Parhaat jääpalakoneet 2024

7021
0
jääpalakone kotiin

Oikean tuotteen löytäminen tässä kategoriassa ei ole helppoa, ja Parasvalinta tiimi onkin tehnyt riippumatonta tutkimusta ja tuotetestausta, jotta sinä voisit tehdä parhaan valinnan. Jos ostat jotain sisällöstämme löytyvien linkkien kautta, voimme ansaita pienen välityspalkkion, joka auttaa tukemaan työtämme.

Pidä juomat viileinä

Pitkän päivän päätteeksi on toisinaan mukava istua alas ja sekoitella itselleen viileä eksoottinen drinkki, joka vie ajatukset pois harmaasta arjesta ja kohti rentouttavia rantamaisemia, lämpimiä iltoja ja letkeitä rytmejä. Kunnes huomaat, että pakastimessasi ei olekaan jäitä.

Jääpalapussit ja -muotit ovat sinänsä ihan käteviä, jos vaan joskus joku muistaisi laittaa niihin vettä jäätymään, ja niitä olisi pakastimessa riittävästi. Pahinta on, kun jääpalat loppuvat kesken järjestämiesi cocktail-kutsujen aikana, sillä Mojito ilman jäämurskaa ei todellakaan tunnu oikealta drinkiltä, ja osa juhlien tunnelmasta on samantien kadonnut.

Joissain muissa maissa tilannetta pystyisi paikkaamaan kipaisemalla lähikauppaan ja ostamalla säkillisen jäitä, mutta ehkä meillä Suomessa kylmä ja jää ovat niin ehtymättömiä luonnonvaroja, ettei kukaan oikein ole huomannut valjastaa niitä tällä tavoin kaupallisiin tarkoituksiin. Mikä siis neuvoksi?

No, äkkiseltään ei ehkä mikään, mutta vastaisen varalle kannattaa harkita jääpalakoneen hankkimista.

Miten jääpalakone toimii?

jääpalakone kotiinJos olet kyllästynyt erillisiin jääpalamuotteihin ja veden loiskumiseen pakastimeesi tai ainaiseen jääpalapussien repimiseen, ei kannata vielä luovuttaa ja siirtyä pelkkiin lämpimiin juomiin. Jääpalakoneella varmistat jäiden riittävyyden kutsuillasi ja muutenkin aina tarvittaessa. Jääpalakoneet eivät nykyisin suinkaan ole vain hotellien ja ravintoloiden ammattilaiskäyttöä varten, vaan markkinoilla on tänä päivänä tarjolla myös useita erilaisia pieniä jääpalakoneita, jotka sopivat erinomaisesti kotikäyttöön yksityisiin kotitalouksiin – meille kaikille siis.

Kannattaa muuten huomata, että vaikka tässä jutussa pääosin puhutaankin vain jäiden käytöstä juomien viilentäjänä, ovat jäät käteviä kotona myös muutoin. Hyödynnä esimerkiksi jäiden muodostama vau-efekti vaikkapa illallisilla: kun tarjoilet sashimin, äyriäiset tai vaikkapa vain tavalliset vihannekset jääpala- tai jäämurskapediltä, paitsi pidät herkut viileinä luot myös näyttävän katseenvangitsijan illallispöytääsi. Tai anna ensiapua treeneissä venähtäneelle jalalle tai kädelle viileällä jäähauteella. Laita jäitä muovipussiin ja kiedo muovipussin ympärille pyyhe. Aseta viileä paketti loukkaantuneelle jalalle muutamaksi minuutiksi.

Jääpalakoneen käyttö on todella hyvin yksinkertaista. Kytke kone sähköverkkoon, lisää vettä jääpalakoneen vesisäiliöön ja napsauta kone käyntiin. Jo muutaman minuutin kuluttua kone pyöräyttää ensimmäiset jääpalat koneen jääpalasäiliöön. Helppoa!

Jos hankintasi on vesiliitäntäinen jääpalakone, edellyttää sen käyttöönotto toki, että putkimies kytkee laitteen vesijohtoverkkoon, mutta tämän jälkeen käyttö onkin lastenleikkiä. Koska kone ottaa tarvitsemansa veden suoraan vesijohtoverkosta, ei sinun tarvitse huolehtia vesisäiliön täyttämisestä tai veden riittävyydestä, vaan tiedät, että vettä ja siis jäätä on aina saatavilla.

