteitä, kuten dynamo ja induktio, joka tuotetaan sähkömagnetiikan avulla. Nämä energianlähteet eivät vaadi paristoja lainkaan. Perinteisesti polttimena on käytetty hehkulamppua. Virta taskulamppuun saadaan paristosta tai akusta. Valaisimen sisällä, polttimon takapuolella, sijaitsevan heijastimen sijaintia valonlähteeseen nähden voidaan säädellä. Näin valokeilan muotoa voidaan muuttaa. Xenon-valoin varustetut valaisimet sisältävät vähiten keltaisuutta. Xenon-valolla toimiva, erityisen kirkas taskulamppu valaistaan kaasupurkauksen avulla.
Millainen on paras LED -taskulamppu?
Hyvä taskulamppu on kirkasvaloinen, kevyt ja energiatehokas. Siinä on myös hyvä roiskeen- ja iskunkesto. Täysin vedenpitävä taskulamppu on varma valinta eräretkeilyyn, sillä se toimii täydellisesti huonoimmallakin säällä – ja jopa sukeltaessa. Talvikäytössä on syytä varautua paristojen toimivuuteen säilyttämällä niitä lämpimässä. Muutoin niiden varaus saattaa hävitä.
Taskulamppuja on tarjolla moniin eri tarpeisiin ja siksi niiden koot vaihtelevat taskukoosta, noin 2,5 senttimetrin levyisistä ja alle 10 senttimetrin pituisista normaaleihin 4-5 senttimetrin levyisiin ja noin 10 – 15 senttimetrin pituisiin. Pieniä, mutta tehokkaita valaisimia on siis mahdollisuus kuljettaa mukana tai pitää esimerkiksi autossa tai työpaikalla yllättävien tilanteiden varalla. Myös muotoilussa kiinnitetään huomiota valaisinten käyttömukavuuteen. Kapeat, pinsettiotteen mahdollistavat kynälamput on suunniteltu tarkkaa työskentelyä varten. Valokeilan säätelymahdollisuus ja kantohihna lisäävätr valaisinten käyttäjäystävällisyyttä. Ergonominen muotoilu tai kahvanpinnan kuviointi auttavat osaltaan tukevan otteen saamisessa.
Useissa malleissa käytetty alumiinikuori on erityisen monipuolinen, sillä se on iskunkestävä ja soveltuu monenlaisiin käyttötarkoituksiin, kuten teollisiin työympäristöihin. Roisteenkesto, vedenkestävyys tai täydellinen vesitiiviys mahdollistavat niiden käytön vaativissakin olosuhteissa, kuten esimerkiksi rankkasateessa. Tarjolla on tietenkin myös muovikuorisia tai retrohenkisiä metallikuorisia taskulamppuja LED -valonlähteellä, kuten perinteinen Airamin retro -taskulamppu.
Mitä muuta tarvitset käyttääksesi taskulamppua?
Suunnitellessasi taskulampun ostoa kannattaa keskittyä miettimään soveltuuko paristo- vai akkukäyttöinen malli sinulle paremmin. Mikäli käytät LED -taskulamppua kerralla pitkien ajanjaksojen ajan, parhaiten sinulle soveltuvia ovat kapasiteetiltaan suuret Li-ion akut. Mikäli taskulamppu kulkee mukana varmuuden vuoksi, kannattaa se varustaa paristoilla ja välttää sen jättämistä kylmään talviaikana. Näin vältyt paristojen varauksen tyhjenemiseltä.
Mikäli valitset akkukäyttöisen lampun, tarvitset myös laturin. Edullisin näistä on tavallinen USB-laturi. Useampia akkuja kerralla ladattaessa on puolestaan hyvä tutustua siihen tarkoitukseen sopiviin vaihtoehtoihin. Voit laturin lisäksi hankkia taskulampullesi myös kotelon, joka on kiinnitettävissä esimerkiksi vyöhön. On tärkeää, että vyökiinnitys on napakka ja pitää myös lampun hyvin paikoillaan vaikkapa työskennellessä. Työolosuhteissa saattaa olla myös tärkeää, että pystyt kääntämään lampun vyössä esimerkiksi vaaka-asentoon.
Missä tilanteissa taskulamput ovat hyödyllisimpiä?