Pakastin jääpalakoneella on yhä useamman valinta uutta jääkaappi-pakastinta hankittaessa, vaikka jääpalakonetta ei olisi muutoin edes harkittu, mutta valittavanasi on myös muita vaihtoehtoja. Jääpalakone voi siis olla integroitu osaksi pakastinta, tai se voi olla erillinen laite, jonka voit sijoittaa mihin vain haluat. Irrallinen pieni kone on kevyt ja kätevä siirtää juuri sinne, missä jäitä milloinkin tarvitaan, oli se sitten olohuone, saunan pukuhuone tai kesällä vaikkapa terassi. Erillinen jääpalakone ei kuitenkaan tyypillisesti pidä jääpaloja kylmänä, ja jääpalat on käytettävä nopeasti tai siirrettävä pakastimeen, kun taas pakastimeen integroidussa jääpalakoneessa valmistetut jääpalat säilyvät pakastimessa olevassa jääpalasäiliössä pitkään. Toisaalta jääpalakoneosa vie melko suuren tilan pakastimesta, jolloin pakastettaville ruoille jää vähemmän tilaa.

Jääpalakoneessa voi olla täytettävä vesisäiliö, jolloin kone valmistaa jäitä niin kauan, kuin vettä riittää. Laite yleensä ilmoittaa veden loppumisesta merkkivalolla tai äänimerkillä. Erillinen jääpalakone ei pidä jäitä viileinä, kuten pakastimeen integroitu laite, joten jos jäät unohtuvat laitteeseen pidemmäksi aikaa, ne sulavat. Sulamisvesi kuitenkin valuu tyypillisesti jääpala-astiasta takaisin vesisäiliöön, jolloin kone voi käyttää saman veden uudelleen, eikä siihen tarvitse lisätä uutta vettä. Kone voi myös olla vesijohtoon liitettävä, jolloin se ottaa vettä automaattisesti liitännän kautta, ja valmistaa jääpaloja jatkuvasti niin kauan, kun jääpalasäiliössä on tilaa.

Jääpalakone voi jääpalojen lisäksi valmistaa jäämurskaa tai vain viilentää veden mukavan kylmäksi ja nautittavaksi sopivaksi. Jääpalakoneessa on myös suodatin, joka suodattaa käytettävän veden, jolloin se on jopa vesijohtovettä puhtaampaa ja raikkaampaa.

Joissakin malleissa koneen mukana toimitetaan erilliset jääottimet, joilla jääpalat on kätevä poimia jääpala-astiasta juomalasiin. Toisissa malleissa jääpalojen annosteluun on automaattinen annostelija, josta valmiit jääpalat tai jäämurskan voi annostella vaikka suoraan drinkkiin. Jos kuitenkin tarvitset jäitä enemmän kuin vain pari kuutiota, esimerkiksi viininjäähdyttimeen, voi jäät ottaa näissäkin malleissa myös suoraan jääpalakoneen jääsäiliöstä. Tämä onkin suositeltavampi tapa, sillä se säästää aikaa ja laitteen mekanismeja.

Jääpalakoneella voit valmistaa jääpaloja jatkuvasti tarpeen mukaan oli se sitten pari jäätä juoman viilentämiseen tai vaikka vadillinen kylmään hauteeseen treeneissä loukkaantumisen jälkeen. Ja kutsujen alla voit varautua ja tehdä jäitä varmuuden vuoksi myös varastoon – siirrä vain jääpalat muovipussissa tai astiassa jääpalakoneesta pakastimeen, ja varmistat, että jäätä riittää koko hauskan illan ajan. Kovin kauaa ei valmiita jääpaloja kuitenkaan kannata pakastimessa säilyttää, sillä ne jäätyvät helposti toisiinsa kiinni suureksi jäämöhkäleeksi. Jääpiikistä voi tällöin olla apua. Jos laitat etukäteen valmistettuja jääpaloja tarjolle erilliseen kulhoon, muista myös elegantit jääottimet, jotka helpottavat jäiden poimimista kulhosta drinkkiin. Kädet pysyvät kuivina eikä jääpaloihin siirry käsien mukana ei-toivottuja pöpöjä.

Miten löytää paras jääpalakone?

Jääpalakoneita on nykyisin Suomenkin markkinoilla useita erilaisia. Hankittaessa jääpalakonetta kotiin kannattaa ensin miettiä omia käyttötottumuksia ja tarpeita ja myös tutustua erilaisiin tarjolla oleviin vaihtoehtoihin.

Pienimmät koneet sopivat vaikkapa keittiön tasolle, sillä ne voivat olla kooltaan vain noin 30 x 30 x 30 cm, kun taas suurimmat ovat luonnollisesti jo ammattikeittiöiden vaatimusten mukaisia myös kooltaan.

Jos jäitä käyttää vain vähän ja satunnaisesti, esimerkiksi juhlissa, voi pienehkö kone olla varsin riittävä. Pienen erillisen, ilman vesijohtoliitäntää toimivan koneen voi ottaa esille ja käyttöön tarpeen mukaan ja muutoin säilyttää varastossa, jolloin keittiössä vapautuu tilaa muuhun käyttöön. Pieni kone on myös kätevä siirtää aina sinne, missä sitä kulloinkin tarvitaan oli se sitten keittiö tai olohuone tai vaikkapa kesäterassi.

Mikäli jäitä taas käytetään enemmän ja jatkuvasti, voi olla hyvä ajatus harkita vesiliitännällä varustetun laitteen hankkimista. Kun jääpalakone on osa pakastinta, pysyvät valmistetut jäät kylminä ja jäässä pidempään, ja jäätä on näin jatkuvasti tarjolla. Vesijohtoverkkoon liitetyn jääpalakoneen kautta voi myös saada jatkuvasti viileää, suodatettua vettä. Jos siis sinulla on ollut tapana valuttaa vettä hanasta pitkään, ennen kuin se on mielestäsi riittävän kylmää nautittavaksi, tai pidät samasta syystä vesikannua jääkaapissa, voi jääpalakone ratkaista tämänkin asian.

Integroitujen laitteiden miinuspuolena on, että jääpalakoneella varustetut pakastimet voivat olla tilavuudeltaan yllättävän pieniä, ja innokas pakastaja voikin joutua hankkimaan toisen pakastimen kesän sadon säilömiseksi.

Kuten valistunut kuluttaja tietää, hinta ei ole aina laadun tae, ja halpa jääpalakone voi olla aivan erinomainen valinta, jos laite vastaa ostajan tarpeisiin ja odotuksiin. Ei kannata maksaa turhaan ominaisuuksista, joita ei käytä, tai pelkästä merkistä. Kotikäyttöön tarkoitettujen erillisten jääpalakoneiden hinta vaihtelee yleensä noin 150 eurosta 250 euroon merkistä ja mallista riippuen. Jääpalakoneella varustettujen jääkaappi-pakastinyhdistelmien hinnat taas alkavat noin 1200 eurosta.

Edullista hintaa etsivän kannattaa luonnollisesti etsiä jääpalakonetta verkkokaupasta, sillä verkkokauppojen hinnat voivat kodinkoneidenkin kohdalla olla huomattavastikin kivijalkamyymälöiden hintoja edullisempia. Verkkokaupoilla on myös yleensä laajemmat valikoimat ja edullisemmat kotiinkuljetushinnat, mikä sekin tuo asiakkaille lisäsäästöjä fyysisissä myymälöissä asioiviin verrattuna.

Parhaan jääpalakoneen löytämiseksi kannattaakin miettiä ensin omia tarpeitaan ja käyttötottumuksiaan sekä tutustua eri valmistajien tuotteisiin, vertailusivustoihin ja erilaisiin tuotetesteihin. Näin tuotteen valintaan voi löytyä uusia näkökulmia, joita ei ehkä itse olisi tullut ajatelleeksi. Esimerkiksi äänimerkki veden loppuessa tai jääpalasäiiön täyttyessä voi kuulostaa hyvältä ominaisuudelta, mutta joskus äänimerkki yhdessä muun jääpalakoneen aiheuttaman äänen kanssa voi nostaa melutason korvia ärsyttävälle tasolle.