Taskulamppuja on suunniteltu eri tarkoituksiin. Esimerkiksi vartijat, huoltohenkilöstö, metsästäjät, eräretkeilijät ja mökkeilijät saattavat tarvita lisävalaistusta sähköverkon tai kiinteän valonlähteen puuttuessa. Kaikkien muidenkin on hyvä varautua lisävalaistuksen tarpeeseen esimerkiksi hätätilanteita ja sähkökatkoja silmälläpitäen.
Mitä minun kannattaa huomioida valitessani taskulamppua?
Ensiksi kannattaa miettiä kuinka lampun koko sopii omaan käteesi sekä käyttötarkoituksiisi. Mieti myös, haluatko akku- vai paristovirralla toimivan valaisimen. Akkukäyttöiset LED-valaisimet ovat tehokkaampia. Ne ovat myös edullisempia pitkän tähtäimen käytössä, ja siksi ne sopivat paremmin varsinkin ammattimaiseen käyttöön. Koti- tai mökkikäytössä paristot voivat olla riittävät.
Valon kokonaismäärän ilmaisemiseen käytetään lumen-yksikköä. Siihen, kuinka pitkälle taskulamppu näyttää, on lumenien lisäksi vaikutusta valaisimen valokeilalla. Kapea valokeila näyttää pidemmälle kuin leveä, ja leveämpi valokeila puolestaan näyttää aluetta laajemmalta. Lumenien määrä ilmaisee puhtaasti sen, kuinka paljon valoa lampusta tulee. Perinteisen taskulampun teho vaihtelee 5 – 50:een lumeniin, kun taas litiumioniakkuvirralla toimiva LED-valaisin voi yltää teholtaan 1000:een lumeniiin.
Taskulampun kantama mittaa etäisyyttä, jossa valaisimen valoteho laskee 0,25:een luxiin. Lux kuvaa valaistuksen voimakkuutta tietyllä alueella. Kantama mitataan kirkkaimmasta osasta valokeilaa valon oltua päällä puolesta minuutista kahteen minuuttiin. Valokeilan muodolla puolestaan tarkoitetaan valon heijastumiskulmaa LED-valaisimessa. Heijastimen pinnalla ja materiaalilla on – joko terävöittävä tai pehmentävä – vaikutus syntyvään valokeilaan. Valokeila voi olla pistemäinen tai muodostua pääkeilasta sekä hajavalosta sen ympärillä.
Tehokkain taskulamppu
LED -taskulampputesti vertaili lyhyen kantaman markkinoita hallitsevia Armytek Prime C1 ja Olight X7-malleja. Armytek Prime C1 on näistä taskuun sopivampi ja maksaa 36 euroa. Maksimivalotehoa luvataan 800 lumenia. Olight X7:ää ei saa kätevästi taskuun. Maksimitehoa sen sijaan luvataan huikeat 9000 lumenia ja erittäin leveäksi kantamaksi 313 metriä. Valmistaja kehuu sitä tehokkaimmaksi malliksi kokoluokassaan. X7 on 349 euron hintainen. Nämä kaksi mallia eivät kuitenkaan ole valovuosien päässä toisistaan, vaan Prime C1 yllättäen osoittautuukin suorituskyvyltään vain hieman Olightia kevyemmäksi versioksi.
Taskulamppu testivoittaja
Pidemmän kantaman testissä verrattiin Olight M3XS-UT Javelot ja Polarion PH40, joiden molempien kantama ulottuu yli kilometrin päähän. Xenon-valoin varustettu PH40 maksaa 1 200 euroa. Valaisuteho on 4000 lumenia, joiden ansiosta kantama on 1 500 metriä. Se on parhaimmillaan 300 metrissä. Javelot maksaa 139 euroa, eivätkä sen ominaisuudet jää suuresti Polarionista. Se toimii LED-valoilla ja mahtuu paremmin taskuun. Javelotin kantama on 1 km.
LED -taskulamppu 1000lm
PD35 TAC CAMO on esimerkki taskukokoisesta 1000 lumenin taskulampusta. Sen saa helposti muunnettua eri toimintotilojen avulla taktiseen tai erämiehen käyttöön. Se on pieni ja kevyt, mutta tarjoaa 200 metrin kantaman ja tasaisen valokeilan. Fenix RC20 puolestaan on ladattava LED-taskulamppu, jonka mukana tulee USB- lataustelakka. Valaisuteho on korkeimmillaan 1000 lumenia, ja kantama on miltei 300 metriä.
Taskulamppuvertailu
Mikä on paras taskulamppu? Vertailussa keskitytään muutamiin suosittuihin LED-tekniikalla toimiviin, kevyisiin, tehokkaisiin hieman yli tai alle 80 euroa maksaviin malleihin. Niiden valaistusvoimakkuus nousee yli 5000 luksiin, mutta ne tuottavat vain murto-osan perinteisten halogeenivalaisinten tuottaman lämmön määrästä. Hyötysuhteen voidaankin sanoa olevan 2,5 – 8 -kertainen perinteisiin valaisimiin verrattuna. Tällä kertaa vertailussa ovat mukana Led Lenser, Maglite, Fenix, Flashmax ja Lightboom.
Maglite ja Led Lenser -taskulamput lämpenevät hyvin minimaalisesti, vaikka käyttöaika olisi pidempikin. Hieman enemmän lämpenemistä tapahtuu Fenixin kohdalla, mutta ei kuitenkaan haitaksi asti. Flashmax sen sijaan lämpenee epämukavaksi 15 minuutissa, ja Lightboomilla menee siihen vain 5 minuuttia. Kaksi viimeistä mallia soveltuvat siis erittäin huonosti pidempijaksoiseen käyttöön. Nämä taskulamput eroavat myös valoteholtaan huomattavasti toisistaan. Kun valaisimia käytetään “hakuvaloina”, eli tarvitaan pidempää kantamaa, erot voidaan nähdä selkeästi. Flashmaxin ja Lightboomin teho on häikäisevä muihin malleihin verrattuna. Flashmax on myös omaa luokkaansa, kun hinta ja teho suhteutetaan toisiinsa. Hintaan sisältyvät myös laturi ja akut. Led Lenser on pieni, mutta tehokas taskulamppu. Se on verrattavista valaisimista ainoa, jonka valokeilaa voidaan säätää. Valo myös kattaa valaistavan alueen tasaisesti. Lampun pyöriminen voidaan estää irrotettavan tuen avulla.
Muita markkinoilla olevia malleja:
Voit löytää markkinoilta kokonaisen kirjon vieläkin edullisempia LED-taskulamppuja, jotka ovat hinnaltaan 5 – 20 euroa. Niiden kestävyys ja muut ominaisuudet eivät kuitenkaan ole verrattavissa hinnakkaampien valaisinten tarjoamiin etuihin. Monet edullisimmista taskulampuista tulevat suoraan Kiinasta, joten kannattaa myös varautua useamman viikon toimitusaikaan.
Surefire kuuluu taskulamppujen valmistajien kermaan. Surefire on USA:n armeijan, poliisin ja pelastushenkilöstön käyttämä käsivalaisin, ja valinnanvaraa löytyy sen yli sadasta mallista. Surefire G2X Pro, jonka maksimivaloteho on 320 lumenia, on yksi ostetuimmista malleista. Voit valita kahdesta kirkkaustehosta: himmeämmällä, 15 lumenin teholla voit käyttää akkua 45 tuntia. Runko on valmistettu kestävästä Nitrolonista, joka helpottaa otteen pysyvyyttä. Akut ovat litium-ioni -akkuja, ja säilyvät 10 vuotta. G2X Pro on pieni mutta tehokas, ja sen hinta on noin 80 euroa.
Fenix Tactical on ladattava LED-taskulamppu, jolla on korkea suorituskyky. Valmistajalta on tarjolla yli 200 mallia. Pääasiassa valaisimet on suunniteltu poliisin tai armeijan tarpeisiin – ja näin ollen kestämään äärimmäisiä olosuhteita. Valaisuteho on maksimissaan 960 lumenia yli 200 metrin kantamalla. Valitsemalla matalimman valotehon suurikapasiteettinen akku antaa käyttöaikaa jopa 150 tuntia. Virtalähteinä voidaan käyttää esimerkiksi Li-ion tai CR123A akkuja. Tämä suorituskykyinen valaisin toimii erinomaisesti vaativissakin työ- tai sääolosuhteissa. Fenixin hinta on noin 90 euroa.
Nitecore on valaisinten valmistajien kärjessä yli 600 mallillaan. Nitecore on suunniteltu niin ikään vaativiin työ- ja sääolosuhteisiin. Se on pieni ja tehokas. Akusta riittää virtaa noin 520 tunnin ajan. Haluttaessa virranlähteenä voidaan kuitenkin käyttää myös litiumparistoja. Nitecore on iskunkestävä ja vesitiiviys luvataan kahteen metriin saakka. 950 lumenia antaa 232 metrin kantaman. Valo himmenee virran lähestyessä loppuaan. Nitecoren hinta on noin 70 euroa.
Streamlight, Inc.tarjoaa maailmanlaajuisesti yli 900 mallia, ja on suunniteltu ennenkaikkea puolustusvoimien, poliisin ja pelastushenkilöstön tarpeisiin. Streamlight 88850 Polytac maksaa 60 euroa sekä sopii erinomaisesti päivittäiseen koti- ja työkäyttöön. Se kestää myös äärimmäiset sääolot. Siksi se soveltuu hyvin erä- ja retkeilykäyttöön. C4 fotonikidekuituteknologia tekee valaisimesta miltei kolme kertaa tavallisia LED-valoja kirkkaamman. Streamlight ei sisällä lasia, joten rikkoutumisen vaaraa ei ole. Kirkkautta löytyy 130 lumenin verran, ja tehonsäätö varmistaa valokeilan tasaisuuden. Laite on myös vesitiivis, joten sitä voi käyttää äärimmäisissäkin sääolosuhteissa.
Esimerkiksi Philipsin ja Disneyn yhteistyönä on tuotettu lapsen käteen sopivia, hauskoja ja turvallisia valaisimia, kuten Philipsin Star Wars, Autot- teeman lasten taskulamppu tai kuvanheittimellä varustettu Lennokit-teeman taskulamppu. Ne on suunniteltu kestämään putoamiset ja iskut sekä tarjoamaan lapsille jännittävin ominaisuuksin varustettuja valaisimia korkealaatuisen LED-teknologian avulla.
Kuinka pitkäksi aikaa taskulampusta on iloa?
LED-taskulamput ovat käyttöiältään korkeampia kuin perinteiset hehkulamppuvalaisimet. LED-valot kestävät tavallisesti noin 50 000 tuntia. LED-valojen käyttöikä riippuu muun muassa sen käyttölämpötilasta. Alumiinista valmistettu runko voi rajussa käytössä kolhiintua, mutta kulumia ei juuri pääse syntymään. Niinpä LED-valaisinta voi huoletta käyttää monien vuosien ajan.
Paloajasta puhuttaessa on hyvä muistaa, etteivät läheskään kaikki valaisimet pysy yhtä kirkkaina akun tai pariston täyttä toiminta-aikaa. Pariston tai akun virran lähetessä loppuaan useimpien taskulamppujen valo himmenee. Siksi paloaika määritellään loppuneeksi, kun valovirran määrä on vähentynyt 10:een prosenttiin sen alkuperäisesti ilmoitetusta määrästä.
Pidä huolta taskulampustasi
- Säilytä taskulamppua kuivassa, viileässä paikassa, josta se on helppo napata mukaan esimerkiksi hätätilanteen tai sähkökatkoksen yllättäessä.
- Vaihda valaisimen paristot muutaman kuukauden välein, vaikkei se olisi ollutkaan käytössä pidempiä aikoja. Näin varmistat, että tarvittaessa taskulamppusi on käyttökunnossa eivätkä paristot vuoda.
- Sijoita taskulamppuja hätätilanteiden varalta moniin eri paikkoihin asunnossasi tai autossasi, kuten laatikostoihin, kaappeihin, sänkyjen lähettyville ja hansikaslokeroosi.
- Säilytä avaamaton pakkaus käyttämättömiä paristoja samassa paikassa taskulamppusi kanssa. Näin varaudut paristojen vanhentumiseen tai yllättävään pidempijaksoiseen käytöntarpeeseen.
- Älä säilytä taskulamppua, paristoja ja akkuja normaalia korkeammissa tai matalammissa lämpötiloissa, kuten saunassa tai pakkasessa. Näinsuojaat valaisintasi ja sen virranlähdettä mahdollisislta vioilta, kuten paristojen vuodolta.
- Älä jätä taskulamppua autonistuimen alle tai suoraan auringonvaloon.
Huolehtiminen taskulamppusi optimaalisesta toiminnasta vuosikausiksi on helppoa. Taskulampun kunnossapitoon kuuluu neljä osa-aluetta: puhdistus, osien vaihto, suojaaminen ja voitelu. Kun teet nämä neljä toimenpiidettä kerran – pari vuodessa, taskulamppusi tuottaa sinulle iloa pitkän aikaa. Mikäli käytät lamppua olosuhteissa, joissa lamppu joutuun usein kosketuksiin esimerkiksi hiekan, lian tai öljyn kanssa, se kannattaa puhdistaa useammin.
Taskulampun puhdistaminen
Ulkokuori
Puhdista lika tai rasva ensin valaisimen ulkokuoresta käyttämällä alkoholipitoisia pyyhkeitä tai mikrokuituliinaa ja rasvanpoistoon sopivia puhdistusaineita. Voit käyttää harjaa, esimerkiksi kovaa hammasharjaa, uurteiden puhdistamiseen. Pyyhi viimeiseksi linssi. Naarmuuntumattoman linssin voi yksinkertaisesti pyyhkiä puhtaaksi. Linssin pitäminen puhtaana on oleellista, sillä valo suodattuu sen lävitse. Likainen linssi voi himmentää siten valaisimen valaistustehoa.
Sisäpuoli ja akkuyhteys
Irrota valon- ja virranlähde. Puhdista näkyvä lika yllämainituilla välineillä. Tarkista jousten toimivuus. Voit puhdistaa pienet kolot esimerkiksi vanupuikkojen avulla. Huolehdi kuitenkin siitä, että niistä ei jää kuituja lampun sisään. Pyyhi lopuksi koko lampun sisusta poistaaksesi kaikki rasvan ja lian jäänteet. Mikäli huomaat korroosiota akkuyhteydessä, käytä elektriikalle tarkoitettua puhdistusainetta.
Tarkista O-rengastiivisteet
O-rengastiivisteet ovat yksi haavoittuvimmista, ja samalla tärkeimmistä, taskulampun osista. Ne suojaavat lamppua rasvalta, lialta ja vedeltä. Niiden avulla taskulamppusi pysyy vesitiiviinä. Tarkista O-renkaat kuivumisen ja murtumisen varalta. Mikäli huomaat renkaissa murtumia tai ne ovat menettäneet joustokykynsä, vaihda ne uusiin. Ota O-rengas pois paikoiltaan ja etsi vastaavankokoinen rengas joko verkosta tai liikkeestä. Varmista valmistajan O-renkaista antamat tiedot käyttöohjeesta. Kuivuneisiin O-renkaisiin voit lisätä voiteluöljyä.
Suojaa akkuyhteys korroosiolta
Käytä akkuyhteyden suojaamiseen, parantamiseen ja hoitoon tarkoitettuja aineita, jotka toimivat kynän tavoin. Niillä suojaaminen käy yksinkertaisesti ja yletät haluamaasi kohtiin helpommin. Tärkein akkuyhteys ovat kierteet, jouset, ja kontaktipinnat, joita akku tai paristot koskettavat.
Taskulampun voiteleminen
Käytä voiteluun kuhunkin materiaaliin parhaiten soveltuvaaa voiteluainetta. Siksi sinun ehkä täytyy hankkia eri voiteluaine eri materiaaleille. Yhdestä pakkauksesta kuitenkin riittää ainetta pitkäksi aikaa. Peitä O-renkaan pinta voiteluaineella ja huolehdi siitä, että katat koko pinnan. Voitele sen jälkeen renkaan sivu. Vaihtoehtoisesti voit ottaa O-renkaan pois paikoiltaan ja peittää sen voiteluaineella, jolloin varmistat peittäväsi koko renkaan. Siirry O-renkaasta kierteisiin ja lisää ohut kerros ainetta kierrepintojen joka kohtaan. Ruuvaa osat paikoilleen ja liikuta niitä muutamaan kertaan edestakaisin, jotta saat aineen levittymään tasaisesti.
Kun huolehdit taskulamppusi kunnossapidosta edellämainituin tavoin kerran – pari vuodessa, taskulamppusi on käyttökunnossa pitkän aikaa.