Jääpalakonevalikoima ei ehkä yllä aivan vaikkapa jäätelökoneiden tasolle, mutta myös jääpalakonekaupolla löytyy erilaisia vaihtoehtoja myös laitteen ulkonäön suhteen. Jos keittiösi on muutoin varustettu tyylikkäillä mustilla tai teräksisillä laitteilla, ei tyylistä tarvitse tinkiä myöskään jääpalakonetta valittaessa.

Vinkkejä jääpalakoneen käyttöön

pakastin jääpalakoneellaKun olet ottamassa uutta jääpalakonettasi käyttöön, tutustu aina ensin huolellisesti laitteesi mukana tulleeseen käyttöohjeeseen. Oikea käyttö ja huolto lisäävät laitteen kuin laitteen käyttöikää, ja ohjeen mukana voit myös saada hyviä vinkkejä oman jääpalakoneesi käyttöön.

Noudata myös aina asianmukaisia ohjeita ja määräyksiä, kun kytket jääpalakoneesi vesiliiitännän vesijohtoverkkoon. Älä tee liitäntää itse, vaan jätä se ammattimaisen putkiasentajan tehtäväksi. Varmista, että osaat tarvittaessa kytkeä laitteen vedentulon pois päältä.

Suomalainen vesijohtovesi on ehkä maailman parasta ja puhtainta, ja soveltuu siis sellaisenaan käytettäväksi jääpalakoneissa. Jääpalakoneissa voi myös olla lisäksi erillinen suodatin, jonka läpi vesi kulkee ennen jäätymistään jääpaloiksi. Jos vesijohtovesi kuitenkin on kovin likaista tai pahanmakuista, ei pelkkä suodatus aina riitä. Käytä jääpalojen valmistuksessa aina vain juomakelposta vettä, sillä pakastaminen ei poista veden epäpuhtauksia tai makuhaittoja.

Aivan ensimmäiset jääpalaerät tai jääpalakoneen kautta valutetut vesilasilliset kannattaa heittää pois, sillä niissä voi olla laitteistosta tullutta pientä pölyä, puhdistusaineita tai makuhaittoja. Kun laitteen läpi on kulkenut jonkin verran vettä, on se puhdistunut, ja voit alkaa nauttia vastavalmistetuista jääpaloista.

Jääpalakoneesta voi ottaa kätevästi jääpalan tai pari suoraan juomalasiin annostelijan kautta, mutta jos jäätä tarvitsee suuremman määrän, kannattaa se ottaa suoraan koneen jääpala-astiasta. Näin säästät paitsi aikaa myös annostelijaa.

Laitteen suodattimen vaihto säännöllisesti on tärkeää paitsi laitteen toiminnan ja käyttöiän niin myös käyttäjän kannalta. Jos suodatin on kovin likainen, ei laite ehkä toimi normaaliteholla, eikä suodatin myöskään puhdista läpikulkevaa vettä kunnolla, mikä saattaa ilmetä laitteen kautta juodun veden ja jään sivumakuna.

Jos käytät käsin täytettävää vesisäiliöllistä jääpalakonetta, muista tyhjentää säiliö, kun et käytä konetta. Säiliössä pitkään seisova vesi on altis bakteerikasvustoille, etkä ehkä halua drinkkiisi monta päivää koneessa huoneenlämmössä seisoneesta vedestä valmistettua jääkuutiota. Huolehdi laitteen puhtaudesta ja tyhjennä ja puhdista jääpalakoneesi laitteen käyttöohjeen mukaisesti säännöllisesti. Muista irrottaa laitteen virtajohto pistorasiasta ennen laitteen pesemistä, ja kuivaa laite huolellisesti puhdistamisen jälkeen.

Puhdista myös pakastimeen integroitu jääpalakone ajoittain. Puhdista jääpala-astia ja lokero käyttöohjeen mukaan, ja kuivaa ne huolellisesti ennen kuin laitat ne takaisin pakastimeen.

Koska puhdistuksessa on käytetty puhdistusainetta, kannattaa muutama ensimmäinen puhdistuksen jälkeen valmistuva jääpalaerä heittää pois tai käyttää muuhun kuin elintarvikkeisiin. Muutaman erän jälkeen pesuainejäämät ovat huuhtoutuneet laitteistosta, ja jääpalat kelpaavat nautittaviksi.

Jaa: